Επελαύνει η κακοκαιρία: Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι – Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Επελαύνει η κακοκαιρία: Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι – Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να σαρώσουν μεγάλο μέρος της χώρας από τα δυτικά προς τα ανατολικά κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής

Ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι αναμένεται να πλήξουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας, και την Αττική, τις επόμενες ώρες, ενώ αισθητή θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας τα επόμενα 24ωρα σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Προειδοποιητικό μήνυμα, για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, εστάλη από το 112 στους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας, ενώ μπουρίνι έπληξε την Πάτρα με κύρια χαρακτηριστικά τον ισχυρό άνεμο και την δυνατή βροχόπτωση. Το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί διακοπή ρεύματος σε τμήμα του κέντρου της πόλης.

Διαβάστε επίσης: Εκτός αποστολής Γιόβετιτς, Ιμπόρα – Βασικός ο Ναβάρο, αλλαγή ο Αλγκασίμ Μπα – Μέσα ο Πορόζο

Σε ισχύ έχει τεθεί, σύμφωνα με τη αστυνομία, ο αποκλεισμός της κυκλοφορίας δικύκλων και φορτηγών στην γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων ενώ λόγω των ανέμων, έχουν σημειωθεί πτώσεις δέντρων σε σημεία της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου.

Δείτε live την εξέλιξη του καιρού

Δεμένα τα πλοία

Λόγω θυελλωδών ανέμων δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας την Κυριακή 7 Ιανουαρίου. Ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου έχει τεθεί σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Κεφαλλονιάς και της Κυλλήνης.

Κλειστή παραμένει η πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας και Λευκίμμης – Ηγουμενίτσας. Οι επιβάτες που είχαν σκοπό να μετακινηθούν θα πρέπει να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία, ώστε να ενημερώνονται για το αν και μέχρι πότε θα ισχύσουν τα απαγορευτικά.

Τα έντονα φαινόμενα

Η δυτική Ελλάδα είναι η πρώτη περιοχή που δέχεται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, δηλαδή Ιόνιο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησο. Τις επόμενες ώρες τα φαινόμενα εκεί θα επικρατήσουν, ενώ μπορεί να σημειωθούν και τοπικές χαλαζοπτώσεις, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Το σύστημα θα κινηθεί ανατολικά στην Ελλάδα. Θα κρατήσει μέχρι αύριο το βράδυ. Κάποια στιγμή τα μετά τα μεσάνυχτα αναμένονται και στην Αττική κάποιες πρόσκαιρες καταιγίδες.

Χαλάζι και ανεμοστρόβιλοι

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo η μεταβολή του καιρού αναμένεται από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 06/01 με κύρια χαρακτηριστικά:

– Τις βροχές και καταιγίδες αρχικά στη Δυτική Ελλάδα, οι οποίες γρήγορα έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 07/01 θα έχουν επεκταθεί στις περισσότερες περιοχές εκτός των νοτιότερων νησιωτικών τμημάτων.

– Τις τοπικά ισχυρές καταιγίδες στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπου είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις έως μεγάλου μεγέθους (>2 εκ.) και ανεμοστρόβιλους.

Το αθροιστικό ύψος βροχής που αναμένεται έως τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 08/01 στη χώρα

– Τα σημαντικά ύψη βροχής στη Δυτική Ελλάδα, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν σε αρκετές περιοχές περισσότερα από 150-200 mm.

– Τις πυκνές χιονοπτώσεις στα δυτικά ηπειρωτικά ορεινά πάνω από τα ~1500 μέτρα (ενδεικτικό υψόμετρο).

– Τους νότιους ανέμους εντάσεως έως 7-8 μποφόρ.

– Τη μεταφορά Σαχαριανής σκόνης κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας.

Όπως επισημαίνεται το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Το αθροιστικό ύψος βροχής που αναμένεται έως τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 08/01 στη Δυτική Ελλάδα

Έντονα φαινόμενα και την Κυριακή

Την Κυριακή τα πιο ισχυρά και τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας αλλά και σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και στο Ανατολικό Αιγαίο. Το δεύτερο χαρακτηριστικό της ημέρας είναι οι πολύ θυελλώδεις δυτικοί άνεμοι, οι οποίοι στο νότιο Ιόνιο θα είναι εντάσεως 9 μποφόρ και μέχρι το πρωί στο βόρειο Ιόνιο επίσης 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει πτώση.

Τη Δευτέρα αναμένονται κάποιες βροχές στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο, ενώ από την Τρίτη το απόγευμα αναμένονται βοριάδες στο Αιγαίο που θα ρίξουν τη θερμοκρασία και θα προκαλέσουν χιόνια σε ημιορεινές περιοχές. Έτσι, η Τετάρτη θα είναι μια κρύα ημέρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ