Μαρόκο: Ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’ υποδέχεται την ηγεσία του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Κοινοβούλιο της χώρας

Μαρόκο: Ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’ υποδέχεται την ηγεσία του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Κοινοβούλιο της χώρας

Επίτιμοι προσκεκλημένοι στην εναρκτήρια συνεδρίαση των εργασιών του μαροκινού Κοινοβουλίου, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οποίοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή τη βασιλική ομιλία από τα πρώτα έδρανα.

Ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’ προήδρευσε, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, της έναρξης της πρώτης συνεδρίασης του τρίτου νομοθετικού έτους της 11ης κοινοβουλευτικής περιόδου της χώρας. Την ομιλία του προς τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Βουλής των Συμβούλων, παρακολούθησαν από τα πρώτα έδρανα, με ιδιαίτερη προσοχή, ως επίτιμοι προσκεκλημένοι, ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο μαροκινός ηγεμόνας επεσήμανε ότι «οδηγός μας είναι η ισχυρή μας βούληση να αναλάβουμε δράση για την ανοικοδόμηση της χώρας», μετά τον τρομερό σεισμό που «την πλήγωσε, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες θύματα και πολλούς τραυματίες, για την ανάρρωση των οποίων προσευχόμαστε με θέρμη», εμμένοντας «στην ανάγκη να συνεχιστεί η βοήθεια και η υποστήριξη προς τις πληγείσες οικογένειες, να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς η αναβάθμιση και η ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών, να εξασφαλιστούν και να τους παρασχεθούν άμεσα οι βασικές υπηρεσίες».

«Παρά το μέγεθος της καταστροφής, πρόσθεσε, η θλίψη και ο πόνος έδωσαν τη θέση τους στην παρηγοριά και την υπερηφάνεια, κρίνοντας από το πνεύμα αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης προς τους πληγέντες, το οποίο επέδειξαν ποικιλοτρόπως, με ειλικρίνεια και αυθορμητισμό, τόσο ο μαροκινός λαός, εντός και εκτός συνόρων, όσο και οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών». Ο μονάρχης πρόσθεσε εξάλλου ότι πολύτιμο δίδαγμα αυτής της τραγωδίας αποτελεί η διαπίστωση ότι υπερίσχυσαν οι αυθεντικές αξίες της μαροκινής ψυχής, «αυτές που επέτρεπαν ανέκαθεν στη χώρα μας να ξεπερνά κρίσεις και αντιξοότητες και που ενισχύουν αδιάκοπα την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με σιγουριά και αισιοδοξία», τονίζοντας ότι «αυτό το όμορφο πνεύμα, αυτό το ευγενές ιδανικό ενυπάρχει σε όλους μας γιατί αντιπροσωπεύει, για εμάς, τη ζύμωση της ενότητας και της συνοχής της μαροκινής κοινωνίας».

Ο βασιλιάς υπογράμμισε ότι «μεριμνά πάντοτε για την προστασία της οικογένειας, εγκαινιάζοντας μεγάλα έργα και μεταρρυθμίσεις υπέρ της», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο σχέδιο γενίκευσης της κοινωνικής προστασίας ως «βασικό πυλώνα του κοινωνικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας» και επισημαίνοντας ότι στο τέλος του έτους θα τεθεί σε λειτουργία και το πρόγραμμα άμεσης κοινωνικής βοήθειας, που θα επιτρέψει τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των οικογενειών-στόχων, την καταπολέμηση της φτώχειας και της επισφάλειας και, εντέλει, τη βελτίωση των δεικτών κοινωνικής και ανθρώπινης ανάπτυξης.

Πρόσθεσε, δε, ότι δόθηκε ο ανάλογος «προσανατολισμός στην κυβέρνηση, ώστε το εν λόγω πρόγραμμα να υλοποιηθεί σύμφωνα με ένα γενικότερο όραμα και με τις διατάξεις του νόμου-πλαισίου για την κοινωνική προστασία, που έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο», η δε εφαρμογή του «πρέπει να είναι πρότυπο επιτυχίας και, ως εκ τούτου, πρέπει να υποστηρίζεται από το σύστημα στόχευσης του Ενιαίου Κοινωνικού Μητρώου (RSU) και να εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών».

Ο μαροκινός ηγεμόνας επέμεινε στον «απόλυτο σεβασμό των αρχών της αλληλεγγύης, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης ως προς την κατανομή της βοήθειας, ιδιαίτερα προς όφελος όσων την αξίζουν», καλώντας την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στον εξορθολογισμό των υφιστάμενων προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας, στην εγγύηση της αποτελεσματικότητάς τους, καθώς και στη βιωσιμότητα των χρηματοδοτικών πόρων. «Επιμένουμε στη διασφάλιση της χρηστής διακυβέρνησης του έργου, σε όλες του τις διαστάσεις. Για αυτό, είναι απαραίτητο να τεθεί σε εφαρμογή ένας ad-hoc μηχανισμός παρακολούθησης και αξιολόγησης, ώστε να διασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό πλαίσιο ανάπτυξης και συνεχούς προσαρμογής», κατέληξε ο βασιλιάς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ