«Κάπως αηδιαστικό, αλλά καταπληκτικό»: Μετατρέπουν τα ανθρώπινα περιττώματα σε καύσιμα για αεροσκάφη

«Κάπως αηδιαστικό, αλλά καταπληκτικό»: Μετατρέπουν τα ανθρώπινα περιττώματα σε καύσιμα για αεροσκάφη

Η εταιρεία ελπίζει να παραδώσει καύσιμα μέχρι το 2028

Σε παγκόσμια πρωτοτυπία το εργοστάσιο του Harwich θα παράγει καύσιμα αεροσκαφών από περιττώματα.

Η Wizz Air δηλώνει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει το βιοκαύσιμο στις κύριες επιχειρήσεις μέχρι το 2030, σύμφωνα με πληροφορίες από το BBC.

Διαβάστε επίσης: Οριστικά δεύτερος ο Παναθηναϊκός, πέμπτος ή έκτος ο Ολυμπιακός – Στα Play-in η σαρωτική Εφές

Τι ανακοινώθηκε

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε η δημιουργία του πρώτου εργοστασίου στον κόσμο σε εμπορική κλίμακα που θα μετατρέπει τα ανθρώπινα απόβλητα σε βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο (SAF).

Η εταιρεία βιοκαυσίμων Firefly σχεδιάζει να αναπτύξει το εργοστάσιο στο Harwich του Essex και ελπίζει να παραδώσει καύσιμα μέχρι το 2028. Έχει καταλήξει σε συμφωνία με την Wizz Air για την παροχή έως και 525.000 τόνων SAF σε διάστημα 15 ετών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Firefly, James Hygate, δήλωσε ότι τα βιοστερεά είναι «κάπως αηδιαστικά πράγματα», αλλά είναι «ένας καταπληκτικός πόρος».

«Μετατρέπουμε τα λύματα σε καύσιμα αεροσκαφών. Δεν μπορώ πραγματικά να σκεφτώ πολλά πράγματα που είναι πιο ωραία από αυτό», πρόσθεσε ο κ. Hygate.

Η παραγωγή της SAF περιλαμβάνει τη χρήση περίπου 70% λιγότερου άνθρακα από το συμβατικό καύσιμο αεριωθούμενων αεροσκαφών, αλλά είναι αρκετές φορές πιο ακριβή στην παραγωγή.

Η εταιρεία κοινής ωφέλειας Anglian Water έχει δεσμευτεί να παρέχει τα βιοστερεά – προϊόν της διαδικασίας επεξεργασίας λυμάτων της – στην Firefly στο πλαίσιο μιας αρχικής πιλοτικής φάσης.

Μέχρι το 2030…

Ο Paul Hilditch, διευθύνων σύμβουλος της Firefly, δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετά βιοστερεά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ικανοποιήσουν «το ήμισυ της υποχρεωτικής ζήτησης SAF το 2030».

«Και φυσικά όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οπουδήποτε στον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν και περιττώματα», πρόσθεσε.

Η Wizz Air ανακοίνωσε επίσης ότι ελπίζει να τροφοδοτήσει το 10% των πτήσεών της με SAF μέχρι το 2030.

Η κυβέρνηση επιθυμεί τουλάχιστον το 10% των αεροπορικών καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο να παράγεται από βιώσιμες πρώτες ύλες έως το 2030.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ