Το μήνυμα των τουρκικών αυτοδιοικητικών εκλογών – Έχει αρχίσει να οικοδομείται η επόμενη μέρα της Τουρκίας χωρίς τον Ερντογάν;

Το μήνυμα των τουρκικών αυτοδιοικητικών εκλογών – Έχει αρχίσει να οικοδομείται η επόμενη μέρα της Τουρκίας χωρίς τον Ερντογάν;

Πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν οι κεμαλιστές του CHP κυριαρχήσουν τελικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία, αυτό δεν απειλεί με κάποιο τρόπο τον Ερντογάν.

Μάχη στήθος με στήθος δίνουν όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος των κεμαλιστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Με το CHP μάλιστα να περνά ακόμα και οριακά μπροστά στα αποτελέσματα.

Εκλογές που πραγματοποιούνται ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές στην Τουρκία, όπου ο τούρκος πρόεδρος επαναβεβαίωσε, έστω και στο δεύτερο γύρο, την παντοκρατορία του.

Μάχη Ιμάμογλου – Ερντογάν

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές στο εξωτερικό επικεντρώθηκαν στο δήμο της Κωνσταντινούπολης, όπου επί της ουσίας αναμετρήθηκαν ο νυν δήμαρχος και ξανά υποψήφιος του CHP, Εκρέμ Ιμάμογλου και ο Ερντογάν, αφού ως υποψήφιος του ΑΚΡ επιλέχθηκε ο Μουράτ Κουρούμ, ένα μεσαίο στέλεχος του ΑΚΡ και τον τούρκο πρόεδρο να είναι αυτός που βγήκε μπροστά.

Όπως άλλωστε είχε κάνει και στις προηγούμενες εκλογές, όταν υποψήφιος ήταν το άλτερ έγκο του του Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος επίσης είχε χάσει από τον ανερχόμενο τότε «αστέρα» της αντιπολίτευσης Ιμάμογλου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν οι κεμαλιστές του CHP κυριαρχήσουν τελικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία, αυτό δεν απειλεί με κάποιο τρόπο τον Ερντογάν.

Έστω και αν αποτυπώνει ένα σημαντικό μήνυμα δυσαρέσκειας μετά από 22 χρόνια διακυβέρνησης του ΑΚΡ. Και με δεδομένο ότι η ψήφος στις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει άλλα χαρακτηριστικά από τις εθνικές εκλογές.

Η πρώτη αναμέτρηση με τον Ερντογάν να έχει προαναγγείλει αποχώρηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στην οποία ο ίδιος ο Ερντογάν έχει θέσει ένα πρώτο όριο ολοκλήρωσης της καριέρας του ως κατά κάποιο τρόπο «ισόβιος πρόεδρος» της Τουρκίας, αφού έχει προαναγγείλει πως δεν έχει πρόθεση να είναι υποψήφιος το 2028.

Κάτι που προβλέπεται και από το τουρκικό σύνταγμα, εάν φυσικά η χώρα δεν πάει σε πρόωρες εκλογές, στις οποίες ο Ερντογάν εάν θέλει θα μπορεί να ηγηθεί ξανά.

Μήνυμα

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ένα σαφές μήνυμα στον Ερντογάν όσον αφορά την οικονομική πολιτική και την κατάσταση του λαού της Τουρκίας, που ζει για πάνω από έξι χρόνια σε συνθήκες μίας οικονομικής κρίσης, η οποία δεν αναστρέφεται αντίθετα τον πιέζει όλο και περισσότερο.

Και στην Τουρκία τις εκλογές κερδίζει η οικονομία.

Αυτό άλλωστε ήταν και το δίδαγμα των εκλογών του 2002, όπου ο Ερντογάν είχε αναδειχθεί για πρώτη φορά πρωθυπουργός, μέσα από τις στάχτες μίας επίσης βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Η Κωνσταντινούπολη

Η Κωνσταντινούπολη είναι η πόλη που για τους αναλυτές δίνει το ρυθμό των εκλογών, δεδομένου ότι η Σμύρνη ήταν και είναι σταθερά το αδιαμφισβήτητο προπύργιο των κεμαλιστών του CHP.

Η διαφαινόμενη επανάληψη της νίκης Ιμάμογλου, που μοιάζει να παγιώνεται σε ένα ποσοστό της τάξης των οκτώ μονάδων διαφορά από το δεύτερο Κουρούμ, του δίνει σαφώς το εισιτήριο για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Τουρκίας στις επόμενες εθνικές εκλογές. Με τον Ιμάμογλου να είναι ένας πολιτικός κεμαλιστής μεν, θρησκευόμενος δε, που θα μπορούσε να διεκδικήσει υπό συνθήκες την ηγεσία στη μετά Ερντογάν εποχή της Τουρκίας.

Η αντιπολίτευση

Ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί και από την πορεία της αντιπολίτευσης στις επόμενες εθνικές εκλογές γενικότερα και του CHP ειδικότερα, αφού οι ελπίδες των αντιπάλων του Ερντογάν ήταν ιδιαίτερα υψηλές και το 2023, δεν μπόρεσαν όμως να χτίσουν ένα αφήγημα που θα τον απειλούσε στην πραγματικότητα.

Το πώς η αντιπολίτευση θα εκμεταλλευθεί την αντιστροφή της εικόνας των αποτελεσμάτων και ενδεχόμενη πρωτιά του CHP (39,04%), έναντι του ΑΚΡ (37,55%), όπως έδειχνε να διαμορφώνονται με καταμετρημένο το 28,09% των ψήφων. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα η αντιπολίτευση κυριαρχεί κερδίζοντας την πλειοψηφία των μεγάλων δήμων έναντι του ΑΚΡ.

Η εξωτερική πολιτική και τα ελληνοτουρκικά

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν επηρεάζεται από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ούτε μπορεί κανείς να προβλέψει αν η αντιπολίτευση γενικότερα και ο Ιμάμογλου ειδικότερα θα ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο και ποιος θα είναι αυτός σε ενδεχόμενη νίκη τους σε εθνικές εκλογές το 2028.

Οι εικασίες είναι ότι η αντιπολίτευση ως κυβέρνηση θα είναι σαφώς πιο φιλική προς τη Δύση, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού.

Η επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα του Ερντογάν δείχνει να έχει αρχίσει να οικοδομείται, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την ακριβή εικόνα της από σήμερα. Ενώ εφόσον τα τελικά επιβεβαιώσουν την πρωτιά του CHP σε αυτή την εκλογική μάχη θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και την πολιτική που θα ακολουθήσει ο τούρκος πρόεδρος, από εδώ και στο εξής και πώς θα ερμηνεύσει το μήνυμα της κάλπης. Σε κάθε περίπτωση οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν σημαίνουν και το τέλος του Ερντογάν

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ