Ατμοσφαιρική ρύπανση: Συναγερμός από ΠΑΚΟΕ – Στο Μετρό Πανόρμου εργαζόμενοι και επιβάτες αναπνέουν καρκίνο

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Συναγερμός από ΠΑΚΟΕ – Στο Μετρό Πανόρμου εργαζόμενοι και επιβάτες αναπνέουν καρκίνο

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα και ιδίως στο μετρό Πανόρμου - «Σκανδαλώδης αδιαφορία».

Με μία ιδιαίτερα εμφατική ανακοίνωση το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία στην πρωτεύουσα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές ο αέρας είναι βεβαρυμμένος και οι συγκεντρώσεις καρκινογόνων υδρογονανθράκων ξεπερνούν τα όρια, ενώ η κατάσταση στο μετρό είναι ακόμα χειρότερη.

Διαβάστε επίσης: Ξεφωνίζουν την ΕΠΟ και στην Αγγλία: Τι γράφει η Sun για την… ντροπή της Κυριακής

Το ΠΑΚΟΕ δημοσιεύει τα στοιχεία από τις μετρήσεις που έγιναν στον σταθμό του μετρό Πανόρμου την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά από την πρωινή, καταρρακτώδη βροχή. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση μετρήθηκαν οι τιμές των συγκεντρώσεων της φορμαλδεΰδης και των πτητικών οργανικών ενώσεων VOC σε τρία σημεία. Στην πλατεία Πανόρμου, στα εκδοτήρια εισιτηρίων και στις αποβάθρες.

Οι σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από τη ρύπανση του αέρα είναι υπεύθυνες για έναν στους δέκα θανάτους παγκοσμίως

Από τις μετρήσεις φαίνεται ότι οι συγκεντρώσεις των πτητικών οργανικών ενώσεων VOC βρίσκονται στα όρια στην πλατεία και στα εκδοτήρια, ενώ είναι πάνω από τα όρια στις αποβάθρες.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι μετρήσεις της συγκέντρωσης της φορμαλδεΰδης σε όλα τα σημεία αλλά κυρίως στις αποβάθρες ξεπερνούν σε υπερβολικό βαθμό το όριο.

Το επιτρεπόμενο όριο είναι στα 0,2mg ενώ στις αποβάθρες φτάνει μέχρι και τα 0,17mg

Και στις μετρήσεις συγκέντρωσης TVOC στις αποβάθρες υπερβαίνει το όριο

Στους παρακάτω πίνακες καταγράφεται η μέγιστη και η ελάχιστη τιμή φορμαλδεΰδης στις 6/9 σε πλατεία, αποβάθρες και εκδοτήρια όπου φαίνεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις υπερέβησαν το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Μέγιστες και ελάχιστες τιμές μετρήσεων TVOC στις 6/9

Διαρκές έγκλημα στο Μετρό – Υψηλά ποσοστά θανάσιμων ασθενειών στους εργαζόμενους

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση το ΠΑΚΟΕ προειδοποιεί εδώ και χρόνια ότι υπάρχει σοβαρό υγειονομικό ζήτημα για τους εργαζόμενους στο ΜΕΤΡΟ οι οποίοι στατιστικά εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά θανάσιμων ασθενειών σε σχέση με άλλους επαγγελματικούς κλάδους, αφού η ποιότητα του αέρα είναι επιβαρυμένη, ενώ κάνει λόγο για διαρκές έγκλημα.

Μάλιστα καταγγέλλει ότι η κατάσταση αυτή είναι γνωστή στη διοίκηση της εταιρείας του Μετρό καθώς έχει ενημερωθεί πολλάκις αλλά αδιαφορεί να πάρει στοιχειώδη μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

«Η αδιαφορία αυτή είναι σκανδαλώδης και αποδείχτηκε από την αποκάλυψη ότι οι γραμμές του Μετρό της Αθήνας 2 και 3, που λειτουργούν από το 2000 και εξυπηρετούν καθημερινά εκατομμύρια επιβάτες, στερούνται περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Η έλλειψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης διαπιστώθηκε αφού έγινε η δημοπράτηση της επέκτασης της Γραμμής 2 (Ελληνικό-Ανθούπολη) προς το Ίλιον» αναφέρει το ΠΑΚΟΕ και χωρίς περιστροφές προσθέτει:

«Να το πούμε ωμά μήπως και το καταλάβετε: Στο Μετρό εργαζόμενοι και επιβάτες αναπνέουν ΚΑΡΚΙΝΟ».

Οι καρκινογόνοι υδρογονάνθρακες αιωρούνται στην ατμόσφαιρα σαν το χιόνι

Σύμφωνα με τον οργανισμό οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Οι καρκινογόνοι υδρογονάνθρακες αιωρούνται στην ατμόσφαιρα σαν το χιόνι και προκαλούν πολλά προβλήματα στην υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες και στα παιδιά. Οι καρκινογόνοι υδρογονάνθρακες είναι ερεθιστικοί για το αναπνευστικό σύστημα, ακόμα και για υγιείς οργανισμούς.

Το πρώτο σύμπτωμα είναι τα δάκρυα και κατόπιν ακολουθεί η δύσπνοια και η φαρυγγίτιδα, ενώ σε εκτεταμένη έκθεση σε αυτά, οι συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι ολέθριες. Γι’ αυτό το ΠΑΚΟΕ συνιστά όχι άσκοπη παραμονή εκτός κλειστών χώρων, όπου η χρήση μάσκας είναι επιβεβλημένη και απολύμανση στους εσωτερικούς χώρους.

Τέταρτη αιτία θανάτου η ατμοσφαιρική ρύπανση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει γίνει η τέταρτη αιτία πρόωρων θανάτων παγκοσμίως, προκαλώντας απώλειες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία κάθε χρόνο επικαιροποιείται.

Συγκεκριμένα, η ρύπανση του αέρα προστεθούν οι επιπτώσεις της ρύπανσης στα νοικοκυριά, ιδίως εκείνης που προέρχεται από τη χρήση στερεών καυσίμων για θέρμανση ή μαγείρεμα, σκοτώνει ετησίως 5,5 εκατομμύρια.

Κατά συνέπεια, οι ασθένειες που προκαλούνται από τη ρύπανση του αέρα (καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνοι των πνευμόνων, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, αναπνευστικές λοιμώξεις) είναι υπεύθυνες για έναν στους δέκα θανάτους παγκοσμίως. Μάλιστα, περίπου το 87% του πλανήτη είναι εκτεθειμένο περισσότερο ή λιγότερο στη ρύπανση.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση οι 20 περιοχές στις ΗΠΑ με την μεγαλύτερη επιβάρυνση του αέρα και τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση είναι στην Καλιφόρνια λόγω των πυρκαγιών και των αιωρούμενων μικροσωματιδίων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ