Μαρόκο: Ολοκληρώθηκε το πρώτο Blue Africa Summit στην Ταγγέρη

Μαρόκο: Ολοκληρώθηκε το πρώτο Blue Africa Summit στην Ταγγέρη

Οι συμμετέχοντες στην πρώτη σύνολο κορυφής Blue Africa χαιρέτισαν την «ισχυρή ωκεάνια δέσμευση» του βασιλιά του Μαρόκου.

Στη Διακήρυξη της Ταγγέρης -με την οποία έκλεισαν οι εργασίες της πρώτης συνόδου κορυφής της Γαλάζιας Αφρικής (Blue Africa Summit), που πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Νοεμβρίου στην Ταγγέρη, με πρωτοβουλία της Βασιλικής Ακαδημίας του Μαρόκου και της Γαλάζιας Εποχής (Saison bleue)- οι συμμετέχοντες προέτρεψαν τα αφρικανικά κράτη που βρέχονται από τον Αντλατικό ωκεανό «να στηρίξουν την πρωτοβουλία του Μαρόκου για έναν συνασπισμό αλληλέγγυων χωρών».

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, οι σύνεδροι κάλεσαν τις εθνικές και τοπικές Αρχές στην αφρικανική ήπειρο να αναπτύξουν σχέδια και στρατηγικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη των ακτών και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τους και να υποστηρίξουν τη δημιουργία θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων σε εθνική και διεθνή κλίμακα, με στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας και την προώθηση, μεταξύ άλλων, της προστασίας αυτών των χώρων και της πολύτιμης βιοποικιλότητάς τους έως και 30% έως το 2030.

Αφού τόνισαν τη δυναμική των αφρικανικών χωρών σε δημογραφικό επίπεδο και σε επίπεδο ακτογραμμής, οι σύνεδροι επιβεβαίωσαν ότι η ανάπτυξη της ηπείρου εξαρτάται και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από επενδύσεις στη γαλάζια οικονομία ή χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση ότι θα ωφεληθούν από αυτές οι τοπικοί πληθυσμοί και οι οικονομίες τους. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξαν ότι το άνοιγμα των χωρών του Σαχέλ και της εσωτερικής Αφρικής μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός φιλόδοξου ωκεάνιου οράματος.

Η αναγνώριση της ωκεάνιας διάστασης της Αφρικής προϋποθέτει φυσικά, υπογράμμισαν, την ανάπτυξη παράκτιων και λιμενικών υποδομών, αλιευτικών και εμπορικών στόλων που θα επιτρέψουν στα κράτη και στους λαούς τους να επωφεληθούν από τους δικούς τους εμπορικούς, αλιευτικούς, θαλάσσιους, γενετικούς και ενεργειακούς πόρους.

Υπενθυμίζεται ότι ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ ΣΤ’ -ο οποίος είχε τονίσει, με την ευκαιρία της 48ης επετείου της Πράσινης Πορείας της 6ης Νοεμβρίου, την ιδιαίτερη σημασία που προσδίδει η χώρα του στον γεωπολιτικό χώρο του Ατλαντικού και ιδιαίτερα της αφρικανικής ακτογραμμής-, κάλεσε τις χώρες να αναπτύξουν πρακτικές και αποτελεσματικές λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σημαντικό έλλειμμα σε υποδομές και επενδύσεις, από το οποίο υποφέρουν οι αφρικανικές χώρες του Ατλαντικού και του Σαχέλ.

Ο μαροκινός ηγεμόνας πρότεινε, μεταξύ άλλων, μια πρωτοβουλία σε διεθνή κλίμακα, ικανής να μετασχηματίσει τις οικονομίες τους, καθώς θα εγγυάται στις αφρικανικές χώρες του Σαχέλ την πρόσβαση στον ωκεανό, δεσμευόμενος ότι το Μαρόκο θα θέσει στη διάθεση τους το σύνολο των υποδομών του στον τομέα των μεταφορών και της υλικοτεχνικής υποστήριξης προκειμένου να ευδοκιμήσει μια τέτοια πρωτοβουλία.

Τέλος, οι συμμετέχοντες ευχαρίστησαν τη Βασιλική Ακαδημία του Μαρόκου και τη Saison Bleue για την πρόθεσή τους να διοργανώσουν τον Νοέμβριο του 2024 στην Ταγγέρη, την επόμενη σύνοδο κορυφής της Γαλάζιας Αφρικής, προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόοδος που θα έχει σημειωθεί και να ακουστεί δυνατά η φωνή της ωκεάνιας Αφρικής λίγο πριν την προγραμματισμένη για το 2025 Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ