Ερντογάν: Άλμα στις σχέσεις με Ελλάδα η Σύνοδος στη Θεσσαλονίκη, αλλά πρέπει να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος

Ερντογάν: Άλμα στις σχέσεις με Ελλάδα η Σύνοδος στη Θεσσαλονίκη, αλλά πρέπει να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος

Ο Τούρκος πρόεδρος αν και έδειξε ιδιαίτερα θετικός όσον αφορά την επερχόμενη σύνοδο στη Θεσσαλονίκη, στο Κυπρικα επιμένει στην ίδια απαράδεκτη για την Ελλάδα θέση, την αναγνώριση του ψευδοκράτους

Ο Τούρκος πρόεδρος αν και έδειξε ιδιαίτερα θετικός όσον αφορά την επερχόμενη σύνοδο στη Θεσσαλονίκη, στο Κυπρικα επιμένει στην ίδια απαράδεκτη για την Ελλάδα θέση, την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Με μια στάση μια στο καρφί και μια στο πέταλο εμφανίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά, κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη και την 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης: Ελσίνκι – ΠΑΟΚ 2-3: Τα πάνω – κάτω ο Δικέφαλος στη Φινλανδία

Ειδικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά τη διάρκεια της πτήσης του πίσω στην Τουρκία, επανέλαβε τι ίδιες εμμονικές θέσεις που ανέπτυξε από το βήμα του ΟΗΕ, όσον αφορά το Κυπριακό.

Σε ερώτηση για το ποιος θα είναι ο οδικός χάρτης μετά και την έκκληση του για αναγνώριση των Κατεχομένων ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι «η προσέγγισή μας για την Κύπρο είναι σαφής εδώ και πολύ καιρό. Είναι πλέον ξεκάθαρα κατανοητό ότι οι φόρμουλες ομοσπονδίας δεν είναι ρεαλιστικές και δεν θα λειτουργήσουν. Η απόρριψη αυτής της πραγματικότητας δεν είναι τίποτε άλλο από την επιβολή μη λύσης στο νησί».

Προσέθεσε ότι «έχουμε προσπαθήσει να βρούμε μια δίκαιη και μόνιμη λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Προσκαλέσαμε τους συνομιλητές μας να το διασφαλίσουν αυτό. Κάναμε επίσης άλλη μια πρόσκληση προς τη διεθνή κοινότητα».

Τονίζοντας ότι «η αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» ως ανεξάρτητου κράτους είναι το μόνο βήμα, το πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού» πρόσθεσε ότι «δεν αναγνωρίζουμε καμία άλλη επιλογή».

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να προστατεύσει «μέχρι τέλους τα δικαιώματα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» [πως την αποκαλεί μόνο η Τουρκία] στο πλαίσιο των εγγυητικών δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται από το διεθνές δίκαιο».

Με τη σύνοδο κορυφής στη Θεσσαλονίκη, ελπίζουμε ότι θα δούμε αμοιβαία ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει

Αναμένουμε να συνεχιστεί η πόρτα που άνοιξε η ένταξη της «ΤΔΒΚ» στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος παρατηρητής. Η αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» ως ανεξάρτητου κράτους από τη μία χώρα μετά την άλλη εξυπηρετεί την ειρήνη και την ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο επόμενος οδικός μας χάρτης είναι τα αποτελεσματικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων της «ΤΔΒΚ» και την ένταξή της στο διεθνές σύστημα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δηλώσει από τη Νέα Υόρκη ότι οποιαδήποτε ιδέα ή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απλά μη αποδεκτή.

Άλμα στα ελληνοτουρκικά η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος φάνηκε πολύ πιο θετικός στα ελληνοτουρκικά όταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου.

Δήλωσε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για το θέμα αυτό. Ομοίως, ο επικεφαλής σύμβουλός μου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, θα συνεργαστεί επίσης με την ομόλογό του. Στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και η προσέγγιση του Μητσοτάκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση».

«Αλλά το πιο σημαντικό βήμα για εμάς αυτή τη στιγμή θα είναι η Σύνοδος Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, Θεού θέλοντος» τόνισε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι «η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης θα είναι ένα σημαντικό άλμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Οι υπουργοί Εξωτερικών μας θα κάνουν τις προκαταρκτικές προετοιμασίες και θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη σύνοδο κορυφής στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου. Με αυτή τη σύνοδο κορυφής, ελπίζουμε ότι θα δούμε αμοιβαία ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει».

Οι δύο χώρες δοκιμάστηκαν από καταστροφές

Συνεχίζοντας τις αναφορές του για την Ελλάδα ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι «πρόσφατα, και οι δύο χώρες δοκιμάστηκαν από καταστροφές. Αυτές οι δυσμενείς καταστάσεις έφεραν τις χώρες μας πιο κοντά η μία στην άλλη όσον αφορά τη βοήθεια. Πρόσφατα, οι αυξανόμενες επαφές υψηλού επιπέδου υποστήριξαν επίσης την τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα».

«Την προσεχή περίοδο, ελπίζω ότι οι συμβουλευτικές μας επαφές μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης θα καταστήσουν τη διαδικασία ακόμη πιο θετική. Ως Τουρκία και Ελλάδα, πρέπει να μείνουμε μακριά από βήματα και συζητήσεις που θα βλάψουν το περιβάλλον εμπιστοσύνης. Θα πρέπει επίσης να κάνουμε από κοινού βήματα σε αυτόν τον τομέα, προκειμένου η επερχόμενη διαδικασία να προχωρήσει με ασφάλεια» συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ