Τουρκία: Σε ΦΕΚ η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Υπεγράφη από τον Ερντογάν

Τουρκία: Σε ΦΕΚ η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Υπεγράφη από τον Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο ενέκρινε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης την Τρίτη (23/1)

Δημοσιεύτηκε την Πέμπτη (25/1) στη τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για την έγκριση της κύρωσης του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πρωτίστως υπεγράφη από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την Τρίτη (23/1), εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Υπέρ ψήφισαν 287 βουλευτές, κατά 55 και 4 λευκό σε σύνολο 600 μελών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Δεν πέρασε ούτε ένα 24ωρο, και οι ΗΠΑ έδειξαν εμπράκτως την ευγνωμοσύνη τους στον Ερντογάν. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε της Τετάρτη επιστολή στα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ζητώντας να εγκρίνουν την πώληση στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16 και εξοπλισμού αναβάθμισης, συνολικής αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Και αυτό, επειδή το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία εμπόδιζε επί 20 μήνες. Η εξέλιξη, λοιπόν, συνδέθηκε με την αγορά αμερικανικών F-16, με την Άγκυρα να διαπραγματεύεται τη λήψη απόφασης από το Κογκρέσο των ΗΠΑ ταυτόχρονα με την άρση του αδιεξόδου στο θέμα της Σουηδίας.

Αμερικανοί βουλευτές έλεγαν ότι περιμένουν την οριστική έγκριση του πρωτοκόλλου από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής του από τον πρόεδρο Ερντογάν, προτού αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν την πώληση F-16, όπερ και εγένετο, σήμερα.

Βλέποντας ότι η Δύση τηρεί τις υποσχέσεις της, ο Βίκτορ Όρμπαν, ο πρωθυπουργός Ουγγαρίας, δηλαδή της μοναδικής -πια- χώρας που εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τετάρτη (24/1) ότι είναι κι αυτός υπέρ της ένταξης της χώρα στη Συμμαχία.

Ειδικότερα, δήλωσε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι η ουγγρική κυβέρνηση υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία, δήλωσε ο Ούγγρος ηγέτης στο X, πρώην Twitter, την Τετάρτη.

Ο Όρμπαν πρόσθεσε ότι είπε επίσης στον Στόλτενμπεργκ σε τηλεφωνική επικοινωνία τους ότι θα συνεχίσει να προτρέπει το κοινοβούλιο της χώρας να ψηφίσει υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και να ολοκληρώσει την επικύρωσή της με την πρώτη δυνατή ευκαιρία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ