«Αλεξίσφαιρος» ο Τραμπ – Δημοσκοπική επέλαση που αγχώνει τον Μπάιντεν, ακόμα και το… ΝΑΤΟ

«Αλεξίσφαιρος» ο Τραμπ – Δημοσκοπική επέλαση που αγχώνει τον Μπάιντεν, ακόμα και το… ΝΑΤΟ

Δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη η αυλαία του 2023 για το επιτελείο της προκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν

Έχοντας απομείνει λιγότερο από 11 μήνες για τα αμερικανικές προεδρικές εκλογές το επιτελείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν, μάλλον έχει αρχίσει να ανησυχεί πολύ για τον «αλεξίσφαιρο» πιθανότερο ανθυποψήφιό του Ντόναλντ Τραμπ.

Όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ καταγράφουν μια πλειοψηφία Αμερικανών ψηφοφόρων να προτιμούν τον πρώην Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα εθνική δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προηγείται οριακά του προέδρου Τζο Μπάιντεν,

Η δημοσκόπηση διεξήχθη στις 29 Νοεμβρίου και στις 4 Δεκεμβρίου σε ένα τυχαίο εθνικό δείγμα 1.500 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Τα αποτελέσματα για το πλήρες δείγμα των ενηλίκων έχουν περιθώριο δειγματοληπτικού σφάλματος συν ή πλην 2,5 μονάδες.

Το 47% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις ΗΠΑ δηλώνουν επί του παρόντος ότι θα υποστήριζαν τον Τραμπ και το 43% δηλώνουν ότι θα υποστήριζαν τον Μπάιντεν, με ένα 10% να είναι ακόμη αναποφάσιστο. Τα αποτελέσματα αυτά είναι παρόμοια με άλλες πρόσφατες εθνικές δημοσκοπήσεις, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό είτε βρήκαν μια στενή κούρσα χωρίς ηγέτη είτε έδωσαν στον Τραμπ ένα μικρό προβάδισμα.

Ενδεικτικά, προβάδισμα στον Τραμπ δείχνει επίσης και ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων που εμφανίζονται στον αμερικανικό ιστότοπο 270toWin. Ο πρώην πρόεδρος έχει το προβάδισμα με 44% έναντι του Μπάιντεν που τσιμπάει το 42%, ενώ ένα 14% είναι αναποφάσιστο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Carpenters στο Λας Βέγκας, Νεβάδα, ΗΠΑ, 8 Δεκεμβρίου 2023. (REUTERS/Elizabeth Frantz)

Το πιο ανησυχητικό χαρακτηριστικό όμως στοιχείο της έρευνας της Wall Street Journal ίσως είναι το γεγονός ότι Μπάιντεν πλήττεται από την χλιαρή υποστήριξη του ίδιου του του κόμματος. Η δημοσκόπηση βρίσκει τον Μπάιντεν να διατηρεί μόλις το 87% των υποστηρικτών του το 2020, σε σύγκριση με το 94% το 2020, που σημαίνει ότι αυτό το ποσοστό λένε ότι τώρα σε αντίθεση με το 2020 θα ψήφιζαν τον Τραμπ.

«Οι ψηφοφόροι που είναι αναποφάσιστοι για την προεδρική κούρσα κλίνουν στους Δημοκρατικούς σε άλλες ερωτήσεις της έρευνας, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσαν να πειστούν να στηρίξουν τον Μπάιντεν σχεδόν σε ένα χρόνο από τώρα» σημειώνει η Journal.

Στην περίπτωση που ο Τραμπ καταδικαστεί για κακούργημα πριν από τις εκλογές «είτε για την υπόθεση των απόρρητων εγγράφων είτε για τα επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου», το 46% λέει ότι υποστήριξε τον Μπάιντεν υπό αυτές τις συνθήκες και το 45% ότι θα υποστήριζε τον Τραμπ. Φαίνεται έτσι, ότι ο δικαστικές περιπέτειες του πρώην προέδρου δεν επηρεάζουν ουσιαστικά την υποψηφιότητά του.

Εσωκομματικός περίπατος Τραμπ

Το δίχως άλλο, η δημοσκόπηση της Wall Street Journal επιβεβαιώνει την παντοδυναμία του Ντόναλντ Τραμπ στο ίδιο του το κόμμα στην  κούρσα προς την προεδρική υποψηφιότητα. Στης προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το 59% θεωρεί τον Τραμπ μεταξύ των πιθανών Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο, με τους Haley και DeSantis να βρίσκονται ουσιαστικά στη δεύτερη θέση, με 15% και 14% αντίστοιχα.

Και όταν περιλαμβάνονται πιθανοί τρίτοι ή ανεξάρτητοι υποψήφιοι, η υπεροχή του Τραμπ έναντι του Μπάιντεν διευρύνεται ελαφρώς.

Σε υποθετικές αντιστοιχίες με δύο άλλους πιθανούς Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους, ο Μπάιντεν συνδέεται με τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις (45% ΝτεΣάντης, 45% Μπάιντεν), αλλά βρίσκεται αρκετά πίσω από την πρώην πρέσβη του ΟΗΕ Νίκι Χέιλι (51% Χέιλι, 34% Μπάιντεν).

Οι απόψεις για το εθνικό περιβάλλον, εν τω μεταξύ, παραμένουν αναμφισβήτητα ζοφερές, όπως σημειώνει το CNN δείχνοντας την αποτυχία των πολιτικών Μπάιντεν.

Μόλις το 26% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων λέει ότι οι ΗΠΑ κινήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση ως προς τον πληθωρισμό κατά το παρελθόν έτος, αν και αυτό είναι υψηλότερο από το 20% που δήλωσε το ίδιο τον Αύγουστο. Η έγκριση του Μπάιντεν ανέρχεται στο 37% μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Αυτό το αποτέλεσμα απλά επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες.

Στα κάγκελα οι νατοϊκοί

Αν και η κάλπη είναι αυτή που κρίνει ποιος θα κάτσει τελικά στον Λευκό Οίκο, ωστόσο, αυτές οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να περνάν απαρατήρητες από τους συμμάχους των ΗΠΑ και ειδικά το ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι βλέπει το ΝΑΤΟ ως μια αποστράγγιση των αμερικανικών πόρων, ενώ παλαιότερα έχει γράψει ότι «η απόσυρση από την Ευρώπη θα εξοικονομούσε εκατομμύρια δολάρια σε αυτή τη χώρα ετησίως». Ως πρόεδρος, απείλησε επανειλημμένα με αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμμαχία.

Αυτή η ασαφής γραμμή έχει δημιουργήσει τεράστια αβεβαιότητα και ανησυχία μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων και των Αμερικανών υποστηρικτών του παραδοσιακού ρόλου της χώρας στην εξωτερική πολιτική.

Ευρωπαίοι πρεσβευτές και στελέχη των δεξαμενών σκέψης ζητάνε διευκρινήσεις από συνεργάτες του Τραμπ για να ρωτήσουν για τις προθέσεις του. Τουλάχιστον ένας πρεσβευτής, ο Φινλανδός Mikko Hautala, επικοινώνησε απευθείας με τον κ. Τραμπ και προσπάθησε να τον πείσει για την αξία της χώρας του στο ΝΑΤΟ ως νέο μέλος, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Σε συνεντεύξεις τους τελευταίους μήνες, πάνω από μισή ντουζίνα νυν και πρώην Ευρωπαίοι διπλωμάτες – που μίλησαν ανώνυμα φοβούμενοι τυχόν αντιδράσεις του Τραμπ εάν κερδίσει, δήλωσαν ότι θα προκαλούσε συναγερμό στον διπλωματικό κόσμο, εάν μια επιστροφή του Τραμπ σήμαινε όχι μόνο την εγκατάλειψη της Ουκρανίας, αλλά μια ευρύτερη αμερικανική υποχώρηση από την Ευρώπη ήπειρο και την αφαίμαξη του ΝΑΤΟ.

«Υπάρχει μεγάλος φόβος στην Ευρώπη ότι μια δεύτερη προεδρία Τραμπ θα οδηγήσει σε πραγματική αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Τζέιμς Γ. Σταυρίδης, ένας απόστρατος ναύαρχος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που ήταν ο ανώτατος διοικητής των συμμάχων του ΝΑΤΟ από το 2009 έως το 2013. «Αυτό θα ήταν μια τεράστια στρατηγική και ιστορική αποτυχία από την πλευρά του έθνους μας».

Με πληροφορίες από CNN, The Wall Street Journal, New York Times

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ