Υπέρμετρη αστυνομική βία στο Σύνταγμα – Επεισόδια και τραυματίες φοιτητές

Υπέρμετρη αστυνομική βία στο Σύνταγμα – Επεισόδια και τραυματίες φοιτητές

Σοκαριστικές εικόνες από την πρωτεύουσα με ανοιγμένα κεφάλια φοιτητών στο μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Δέκα τραυματίες από τα σοβαρά επεισόδια. Η κατάσταση της υγείας τους.

Σοκαριστικές εικόνες στο κέντρο της πρωτεύουσας από την ωμή βία της αστυνομίας έναντι των φοιτητών που «βούλιαξαν» το Σύνταγμα στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Τα επεισόδια προκλήθηκαν απρόκλητα την ώρα που ο κύριος όγκος των φοιτητών έφτασε έξω από το Κοινοβούλιο ενώ η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια συνεχίζεται.

Χημικός «πόλεμος» και ανοιγμένα κεφάλια φοιτητών στο Σύνταγμα

Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακός: Μια ανάσα από το sold out το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό

Η ένταση κορυφώθηκε με τα ΜΑΤ να ρίχνουν χημικά και να χτυπούν κόσμο στο ψαχνό. Τουλάχιστον οκτώ φοιτητές τραυματίστηκαν με τις φωτογραφίες και τα βίντεο να είναι αποκαλυπτικά. Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε ανοιγμένα κεφάλια, αίματα, κυνηγητό και ασθενοφόρα να σπεύδουν να παραλάβουν τους τραυματίες φοιτητές. Ένας ρεπόρτερ έπεσε θύμα της άγριας καταστολής με το σκηνικό χάους να συμπληρώνεται από μολότοφ, χημικά και κρότου λάμψης. Πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ. θέλουν και τον τραυματισμό ενός αστυνομικού.

Εικόνες γροθιά στο στομάχι

Όπως φαίνεται σε βίντεο του in η βιαιότητα της αστυνομίας είναι τέτοια που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι ένας από τους φοιτητές που συμμετείχε στην πορεία.

«Η επίθεση ήταν σφοδρή και βίαιη» ανέφερε φοιτητής, τρομοκρατημένος από την αγριότητα  της επίθεσης των ΜΑΤ. Τα λεπτά αγωνίας που έζησε αποτυπώνονται στα λόγια του («Στο Κόκκινο»): «Όταν ανεβήκαμε μπροστά από την Βουλή μας περικύκλωσαν οι αστυνομικές δυνάμεις και από κάτω και από πάνω. Ευτυχώς συγκρατήσαμε μια ψυχραιμία και δεν ποδοπατηθήκαμε (…) ανέφερε και συμπλήρωσε: «Όπου γυρίσει κάποιος να δει γύρω του είναι παντού άνθρωποι με κοκκινισμένα μάτια, τραυματισμένοι, δεν μπορούν να δουν (…). Η επίθεση ήταν σφοδρή και βίαιη».

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ένα μπλοκ διαδηλωτών, επιχείρησε να πατήσει στην πλατεία, μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του in, έχουν προσαχθεί 9 φοιτητές προληπτικά και 3 κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yannis Kemmos (@yanniskemmos)

Η συμμετοχή των φοιτητών στο συλλαλητήριο είναι μαζική. Παρά τα επεισόδια, που ξέσπασαν μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, οι διαδηλωτές φέρονται αποφασισμένοι να παραμείνουν έξω από τη Βουλή μέχρι την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, απόψε το βράδυ.

Φοιτητές από όλες τις σχολές της χώρας -για 9η εβδομάδα- συνεχίζουν τις πολύμορφες δράσεις τους ενάντια στην ίδρυση «μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων» και εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.

Η κατάσταση των τραυματιών

Ελεγχόμενη, χωρίς κίνδυνο ζωής, κρίνεται η κατάσταση της υγείας των εννέα συνολικά ατόμων (8 φοιτητών και ενός ρεπόρτερ) που διακομίστηκαν λόγω τραυματισμού στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, γύρω στις 5 με 6 το απόγευμα της Παρασκευής (08/03)  και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, 8 άτομα, που τραυματίστηκαν στα επεισόδια, μεταφέρθηκαν από την περιοχή του Συντάγματος με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου «Γεννηματάς».

Ένα ακόμη άτομο διακομίστηκε στο νοσοκομείο με δικό του μέσο.

Όλοι οι τραυματίες είναι άνδρες. Δύο άτομα είναι ηλικίας 19 ετών, δύο 22 ετών, 1 άτομο 20 ετών, 1 άτομο 21 ετών, 2 άτομα 23 και ένα άτομο 57 ετών.

Όλοι τους υποβλήθηκαν σε ακτινολογικό έλεγχο και εξετάσεις από νευροχειρουργούς. Θα ακολουθήσει εξέταση από οφθαλμίατρο για την δακρύρροια λόγω δακρυγόνων αερίων.

Κόντρα στη Βουλή για τα επεισόδια

Την ώρα που έξω από το Κοινοβούλιο σημειώνονταν σοβαρά επεισόδια, η κυβέρνηση εγκαλούσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, το γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, σήκωσε μία φωτογραφία από τη στιγμή των επεισοδίων στον Άγνωστο Στρατιώτη και ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταδικάσουν τη ρίψη μολότοφ, δίχως όμως να πει κουβέντα για τη βίαιη καταστολή από την αστυνομία και για τους τραυματισμένους φοιτητές.

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Γιαννούλης, καταδίκασε την αστυνομική βία και τη χρήση χημικών, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, του απάντησε προκλητικά, ζητώντας από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να ωριμάσουν σιγά-σιγά».

«Είστε η κυβέρνηση των τσεκουροφόρων»

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Γιαννούλη προς τον Μάκη Βορίδη, κάνοντας λόγο για «άνανδρη επίθεση των ΜΑΤ» με χημικά σε χιλιάδες φοιτητές, που ήρθαν από όλη την Ελλάδα για να φωνάξουν «Φτάνει πια ο ξεπεσμός του Συντάγματος και της Δημοκρατίας, μην τσεκουρώνετε τα δικαιώματά μας».

Ο κύριος Βορίδης, χαμογελώντας ειρωνικά, άκουγε τον Χρήστο Γιαννούλη να του λέει, ότι είναι «ύβρις, χυδαιότητα και παχυδερμισμός της κυβέρνησης αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή έξω στους δρόμους της Αθήνας».

«Τα παιδιά φωνάζουν μην παίζετε με το μέλλον μας και εσείς απαντάτε με την αστυνομία. Δεν έχετε κανένα άλλο δημοκρατικό όπλο», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «είστε η κυβέρνηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, των τσεκουροφόρων, που δεν μπορείτε να αποκαλείτε την Αριστερά υπεύθυνη για τη βία. Είπατε χονδροειδέστατα ψέμματα και η μόνη σας εναλλακτική είναι να φύγετε! Εκεί είναι η πόρτα!», είπε χαρακτηριστικά.

«Μπορεί να θεωρούσατε ότι το τσεκούρι είναι για να κόβουμε ξύλα και όχι το νήμα της δημοκρατίας. Δεν γίνεται να συζητάμε με όρους Βορίδη και Γεωργιάδη. Σοβαρευτείτε επιτέλους, προστατέψτε την παράταξή σας από τα τσεκούρια του κ. Βορίδη», ζήτησε από την κυβέρνηση ο Χρήστος Γιαννούλης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ