Πανελλαδικές: Οι εξετάσεις πλησιάζουν και το άγχος κυριεύει τους μαθητές – Πώς θα το καταπολεμήσετε

Πανελλαδικές: Οι εξετάσεις πλησιάζουν και το άγχος κυριεύει τους μαθητές – Πώς θα το καταπολεμήσετε

Ψυχίατρος εξηγεί πώς το άγχος επηρεάζει τους μαθητές και δίνει συμβουλές στους γονείς για τη διαχείριση της κατάστασης

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2024 και το κύριο συναίσθημα που συνοδεύει τους μαθητές και τις οικογένειές τους είναι το άγχος.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αποτελούν μια από τις πιο αγχωτικές και ψυχοφθόρες διαδικασίες, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς, αφού η επιτυχία ή η αποτυχία γίνεται θέμα… οικογενειακό στην Ελλάδα.

Όπως λέει, μιλώντας στο Mega, ο ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης, το «άγχος απόδοσης» επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η προσωπικότητα του μαθητή, η στάση των γονέων και το γενικότερο κλίμα μέσα στην οικογένεια.

«Οι γονείς πιστεύουν ότι η πίεση θα βοηθήσει τα παιδιά να επιτύχουν και ότι η εκπαίδευση είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξασφαλιστεί μια καλή θέση στην κοινωνία. Είναι μύθοι και τα δύο» υπογραμμίζει ο ψυχίατρος.

Το άγχος και οι επιπτώσεις – Το λάθος που κάνουν οι γονείς

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα υψηλά επίπεδα άγχους για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν συνδεθεί με ποικίλες ψυχικές και σωματικές ασθένειες.

«Να ενθαρρύνουν οι γονείς μια ισορροπία, να ενθαρρύνουν αλλά να δείχνουν και στήριξη. Η θετική ενίσχυση είναι ο καλύτερος τρόπος. Ένα μεγάλο λάθος είναι μια προσπάθεια να συγκρίνουν οι γονείς τα παιδιά τους με τους άλλους».

«Κανείς άνθρωπος που θέλει να πετύχει στη ζωή, δεν θα μείνει πίσω. Οι άνθρωποι καταφέρνουν σπουδαία πράγματα χωρίς απαραιτήτως να σπουδάσουν. Να μην αγχώνονται τα παιδιά ότι θα μείνουν πίσω στη ζωή», καταλήγει ο ψυχίατρος κ. Παπαδημητριάδης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ