ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν φέτος περισσότερο φόρο

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν φέτος περισσότερο φόρο

Τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ που θα δουν 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων στα τέλη Αυγούστου θα είναι φουσκωμένα ακόμη και πάνω από 30%, όπως αποκαλύπτεται από τα παραδείγματα

Ο ΕΝΦΙΑ βάφεται… κόκκινος σε λαϊκές γειτονιές, νησιά, παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές της χώρας. Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων βρίσκονται προ των πυλών και ανατρέπουν τους φόρους και τον χάρτη της κτηματαγοράς.

Τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ που θα δουν 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων στα τέλη Αυγούστου θα είναι φουσκωμένα ακόμη και πάνω από 30%, όπως αποκαλύπτεται από τα παραδείγματα που επεξεργάστηκαν «ΤΑ ΝΕΑ». Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις έρχονται για τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε:

– «Φθηνές» περιοχές όπου σήμερα οι τιμές ζώνης κινούνται μεταξύ 600 – 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και ουσιαστικά παραμένουν παγωμένες στα ίδια επίπεδα από το 2007. Στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες της Δυτικής Αττικής, όπως Δραπετσώνα, Νίκαια, Κερατσίνι, Ελευσίνα, Αγιος Ιωάννης Ρέντης, αλλά και σε Περιστέρι, Μοσχάτο και Ταύρο και σε πολλές πόλεις της περιφέρειας ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων παίρνει φωτιά, με τις αυξήσεις να ξεκινούν από τα 20 ευρώ και να υπερβαίνουν ακόμη και τα 100. Τις αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ στις λαϊκές συνοικίες ομολόγησε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

– Νησιά με έντονη τουριστική κίνηση όπου σήμερα καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών. Οι νέες τιμές ζώνης θα φουσκώσουν τον ΕΝΦΙΑ, αλλά αναμένεται να διορθώσουν τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται σήμερα. Για παράδειγμα, στη Μύκονο πωλούνται μονοκατοικίες και βίλες σε τιμές που απέχουν έτη φωτός από τις αντικειμενικές, καθώς είναι τριπλάσιες ή και πολλαπλάσιες των τιμών που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία.

– Παραλιακές περιοχές με εξοχικές και τουριστικές κατοικίες.

– Airbnb. Περιοχές που έχουν αναβαθμιστεί και αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια όπως οι γειτονιές του κέντρου της Αθήνας (Κουκάκι, Πετράλωνα, Μεταξουργείο, Κεραμεικός) λόγω του φαινομένου Airbnb, είτε λόγω διαφόρων έργων όπως η Μεσσηνία, η Χαλκιδική, το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας και περιοχές που γειτνιάζουν με το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ