Αποκάλυψη ΝΥΤ: Το Ισραήλ ετοιμάζεται για σκιώδη προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Αποκάλυψη ΝΥΤ: Το Ισραήλ ετοιμάζεται για σκιώδη προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Ο Μπέζαλελ Σμότριχ, υπουργός Οικονομικών, ηχογραφήθηκε να περιγράφει ένα μυστικό σχέδιο για την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης δια της πλαγίας οδού.

Ο ισραηλινός στρατός έχει παραδώσει αθόρυβα σημαντικές νομικές εξουσίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε φιλοεποίκους δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται για τον ακροδεξιό υπουργό Μπέζαλελ Σμότριχ και κύριο υποστηρικτή του ισραηλινού επεκτατισμού.

Μια διαταγή που αναρτήθηκε από τις IDF στον ιστότοπό τους στις 29 Μαΐου μεταφέρει την ευθύνη για δεκάδες εσωτερικούς κανονισμούς στην Πολιτική Διοίκηση, τον ισραηλινό φορέα που κυβερνά στη Δυτική Όχθη, από τον στρατό σε αξιωματούχους υπό την ηγεσία του Σμότριχ στο υπουργείο Άμυνας.

Ο Σμότριχ και οι σύμμαχοί του θεωρούν εδώ και καιρό τον έλεγχο της Πολιτικής Διοίκησης, ή σημαντικών τμημάτων της, ως μέσο επέκτασης της ισραηλινής κυριαρχίας στη Δυτική Όχθη. Απώτερος στόχος τους είναι ο άμεσος έλεγχος από την κεντρική κυβέρνηση και τα υπουργεία της. Η μεταβίβαση μειώνει την πιθανότητα νομικών ελέγχων στην επέκταση και ανάπτυξη των οικισμών.

Οι ισραηλινοί πολιτικοί επιδιώκουν εδώ και καιρό να βρουν τρόπους να καταλάβουν μόνιμα ή να προσαρτήσουν την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την οποία κατέλαβε το 1967 και στην οποία ζουν εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Ο Μίκαελ Σφάρντ, ένας Ισραηλινός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε: «Η ουσία είναι ότι για όποιον πίστευε ότι το ζήτημα της προσάρτησης ήταν ομιχλώδες, αυτή η διαταγή θα πρέπει να τερματίσει κάθε αμφιβολία. Αυτό που κάνει αυτή η διαταγή είναι να μεταφέρει τεράστιες περιοχές διοικητικής εξουσίας από τον στρατιωτικό διοικητή σε ισραηλινούς πολίτες που εργάζονται για την κυβέρνηση».

Ένα απλό τρικ

Πρόκειται για το τελευταίο πραξικόπημα για τον Σμότριχ πρόεδρος του Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος, ο οποίος έγινε υπουργός Οικονομικών και υπουργός στο υπουργείο Άμυνας μετά από συμφωνία συνασπισμού μεταξύ του ακροδεξιού πολιτικού του κόμματος και του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Πολιτική Διοίκηση είναι κυρίως υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την κατασκευή στην περιοχή Γ της Δυτικής Όχθης – το 60% των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών που βρίσκεται υπό πλήρη ισραηλινό διοικητικό έλεγχο και έλεγχο ασφαλείας, καθώς και για την επιβολή της νομοθεσίας κατά των μη εγκεκριμένων κατασκευών, είτε από ισραηλινούς εποίκους είτε από Παλαιστίνιους. Το τρικ είναι πως η Πολιτική Διοίκηση επιτρέπει τα Ισραηλινά αυθαίρετα, ενώ υποχρεώνει τους Παλαιστινίους να γκρεμίσουν τα σπίτια τους. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων, η οποία δεν έγινε σε μεγάλο βαθμό αντιληπτή στο Ισραήλ, ακολουθεί μια πολυετή εκστρατεία από πολιτικούς που τάσσονται υπέρ του εποικισμού για να αποκτήσουν πολλές από τις νομικές εξουσίες που προηγουμένως ασκούσε η στρατιωτική ιεραρχία.

Οι νόμοι καλύπτουν τα πάντα, από τους οικοδομικούς κανονισμούς μέχρι τη διαχείριση της γεωργίας, της δασοκομίας, των πάρκων και των λουτρών. Οι δικηγόροι έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η μεταφορά τους από τον στρατιωτικό στον πολιτικό έλεγχο θα κινδύνευε να φέρει το Ισραήλ σε σύγκρουση με τις ευθύνες του βάσει του διεθνούς δικαίου.

Μετά την είσοδό του στην κυβέρνηση, ο Σμότριχ προχώρησε γρήγορα στην έγκριση χιλιάδων νέων οικιστικών κατοικιών, στη νομιμοποίηση των προηγουμένως μη εγκεκριμένων φυλακίων και στη δυσχέρανση της οικοδόμησης κατοικιών και της μετακίνησης των Παλαιστινίων των οποίων γκρέμιζε τα σπίτια.

Ο Μπεζαλέλ Ζμότριχ οφείλει την πολιτική δύναμή του στους εποίκους, τα συμφέροντα των οποίων εξυπηρετεί, όπως και ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

Οι ΗΠΑ συζητούν «την επιβολή κυρώσεων στον Σμότριχ» ισχυρίζονται οι ΝΥΤ

Δημοσιεύματα στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συζήτησαν κατ’ ιδίαν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στον Σμότριχ για τον αποσταθεροποιητικό αντίκτυπό του στη Δυτική Όχθη, όπου ζει σε έναν οικισμό που είναι παράνομος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο Νετανιάχου έχει εξαρτηθεί περισσότερο από την υποστήριξη του Σμότριχ και άλλων ακροδεξιών στοιχείων της κυβέρνησης συνασπισμού του από τότε που ο μετριοπαθής πρώην υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ παραιτήθηκε από το έκτακτο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ σε μια διαμάχη σχετικά με τη στρατηγική στον πόλεμο της Γάζας και τον τρόπο επιστροφής των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ο Σμότριχ δεν έκρυψε την επιθυμία του να «σηκώσει μπαϊράκι» στο υπουργείο Άμυνας για να ακολουθήσει τις δικές του πολιτικές, υποβαθμίζοντας τη σημασία των αποφάσεων ως «απλώς τεχνικών». Τον Απρίλιο, ο Σμότριχ διόρισε έναν μακροχρόνιο ιδεολογικό σύμμαχο, τον Χίλελ Ροθ, ως αναπληρωτή στην Πολιτική Διοίκηση με αρμοδιότητα την επιβολή των οικοδομικών κανονισμών στους οικισμούς και τα φυλάκια.

Ο Ροθ είναι πρώην κάτοικος του Γιτζχάρ, ενός οικισμού της Δυτικής Όχθης με φήμη για τη βία και τον εξτρεμισμό. Υπηρέτησε ως στέλεχος της Bnei Akiva, μιας ΜΚΟ που συνδέεται με το Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα του Σμότριχ. Ο Σφάρντ (ο νομικός) δήλωσε ότι η μεταβίβαση σημαίνει ότι η νομική εξουσία στη Δυτική Όχθη βρίσκεται πλέον στα χέρια «ενός μηχανισμού με επικεφαλής έναν Ισραηλινό υπουργό του οποίου το μόνο ενδιαφέρον είναι να προωθήσει τα ισραηλινά συμφέροντα».

Υποχρεώνοντας τους Παλαιστινίους να γκρεμίσουν τα σπίτια τους και επιτρέποντας στους Ισραηλινούς να χτίσουν, προκύπτει ένας εποικισμός με προπέτασμα νόμου.

Ο Ροθ που θα επιβάλει τους οικιστικούς κανονισμούς λογοδοτεί απευθείας στον Σμότριχ

Εξίσου σημαντικό, είπε ο Σφαρντ, είναι ότι αν και ο επικεφαλής της Πολιτικής Διοίκησης είναι αξιωματικός που υπάγεται στη στρατιωτική διοίκηση, ο Ροθ είναι πολίτης που λογοδοτεί στον Σμότριχ.

Η άποψη του Σφαρντ απηχεί μια νομική γνωμοδότηση που δημοσιεύθηκε από τρεις ισραηλινούς νομικούς πέρυσι, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι η μεταβίβαση εξουσιών από τον στρατό θα ισοδυναμούσε με νομική προσάρτηση, καθώς ο Σμότριχ «θεωρεί τον εαυτό του δεσμευμένο πρώτα και κύρια να προωθήσει τα συμφέροντα των ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη και όχι την ευημερία των Παλαιστινίων κατοίκων».

Ο Μαϊράβ Ζονζάιν , ανώτερος αναλυτής για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη στην Crisis Group, δήλωσε: «Το μεγάλο θέμα είναι ότι δεν πρόκειται πλέον για «υφέρπουσα προσάρτηση» ή «de facto προσάρτηση», αλλά για πραγματική προσάρτηση.«Πρόκειται για τη νομιμοποίηση και ομαλοποίηση μιας μακροχρόνιας πολιτικής. Ο Σμότριτς ουσιαστικά αποκαθιστά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κατοχή παίρνοντας ένα μεγάλο μέρος από τα χέρια του στρατού».

«Οι μισοί από τους ανθρώπους που έφερε στο υπουργείο Άμυνας προέρχονται από την ισραηλινή ΜΚΟ Regavim που υποστηρίζει τους εποίκους. Οι ίδιοι άνθρωποι που εργάστηκαν στη Regavim για να ξεφορτωθούν τους Παλαιστίνιους στην περιοχή Γ βρίσκονται τώρα σε κυβερνητικές θέσεις». Να σημειωθεί πως ο ίδιος υπουργός πιέζει τους Παλαιστινίους της Δυτικής Όχθης και στον οικονομικό τομέα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ