Καταστολή σε βάρος φοιτητών – Θύελλα αντιδράσεων για τις εικόνες ντροπής στη Νομική Κομοτηνής

Καταστολή σε βάρος φοιτητών – Θύελλα αντιδράσεων για τις εικόνες ντροπής στη Νομική Κομοτηνής

Δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, γονείς, σπουδαστές και κόμματα κατηγορούν την κυβέρνηση για αυταρχισμό και καταγγέλλουν ότι φοιτητές ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς

Δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, γονείς, σπουδαστές και κόμματα καταγγέλλουν ότι ασκήθηκε αδικαιολόγητη αστυνομική βία εις βάρος φοιτητών στα επεισόδια που έλαβαν χώρα τη Δευτέρα (5/2) στη Νομική Κομοτηνής, κατά τη διάρκεια των οποίων προσήχθησαν 18 άτομα.

Η αστυνομία απάντησε με καταστολή στα αιτήματα των εν λόγω φοιτητών, οι οποίοι δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δέχτηκαν επίθεση και χτυπήθηκαν χωρίς να έχουν προκαλέσει ούτε κατ’ ελάχιστον, εν μέσω κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών του φοιτητικού κινήματος εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και γενικότερα της υποβάθμισης της δημόσιας Παιδείας.

Βίντεο-ντοκουμέντα από τα επεισόδια στη Νομική Κομοτηνής

Οι φοιτητές κατηγορούν τις αστυνομικές δυνάμεις για βιαιοπραγίες, γεγονός το οποίο κατήγγειλε και ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της Πανσπουδαστικής κ. Μπαλαντίνος Γεώργιος, ο οποίος επιβεβαίωσε και το γεγονός ότι υπήρχε απρόκλητη επίθεση.

Σε βίντεο που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας, φαίνεται άσκηση βίας στη Νομική Κομοτηνής, η οποία από το πρωί τελούσε υπό κατάληψη μετά από απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το οπτικοακουστικό υλικό επαληθεύει το γεγονός ότι υπήρχαν ενέργειες αρκετής έντασης.

Στο Αστυνομικό Μέγαρο Κομοτηνής, όπου οδηγήθηκαν οι προσαχθέντες, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, με τους συγκεντρωμένους να απαιτούν την άμεση απελευθέρωση των φοιτητών και να καταγγείλουν τις βιαιοπραγίες κατά όσων αντιδρούν στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Της αστυνομικής επέμβασης είχε προηγηθεί ανακοίνωση εκ μέρους του Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, η οποία είναι η εξής:

«Ανακοινώνεται ότι λόγω κατάληψης του κτηρίου της Νομικής Σχολής από φοιτητές, αναστέλλεται η εξεταστική περίοδος Φεβρουαρίου για το υπόλοιπό της. Θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη μετάβαση σε καθεστώς εξετάσεων εξ αποστάσεως για τα υπολειπόμενα μαθήματα προς εξέταση.
Κομοτηνή 05.02.24
Ο Κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής, Καθ. Μιχάλης Δ. Χρυσομάλλης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ότι οι πρυτανικές αρχές αιτήθηκαν την παρέμβαση της αστυνομίας. Από την πλευρά του, όμως, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ δήλωσε μετά από την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. ότι φοιτητές αιτήθηκαν την παρέμβαση της αστυνομίας! Όσον αφορά, λοιπόν, στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., είναι η εξής:

«Μεσημβρινές ώρες σήμερα, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, για την απομάκρυνση ομάδας ατόμων που εισέβαλε σε αυτό τις πρωινές ώρες σήμερα. Ειδικότερα, ομάδα νεαρών ατόμων επιχείρησε να καταλάβει το κτήριο της Νομικής Σχολής παρεμποδίζοντας τους υπαλλήλους να προσέλθουν στην εργασία τους και περίπου 400 φοιτητές να προσέλθουν για γραπτή εξέταση, με αποτέλεσμα οι πρυτανικές Αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Με άμεση και συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών από Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η απομάκρυνση των ατόμων. Στη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν 18 προσαγωγές και ο χώρος αποδόθηκε στις Πρυτανικές Αρχές. Προανάκριση διενεργεί το Τ.Α Κομοτηνής».

Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας
Το απόγευμα, στον απόηχο της εισβολής των ΜΑΤ στη Νομική Κομοτηνής, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας. Η πορεία, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό στενό αστυνομικό κλοιό (ΜΑΤ), συμμετείχαν φοιτητές, εκπαιδευτικοί, πρωτοβάθμια σωματεία και αριστερές οργανώσεις.

«Απ’ την Κομοτηνή μέχρι τα Χανιά η τρομοκρατία δεν μας σταματά», «Μαθητές – φοιτητές – εκπαιδευτικοί, όλοι στον αγώνα για την ανατροπή», «Δέκα εκατό δεν είναι αρκετές, κατάληψη θα κάνουμε σε όλες τις σχολές», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζε ο κόσμος. Φτάνοντας έξω από τη Βουλή, άνθρωποι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση άνοιξαν πανό μπροστά από τη διμοιρία των ΜΑΤ.

Πορεία στο κέντρο του Πειραιά
Μετά από γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου ΠΑΠΕΙ, οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Πειραιά ενάντια στην εισβολή των ΜΑΤ στο ΔΠΘ, για να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες φοιτητές.

Πορεία και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, εκατοντάδες φοιτητές από το ΑΠΘ προχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας σε κινητοποίηση στο ΥΜΑΘ, καταγγέλλοντας την αστυνομική επιχείρηση για τη λήξη της κατάληψης στη Νομική του ΔΠΘ, η οποία όπως αναφέρουν είχε ψηφιστεί από την πλειοψηφία των φοιτητών του τμήματος με δημοκρατικές διαδικασίες.

«Οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης καταδικάζουν την απαράδεκτη και πρωτοφανή εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στην Κομοτηνή, η οποία βρισκόταν σε κατάληψη έπειτα από δημοκρατική ψηφοφορία της γενικής συνέλευσης», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Χρήστος Ιγνατιάδης γραμματέας του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής ΑΠΘ. Και συμπλήρωσε, αναφορικά με την αστυνομική επιχείρηση: «Μάλιστα προχώρησαν στην απαράδεκτη κίνηση της προσαγωγής ατόμων, ακόμη και εκλεγμένων στα διοικητικά συμβούλια».

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μέρος του προβλήματος​»
«Η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να αντιμετωπίζει με αυταρχισμό και καταστολή τους φοιτητές που αγωνίζονται, προκειμένου με την βία να επιβάλει τους όρους της για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή Κομοτηνής, την απρόκλητη επίθεση και τον ξυλοδαρμό των νεαρών φοιτητών, τις προσαγωγές. Αυτά είναι τα προσφιλή «εργαλεία» της κυβέρνησης. Σήμερα, απέναντι στον φοιτητικό κόσμο. Αύριο απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα διεκδικήσει το δίκιο της.

Δεν ξεχνάμε: Η κυβέρνηση ξεκίνησε με υποτιμητικές δηλώσεις για τον εκπαιδευτικό κόσμο που δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της. Ενθάρρυνε την Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις. Πίεσε για την απόφαση των ψηφιακών εξετάσεων, που αμφισβητούνται έντονα ως προς το αδιάβλητο, πλήττοντας και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Μείωσε βίαια τους εισακτέους στα πανεπιστήμια με την ΕΒΕ, για να δημιουργήσει πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια, τώρα δρομολογεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια υπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, αρνούμενη να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες των δημόσιων πανεπιστημίων. Κι όποιος διαφωνεί έξω από τα όρια της αρεσκείας της, τον δέρνει, του ρίχνει χημικά και τον συλλαμβάνει», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: «Να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες»
Στεκόμαστε στο πλευρό των προσαχθέντων και απαιτούμε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι, σημειώνει η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, και προσθέτει ότι οι φοιτητές τρομοκρατούνται επειδή αντιδρούν στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας.

«Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές που αντιδρούν στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας. Δεκάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ εισέβαλαν στη Νομική Κομοτηνής και προχώρησαν σε προσαγωγές φοιτητών. Στεκόμαστε στο πλευρό των προσαχθέντων και απαιτούμε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι», λένε χαρακτηριστικά.

ΚΚΕ: «Αυταρχική κατρακύλα»
Την «αυταρχική κατρακύλα της κυβέρνησης που έδωσε εντολή στις δυνάμεις των ΜΑΤ να επέμβουν στη Νομική Σχολή Κομοτηνής, η οποία τελούσε υπό κατάληψη με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου φοιτητών της σχολής» καταγγέλλει η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ τονίζοντας πως «το μένος της μάλιστα απέναντι σε κάθε αγώνα του λαού και της νεολαίας μαρτυρά και η απαράδεκτη προσαγωγή δεκάδων φοιτητών που συμμετείχαν στην κατάληψη».

«Η κυβέρνηση μη έχοντας πλέον επιχειρήματα για να υπερασπιστεί το έκτρωμα, που ετοιμάζεται να φέρει στη βουλή για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, καταφεύγει στην ωμή βία» σημειώνει και προσθέτει ότι η πολιτική της έχει ηττηθεί και η νεολαία δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει τα δικαιώματά της στη μόρφωση, στις δωρεάν σπουδές, στη δουλειά με δικαιώματα για να ανοίξει μια ακόμα αγορά πτυχίων προς τέρψη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. Αντίθετα, «μάχεται για αναβαθμισμένες σπουδές και δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών, για πανεπιστήμια στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών, για να μπει φρένο στην υποβάθμιση, το λουκέτο σχολών και τμημάτων, στην παραπέρα εμπορευματοποίηση».

Έτσι απαιτεί από την κυβέρνηση, εδώ και τώρα, «να ακούσει τη φωνή εκατοντάδων φοιτητών και εργαζομένων που διαδηλώνουν έξω από το αστυνομικό τμήμα της πόλης και να αφήσει ελεύθερους τους φοιτητές χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες» αλλά και να «καταλάβει επιτέλους πως μειοψηφική είναι η πολιτική της που εξοντώνει το λαό και τη νεολαία και πως απέναντί της γιγαντώνεται η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, που δεν τρομοκρατείται και δεν το βάζει κάτω».

Νέα Αριστερά: «Έξω η αστυνομία από τα πανεπιστήμια»
«Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι με πρακτικές που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές, με τρομοκρατία, απειλές, ΜΑΤ και προσαγωγές θα κάμψει τον αγώνα για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, τον συμβουλεύουμε να το ξανασκεφτεί», τονίζει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωση της.

Αναφέρει ότι «μετά την απόπειρα ποινικοποίησης της υπεράσπισης του Δημόσιου Πανεπιστημίου και τις εισαγγελικές εντολές η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει στον δρόμο του αυταρχισμού», καθώς το μεσημέρι «δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στο κτίριο της Νομικής Κομοτηνής, χτύπησαν φοιτητές και φοιτήτριες και προχώρησαν σε 15 προσαγωγές», ενώ «είχε προηγηθεί η έφοδος των ΕΚΑΜ στο ΑΠΘ την περασμένη Πέμπτη».

«Να αφεθούν ελεύθεροι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες. Έξω η αστυνομία από τα Πανεπιστήμια. Παράνομη είναι η καταπάτηση του Συντάγματος, όχι οι αγώνες των φοιτητών», σημειώνει η Νέα Αριστερά. Παράλληλα σχολιάζει ότι «πρέπει όμως και τα κόμματα που τοποθετούνται στην προοδευτική αντιπολίτευση να τοποθετηθούν καθαρά». Καλεί δε «κάθε αριστερό και προοδευτικό πολίτη να δώσουμε μαζί τη μάχη απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Καλεί επίσης σε μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης.

«Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια»
Οι φοιτητικοί σύλλογοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και τις καταλήψεις και προετοιμάζουν νέο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη. «Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους. Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο. Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας!

Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλεία με δικαιώματα. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σε δύο κύκλους, σύμφωνα με τη στρατηγική της Μπολόνια. Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη δουλεία στο αντικείμενο. Κατάργηση της υποτίμησης των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολλέγια!

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους και όλες χωρίς εργολαβίες. Καμία σκέψη για τηλεκπαίδευση και αξιοποίησής της για υπονόμευση των δράσεων του συλλόγου. Κατάργηση της ΕΒΕ. Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου περί απώλειας εξεταστικής», τονίζουν οι φοιτητές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ