Βουλή: Υπερψήφισαν την Εξεταστική για τα Τέμπη

Βουλή: Υπερψήφισαν την Εξεταστική για τα Τέμπη

Πέρασε η πρόταση του ΚΚΕ - Καταψήφισε μόνο το ΠΑΣΟΚ

Με ευρεία πλειοψηφία, καθώς σε σύνολο 298 βουλευτών, «ναι» ψήφισαν 266 και «όχι» ψήφισαν 32, πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Την πρόταση του ΚΚΕ ψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ η Νέα Δημοκρατία, που επίσης είπε «ναι» στην Εξεταστική, απέρριψε κάθε συζήτηση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τυχόν τέλεση ποινικών αδικημάτων από πλευράς πρώην υπουργών.

Μετά από σχετική πρόταση του γ’ αντιπροέδρου της Βουλής, Αθανάσιου Μπούρα, η οποία έγινε δεκτή ομοφώνως, η Εξεταστική Επιτροπή θα αποτελείται από 31 μέλη, με εκπροσώπηση, κατ’αναλογία της δύναμής τους, όλων των κομμάτων, καθώς και των ανεξάρτητων βουλευτών.

Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της εργασιών της Επιτροπής και η υποβολή του σχετικού πορίσματος, ορίστηκε σε ένα μήνα από τη συγκρότησή της, με δικαίωμα παράτασης, εφόσον ζητηθεί από την ίδια την Επιτροπή.

Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Επεισοδιακά εξελίχθηκε από το πρωί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς το ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε σε ΝΔ και ΚΚΕ, απευθύνοντας κατηγορίες περί απόπειρας συγκάλυψης των ποινικών ευθυνών που έχει εντοπίσει η ευρωπαϊκή εισαγγελία για τη σύμβαση 717.

Τις κατηγορίες ανταπέδωσε ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και όποια αντίστοιχη κατατεθεί.

Το ίδιο, τόνισε, πρέπει να κάνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και να αφήσουν πίσω τα «μικροκομματικά παιχνίδια που παίζουν οι ηγεσίες» των κομμάτων.

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, που εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό στην συζήτηση, ήταν ξεκάθαρος για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

«Η ΝΔ θα ψηφίσει την πρόταση της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, όπως έχει δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση, αλλά θα καταψηφίσει την Προανακριτική Επιτροπή που προτείνει το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Πυρά» από Φάμελλο – Ανδρουλάκη κατά Βορίδη

Σφοδρή ήταν η απάντηση του Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος αποκάλεσε τον υπουργό Επικρατείας «δυστύχημα δημοκρατίας».

«Εκτός από σκιώδης πρωθυπουργός, παίζει και τον ρόλο του δικαστή. Έχει αποφασίσει τι θα γίνει και για την Εξεταστική. Είστε δυστύχημα δημοκρατίας κ. Βορίδη, έχετε και παρελθόν, δεν μας φτάνει που παρακολουθείτε τους πάντες, αποφασίζετε για τη δικαιοσύνη πριν αποφασίσει η δικαιοσύνη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.

Μάλιστα, κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να τοποθετηθεί για την πρόταση Προαναρκτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε αποκαλυπτική την τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να μην ερευνηθεί τίποτα.

Κάλεσε, δε, τον Δημήτρη Κουτσούμπα να αποσύρει την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ απέρριψε εμμέσως πλην σαφώς το σενάριο να υπερψηφίσει το ΠΑΣΟΚ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Προανακριτική.

«Είμαστε συνηθισμένοι στις σοφιστείες του κ. Βορίδη. Καλώ το ΚΚΕ να αποσύρει την πρότασή του. Δεν θέλουν να πάμε σε Προανακριτική Επιτροπή. Σας εργαλειοποιούν και σας χρησιμοποιούν», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Καταλαβαίνω τον άχαρο ρόλο του κ. Βορίδη να προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά το γεγονός ότι ψηφίζετε μια εξεταστική επιτροπή που ξεκινά από το 1997 έως σήμερα, με αυτό το αιτιολογικό, σας κάνει να θέλετε την αλήθεια; Δε νομίζω. Την αλήθεια την θέλουν όσοι δίνουν βάρος στα πραγματικά γεγονότα, στην πραγματική έρευνα και όχι εκείνοι που αξιοποιούν το λάθος του Κομμουνιστικού Κόμματος για να πετάξουν τη μπάλα των ευθυνών στην κερκίδα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ