Να πάνε όλα καλά με τους αγρότες προσδοκά η κυβέρνηση – Πυρά από την αντιπολίτευση

Να πάνε όλα καλά με τους αγρότες προσδοκά η κυβέρνηση – Πυρά από την αντιπολίτευση

«Λάθη μπορεί να γίνονται σε καθημερινή βάση» παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, εκφράζοντας ωστόσο την προσδοκία ότι η συνάντηση με την επιτροπή των αγροτών θα κυλήσει ομαλά

Προσδοκία ότι «όλα θα πάνε καλά» στη συνάντηση της 15μελής επιτροπής των αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκφράζουν στελέχη της κυβέρνησης.

Μιλώντας στο MEGA ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης υπογράμμισε ότι θα βρεθεί σημείο συνεννόησης με τους αγρότες. «Όλοι προσδοκούμε, μέσα από τη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των αγροτών όπως αυτοί τους ορίσαν, ότι θα υπάρξει ένα κλίμα καλόπιστου διαλόγου και ότι θα βρούμε το σημείο συνεννόησης και ισορροπίας έτσι ώστε όλα να πάνε καλά, οι αγρότες να επιστρέψουν στις εργασίες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση έχει κάνει δουλειά στον αγροτικό τομέα και αυτό αποτυπώνεται στο ότι δεν υπήρξαν κινητοποιήσεις τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

«Το θέμα το αγροτικό δεν είναι το να δίνει κανείς κάτι σε μια περίοδο του χρόνου επειδή οι αγρότες είναι στους δρόμους. Είναι ένα ζήτημα καθημερινό, έχει να κάνει με δομικά ζητήματα τα οποία αφορούν είτε το κόστος παραγωγής, είτε τις τιμές παραγωγού. Το έχει πει και ο πρωθυπουργός, τα αιτήματα είναι δίκαια. Τα δομικά προβλήματα της αγροτικής μας οικονομίας, δεν έχουν λυθεί, κάνουμε διορθωτικές κινήσεις. Τα προηγούμενα 4 χρόνια που δεν είχαμε καθόλου κινητοποιήσεις σημαίνει ότι είχε γίνει δουλειά στον αγροτικό τομέα», υπογράμμισε ο Σταύρος Κελέτσης.

Όσον αφορά τη νέα ΚΑΠ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι ο συνδυασμός της εφαρμογής της και κάποιων δομικών προβλημάτων έχουν δώσει το υπόστρωμα για τις διαμαρτυρίες. «Λάθη μπορεί να γίνονται σε καθημερινή βάση. Δεν έγιναν τόσο σωστά οι πληρωμές που έπρεπε να γίνουν σε σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Βρήκαμε κάποιες αστοχίες και με επιμονή του υπουργού ζητήθηκε η παραίτηση του επικεφαλής η οποία και πράγματι έγινε», τόνισε.

Καταληκτικά υποστήριξε ότι «η εφαρμογή της ΚΑΠ έχει να κάνει με την καταβολή στους αγρότες των επιδοτήσεων που δικαιούνται. Η χώρα, και για τη νέα περίοδο μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, εξασφάλισε το ίδιο ποσό, 19,2 δισ. που θα πάνε πάλι στους αγρότες, θα τα πάρει αυτός που τα δικαιούται», προσθέτοντας ότι «οι ελαιοπαραγωγοί είναι η μόνη ομάδα που δεν πήρε αποζημίωση από τις πυρκαγιές, είναι καθυστέρηση».

Θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες ή θα βρουν σημείο σύγκλησης με την κυβέρνηση;

Θα μπορούσε να κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση ο υπουργός, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Μπάρκας, μιλώντας στο MEGA, υποστήριξε ότι από πλευράς κυβέρνησης υπάρχει η διαπίστωση -και πάλι- ότι το πρόβλημα είναι εξωγενές. «Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα και στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη λειτουργεί απέναντι στους αγρότες, να πούμε όμως ότι τη διαπραγμάτευση την κάνει ο αρμόδιος υπουργός για την ΚΑΠ. Άρα έχουμε κακό σχεδιασμό, θα μπορούσε να κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση», ανέφερε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι τα βασικά αγροτικά προβλήματα για την Ελλάδα είναι δύο.

«Το πρώτο έχει να κάνει με τη Θεσσαλία που έχει υποστεί μια καταστροφή τεράστια και δεν έχει κάνει τίποτα η κυβέρνηση, δεν έχει δοθεί καν σε ορισμένους ανθρώπους η πρώτη αποζημίωση που αφορά τη βασική καταστροφή. Το δεύτερο είναι το κόστος παραγωγής. 180.000.000 κοστίζει η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και πλαφόν στην κιλοβατώρα μπορεί να μπει. Οι προτάσεις μας έχουν να κάνουν με το κόστος στο πετρέλαιο, αλλά το πλαφόν είναι διορθωτική», επισήμανε ο Κώστας Μπάρκας.

Αδυναμία και ανικανότητα καταλογίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Δουδώνης αναρωτήθηκε από την πλευρά του, μιλώντας στο MEGA, αν «τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι μόνο λόγω έλλειψης χρημάτων τα οποία δίνει η κυβέρνηση ή είναι και λόγω τρομερής διαχειριστικής αδυναμίας της κυβέρνησης και ανικανότητας; Δηλαδή ότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν αλλάξει ένα κάρο πρόεδροι και έχουν αργήσει ή και μη καταβληθεί 536.000.000 ευρώ αυτό είναι θέμα ότι δεν έχουμε λεφτά ή θέμα ότι δεν παίρνουμε τα λεφτά που μας δίνει η Ευρώπη;». Στη συνέχεια ρώτησε «πότε θα πάνε τα χρήματα στους αγρότες; Για τον ΕΛΓΑ θα μας πείτε;».

Ο Παναγιώτης Δουδωνής τόνισε ότι υπάρχουν δύο απαντήσεις για την ΚΑΠ.

«Λένε για την ΚΑΠ. Υπάρχουν δύο απαντήσεις από την κυβέρνηση για την ΚΑΠ. Η μία είναι του κ. Αυγενάκη, που να θυμίσουμε ότι είναι αυτός που εκβίαζε τους αγρότες στη Θεσσαλία αλλά παραμένει στη θέση του, που λέει ότι για την ΚΑΠ ευθύνεται η προηγούμενη ηγεσία. Μία λένε ότι φταίει η ΚΑΠ, μία λένε ότι δεν φταίει η ΚΑΠ. Μία λένε ότι φταίει η πράσινη μετάβαση, μία ότι δεν φταίει η πράσινη μετάβαση. Η πράσινη μετάβαση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επηρεάζει περισσότερο τους αγρότες που έχουν μεγάλους κλήρους, όπως στην Ευρώπη, για αυτό βγαίνουν και παραπονιούνται. Στην Ελλάδα οι κλήροι είναι μικροί», κατέληξε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA:

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ