Χρυσός: Παίρνει τον δρόμο της… επιστροφής – Γιατί «εγκαταλείπει» τη Νέα Υόρκη

Χρυσός: Παίρνει τον δρόμο της… επιστροφής – Γιατί «εγκαταλείπει» τη Νέα Υόρκη

Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Ο χρυσός, τον οποίο οι tradares μετέφεραν μαζικά στη Νέα Υόρκη από τον Δεκέμβριο, ώστε να αποφύγουν τις επιπτώσεις της δασμολογικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, επιστρέφει πίσω στην Ελβετία, από όπου προήλθε. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ελβετικών τελωνείων, τα οποία παραθέτει το Reuters, οι εισαγωγές χρυσού της χώρας από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν στο υψηλό δεκατριών μηνών των 25,5 μετρικών τόνων τον Μάρτιο, από 12,1 τόνους τον Φεβρουάριο. Οι εξαγωγές χρυσού από την Ελβετία προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 32% σε μηνιαία βάση σε 103,2 τόνους.

Οι αποθήκες των ΗΠΑ εγκεκριμένες από την Comex, μέρος του Ομίλου CME, κατέγραψαν οκτώ συνεχόμενες ημέρες εκροών χρυσού, για πρώτη φορά σε δεκατέσσερις μήνες, σύμφωνα με τα ημερήσια στοιχεία της Comex, καθώς το premium των συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ υποχώρησε.

Διαβάστε επίσης: Ρεπορτάζ έκπληξη από την Ισπανία: Αυτόν θέλει ο Ολυμπιακός για να κάνει Big Three

Χρυσός, ασήμι και πλατίνα αξίας άνω των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων παραδόθηκαν στις αποθήκες της Comex την περίοδο Δεκεμβρίου-Μαρτίου, διατηρώντας τις εταιρείες logistics και τα ελβετικά διυλιστήρια πιο απασχολημένα από ό,τι συνήθως.

Οι δασμοί και ο χρυσός
Ωστόσο, η επείγουσα ανάγκη για μεταφορά χρυσού και ασημιού στη Νέα Υόρκη δεν υφίσταται πλέον, καθώς η Ουάσιγκτον απέκλεισε τα μέταλλα από τους αμοιβαίους δασμούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πριν από δύο εβδομάδες και η ροή τώρα σιγά-σιγά αντιστρέφεται προς την Ελβετία.

Μέρος αυτού που παραδίδεται επί του παρόντος από τα θησαυροφυλάκια χρυσού των ΗΠΑ επιστρέφει στην Ελβετία, τον μεγαλύτερο κόμβο διύλισης και διαμετακόμισης χρυσού στον κόσμο, δήλωσε πηγή σε ελβετικό διυλιστήριο.

Η εκροή από τις ΗΠΑ θα είναι προς το παρόν μέτρια καθώς ο χρυσός στα θησαυροφυλάκια της χώρας συνεχίζει να λειτουργεί ως αντιστάθμιση έναντι της συνεχιζόμενης ευρύτερης αβεβαιότητας για μέρος της αγοράς, πρόσθεσε.

Σε ένα τυπικό έτος, οι ΗΠΑ καταναλώνουν περίπου 115 τόνους χρυσού σε φυσικά νομίσματα και ράβδους, πράγμα που σημαίνει ότι τα εναπομείναντα κιλόμπαρ σε αποθήκες που είναι καταχωρημένες στο CME επαρκούν για να διαρκέσουν αυτό το τμήμα της αγοράς για σχεδόν 12 χρόνια, δήλωσε ο Ross Norman, ανεξάρτητος αναλυτής.

Ποιοι «βλέπουν» τον χρυσό στα 4.000 δολάρια
Η τιμή του χρυσού καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο φέτος, και πλέον έχει παγιωθεί πάνω από τα 3.300 δολάρια, παρά τις ρευστοποιήσεις που καταγράφηκαν χθες, από επενδυτές που σπεύδουν να κεφαλαιοποιήσουν το τρέχον ράλι.

Η Goldman Sachs και η UBS προβλέπουν ότι ο χρυσός θα φτάσει στα 4.000 δολάρια, υψηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, καθώς διαφαίνεται ισχυρότερη από την αναμενόμενη ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες και ενίσχυση του ρόλου του πολύτιμου μετάλλου ως αντισταθμίσματος έναντι της ύφεσης και των γεωπολιτικών κινδύνων.

Οι αναλυτές της Goldman βλέπουν τώρα ότι ο χρυσός θα αυξηθεί στα 3.700 δολάρια η ουγγιά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους -με τις τιμές να φτάνουν τα 4.000 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι τα μέσα του 2026- ενώ ο στρατηγικός αναλυτής της UBS, Τζόνι Τέβες, τοποθετεί την τιμή στα 3.500 δολάρια η ουγγιά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ