Χάρης Δούκας: Είμαι δήμαρχος όλων των Αθηναίων – Αυτή είναι η πρώτη μου προτεραιότητα

Χάρης Δούκας: Είμαι δήμαρχος όλων των Αθηναίων – Αυτή είναι η πρώτη μου προτεραιότητα

Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του

Ο Χάρης Δούκας από την περασμένη Κυριακή είναι ο νέος δήμαρχος Αθηναίων και μετά την εκλογή του, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στο MEGA, περιγράφει τις προτεραιότητές του και εξηγεί τι έκρινε το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Άμεση προτεραιότητα θα είναι να προχωρήσουμε γρήγορα σε καθαρισμό των φρεατίων και στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης. Γι’ αυτό και ζήτησα συνάντηση με τον κ. Μπακογιάννη και θα τον συναντήσω την Παρασκευή, ώστε τους επόμενους τρεις μήνες να μπορέσουμε σε απόλυτη συνεργασία να προχωρήσουμε σε αυτά τα κρίσιμα έργα για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται», δήλωσε ο κ. Δούκας.

Διαβάστε επίσης: Χαμός και στην Αγγλία με τις δηλώσεις του Φαν Ντάικ για τον αγωνιστικό χώρο της Opap Arena

Μιλώντας για τη νίκη του, είπε πως πίστευε ότι μπορεί να νικήσει εάν πήγαινε στον δεύτερο γύρο με τον Κώστα Μπακογιάννη:

«Υπήρχε μία εδραιωμένη πεποίθηση ότι υπάρχουν δεδομένοι νικητές και πως όλα είναι προαποφασισμένα και τελικά ότι τίποτα δεν αλλάζει σε αυτή την πόλη. Στον δεύτερο γύρο αισθάνθηκα όμως ότι αυτός ο γυάλινος τοίχος έσπασε και ότι υπήρχαν πια δύο ξεκάθαρες επιλογές: ή εγώ ή ο κ. Μπακογιάννης».

»Είχα τη δυνατότητα να παρουσιάσω την εναλλακτική πρόταση. Μετά το ντιμπέητ, όπου ενισχύθηκε η αναγνωρισιμότητά μου, κατάλαβα ότι οι προτάσεις μας είχαν ευρύτερη απήχηση».

«Θα είμαι δήμαρχος όλων των Αθηναίων»

Σε σχέση με το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος το αποτέλεσμα, ο κ. Δούκας τόνισε πως από την αρχή είχε πει ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν πρέπει να λογίζονται ως ο τρίτος γύρος των εθνικών εκλογών:

«Είχα πει από την αρχή ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι τρίτος γύρος εθνικών εκλογών. Έχω ταχθεί υπέρ μίας άλλης αυτοδιοικητικής κουλτούρας. Είχα πει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον Νίκο Ανδρουλάκη, ότι θα ήθελα να φτιάξω ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλους από την Οικολογία, το Βολτ, την Πράσινη Αθήνα, την Φιλελεύθερη Συμμαχία.

«Τα κόμματα κάνουν τη δουλειά τους, αλλά εγώ θα είμαι δήμαρχος όλων των Αθηναίων»

»Σε όλη αυτή τη διαδικασία τήρησα ό,τι είχα πει ευλαβικά. Κάναμε ένα κάλεσμα σε όλους τους πολίτες που πίστεψαν στο πρόγραμμά μας, στις 12 δεσμεύσεις μας. Συζητήσαμε 2 μήνες για τα θέματα που αφορούν στην Αθήνα, που δεν έχουν να κάνουν με χρώματα και κόμματα αλλά είναι κοινά για όλους. Τελικά, το μήνυμα μετά από αυτή τη διαδικασία είναι ότι νίκησε μία ατζέντα για την Αθήνα. Γι’ αυτό λέω ότι νίκησε η Αθήνα.

»Το πολιτικό μήνυμα, μας λέει ότι εάν έχεις λύσεις στα μικρά ζητήματα που μπορεί να είναι και μεγάλα, όπως το πράσινο, η καθαριότητα, η ασφάλεια, μπορείς να κερδίσεις ακόμα και τον Δήμο της Αθήνας. Τα κόμματα κάνουν τη δουλειά τους, αλλά εγώ θα είμαι δήμαρχος όλων των Αθηναίων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την ασφάλεια

Ο Χάρης Δούκας σημείωσε ότι το αίσθημα της ανασφάλειας μπορεί να σπάσει, «ενισχύοντας τον φωτισμό, τη δημοτική αστυνομία, με τη συνεργασία δημοτικής και ελληνικής αστυνομίας».

«Όσον αφορά στην χρήση των καμερών θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποια ζητήματα», υπογράμμισε και ανέφερε τα εξής: «ποιος μαγνητοσκοπεί, ποιος κρατάει το υλικό της καταγραφής, για πόσο διάστημα και πού μπαίνουν οι κάμερες».

«Εάν η Ελληνική Αστυνομία αποφασίσει ότι πρέπει να μπουν σε συγκεκριμένες περιοχές, με συγκεκριμένη διαδικασία και σε συμφωνία με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, να το συζητήσουμε. Π.χ. σε παιδικές χαρές απαγορεύεται», τόνισε.

Ο δήμαρχος Αθηναίων προσέθεσε πως οι κάμερες είναι «ένα σημαντικό επικουρικό μέσο και στην πολιτική βάζουμε προτεραιότητες. Η ασφάλεια είναι η αστυνόμευση, αλλά και η κοινωνική ένταξη, η οποία εάν δεν προχωρά δημιουργούνται συνθήκες γκετοποίησης και αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα».

«Γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε με τους χρήστες, με την αστεγία, με την αόρατη αστεγία. Στον Άγιο Παύλο, υπάρχουν πολλοί χρήστες και δεν μπαίνουν στις δομές, γιατί δεν υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί. Θέλουμε ασφάλεια με ελευθερία και δημοκρατία», επισήμανε.

Για τα μεγάλα έργα

Ο Χάρης Δούκας σημείωσε ότι «πρέπει να ρωτάμε τους κατοίκους της περιοχής για όλα τα έργα και αυτή είναι μία διαφορετική προσέγγιση διακυβέρνησης».

Δήλωσε πως είναι υπέρ του μετρό, λέγοντας πως είναι ένα «φιλολαϊκό και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μαζικής μεταφοράς» και προσέθεσε πως το μετρό στα Εξάρχεια «είναι μία απόφαση ειλημμένη και θα υλοποιηθεί».

«Την κατεύθυνση στον δήμο δεν θα τη δίνει ο εργολάβος»

«Εγώ υποστηρίζω όμως ότι ακόμα και σήμερα θα μπορούν να υπάρξουν κάποιες διευθετήσεις, ώστε οι κάτοικοι στην περιοχή να έχουν και πρόσβαση στον δημόσιο χώρο. Δεν γίνεται να προχωράει έτσι μία δημοτική αρχή», σημείωσε, ωστόσο, και αναφέρθηκε στον Μεγάλο Περίπατο, αλλά και στο κλείσιμο της Βασιλίσσης Όλγας, τονίζοντας ότι «είδαμε πώς ταλαιπωρήθηκε ο κόσμος».

«Είναι εικόνα αυτή στον λόφο του Στρέφη, ο οποίος είναι παρατημένος εδώ και δύο χρόνια και είναι γεμάτος με μπάζα και χώματα; Φταίνε οι κάτοικοι γι’ αυτό; Αυτό που θέλουν είναι να εισακουστούν 2-3 προτάσεις τους και να αισθανθούν ότι τους λαμβάνουμε υπόψη. Την κατεύθυνση στον δήμο δεν θα τη δίνει ο εργολάβος. Ο εργολάβος θα υλοποιεί, αλλά ο δήμος θα σέβεται τις προδιαγραφές και θα ενσωματώνει – όπου μπορεί και είναι εφικτό – βασικές παραμέτρους που ικανοποιούν τους κατοίκους», υπογράμμισε.

Για τις πορείες στο κέντρο

Υπάρχει σχετική νομοθεσία, που θέτει τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται, ανέφερε ο Χάρης Δούκας, ερωτηθείς για τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας.

Και τόνισε πως «βεβαίως υπάρχει δικαίωμα στην διαμαρτυρία και στις πορείες, αλλά πρέπει να λειτουργεί και η πόλη».

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ