Η «μάχη» του χάρτη για Ελλάδα και Τουρκία – Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και η σημασία του

Η «μάχη» του χάρτη για Ελλάδα και Τουρκία – Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και η σημασία του

Τι δεν είναι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και ποια η σχέση του με το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Η σημασία του χρόνου ανακοίνωσης και η προθεσμία της ΕΕ

Μία μάχη πάνω σε χάρτες ξεκίνησαν Αθήνα και Άγκυρα αφού ανακοινώθηκε από την Ελλάδα ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός.

Η αντίδραση της Τουρκίας

Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας ήρθε με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος που υπερασπίζεται το ιδεολόγημα της Γαλάζιας Πατρίδας και υποστηρίζει ότι ο ΘΧΣ της Ελλάδας «παραβιάζει» τις θαλάσσιες περιοχές της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλη ανατροπή στη Euroleague: Το φαβορί για την κούπα άλλαξε – Γιατί έπεσε από την πρώτη θέση ο Ολυμπιακός…

Υποστηρίζει ότι δεν θα δεχθεί τετελεσμένα και επικαλείται την Διακήρυξη των Αθηνών.

Διαμηνύει δε ότι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός που έχει εκπονήσει η Τουρκία και δημοσιεύθηκε την Μ. Τετάρτη στη Milliyet και στο Anadolu, περιλαμβάνοντας το σύνολο των μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο θα διαβιβαστεί στην UNESCO και στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

Ο χάρτης με τις τουρκικές θέσεις

Κάτι που περίμενε η Αθήνα, αφού η Άγκυρα δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Η διατύπωση της Ελλάδας

Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά αποτυπώνει σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της ΕΕ τα «απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δηλαδή της πλήρους επήρειας της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες».

Με τις λέξεις να έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Υπογραμμίζεται δε ότι οι θαλάσσιες περιοχές που αποτυπώνονται στον χάρτη, συμπεριλαμβάνουν τις ελληνοϊταλικές συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ του 1977 και του 2020 και την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία του 2020, ενώ συμπίπτουν με τα όρια που απορρέουν από τον νόμο 4001/2011. Το νόμο Μανιάτη.

Σημειώνεται ακόμα ότι «σε ό,τι αφορά μη οριοθετημένες περιοχές, αποτυπώνεται η μέση γραμμή που καθορίζει το εξωτερικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρι τη σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης με γειτονικά κράτη, των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές».

Και καθίσταται σαφές πως «ο χάρτης που αποτυπώνει τον ελληνικό Θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό δεν συνιστά οριοθέτηση ΑΟΖ».

Με τις διατυπώσεις να δείχνουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε με το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό να τείνει πρόσκληση συνεννόησης στην Τουρκία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που σημειώνεται από την Αθήνα ως η μόνη οδός για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Τουρκίας.

Ο χρόνος

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του (ΣΚΑΙ), σημείωσε ότι επελέγη η 16η Απριλίου για τις ανακοινώσεις γιατί «εξεδόθη και το πρακτικό επεξεργασίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με το οποίο ενσωματώνεται, ουσιαστικά, στην ελληνική έννομη τάξη η ελληνο-ιταλική συμφωνία. Και για αυτόν τον λόγο δεν θα μπορούσε ούτως ή άλλως να είναι νωρίτερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 27 Απριλίου λήγει και η προθεσμία που έχει η Ελλάδα από την ΕΕ, μετά την καταδίκη της γιατί δεν είχε καταθέσει τα εν λόγω σχέδια ως όφειλε. Και το χρόνο να καθίσταται ιδιαίτερα πιεστικός για την Αθήνα.

Με την Άγκυρα να είναι ενήμερη για τις εξελίξεις, καθώς οι ημερομηνίες είχαν δημοσιοποιηθεί και για αυτό να επιχειρεί να τις προλάβει.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο

Στο ερώτημα αν οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παρέμβουν υπέρ της Άγκυρας, η Αθήνα σημειώνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν λόγο. Είναι ένα ζήτημα, το οποίο αφορά μόνο τις χώρες οι οποίες έχουν αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές».

Για την ελληνική πλευρά δε η ανάπτυξη των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία και ο ελληνοτουρκικός διάλογος που επιτρέπουν την αποφυγή οι εντάσεις να εξελίσσονται σε κρίσεις, πρέπει να διαφυλαχθούν.

Αλλαγή ατζέντας;

Σύμφωνα με τους πιο επιφυλακτικούς τα Θαλάσσια Χωροταξικά Σχέδια ίσως είναι η διέξοδος της ελληνικής κυβέρνησης στο αδιέξοδο του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο. Ένα έργο που εξαρχής είχε αρκετούς αρνητές και στην Λευκωσία, οδηγώντας την Αθήνα να αναζητά μία «έξοδο κινδύνου», σε ένα θέμα που θα μπορούσε ακόμα και να φέρει αντιμέτωπες Ελλάδα και Τουρκία..

Έστω και αν ο Γεραπετρίτης επιχείρησε να καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει σύνδεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού με το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου.

Αναμενόμενη η αντίδραση της Τουρκίας

Για την Αθήνα η επιθετική ρητορική από την Άγκυρα είναι αναμενόμενη, καθώς και από την τουρκική αντιπολίτευση, που δεν αποκλείεται από την πλευρά των εθνικιστών να είναι όπως πάντα πιο οξυμένη.

Ωστόσο μέχρι στιγμής φαίνεται οι αντιδράσεις να είναι εντός των αναμενόμενων και προαναγγελθέντων, δηλαδή η Άγκυρα να προχωρά στους δικούς της χάρτες και να καταδικάζει την κίνηση της Αθήνας με μία ανακοίνωση.

Η επόμενη πράξη θα είναι η κατάθεση του τουρκικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στον ΟΗΕ, όπως προανήγγειλε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν και στο βάθος ΑΣΣ;

Με τα ζητήματα να αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς και στη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στα μέσα Μαΐου στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ. Οι δύο πλευρές άλλωστε δεν αναμένεται να παραδεχθούν εάν και τι συνεννόηση υπήρξε. Η κλιμάκωση ή μη των σχέσεων θα είναι αυτή που θα το αποδείξει.

Ζητούμενο πλέον παραμένει και η ημερομηνία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ