
Διαπραγματευτική τακτική ή αναδίπλωση από τις ΗΠΑ - Όπως και να έχει, το Κρεμλίνο «τρίβει» τα χέρια του, το Κίεβο ανησυχεί - Η ανάλυση του Guardian για την τελευταία μεταστροφή Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο απείλησαν ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία αν δεν υπάρξει πραγματική πρόοδος.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δείχνει ανυπομονησία, με τη Ρωσία να μην απαντά στην πρότασή της
Ο Guardian εξετάζει πώς φτάσαμε από την υπόσχεση του Τραμπ ότι θα σταματούσε τον πόλεμο σε 24 ώρες, σε αυτές τις απειλές.
Διαβάστε επίσης: Αποκαλυπτικός Πετρούσεφ: «Θέλω να επιστρέψω όσο πιο γρήγορα γίνεται»
Το βρετανικό μέσο επισημαίνει ότι ένα κλειδί σε μια πετυχημένη διαπραγμάτευση είναι να είσαι πάντα έτοιμος να σηκωθείς και να φύγεις από το τραπέζι.
Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν η κυβέρνηση Τραμπ απείλησε να αποχωρήσει από τις συνομιλίες σαν μια διαπραγματευτική τακτική ή επειδή δεν διαθέτει τη δυνατότητα για μια περίπλοκη διαπραγμάτευση – μια έλλειψη που έχει δυσκολέψει την εξωτερική πολιτική της αμερικάνικης κυβέρνησης κατά τους τρεις πρώτους μήνες της θητείας της.
Από το Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο απείλησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν απλώς να «εγκαταλείψουν» τη διαμεσολάβηση στη μεγαλύτερη στρατιωτική σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτή θα ήταν η τελευταία αναδίπλωση για μια κυβέρνηση που έχει ήδη κάνει πίσω στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στη Γάζα και υποχώρησε στην εφαρμογή των παγκόσμιων δασμών που συγκλόνισαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλον τον κόσμο νωρίτερα αυτό τον μήνα, γράφει χαρακτηριστικά ο Guardian.

Ο Μάρκο Ρούμπιο.
Δύσκολη η διπλωματία
Η διπλωματία, όπως αποδεικνύεται, είναι δύσκολη.
Οι 24 ώρες που υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ ότι θα χρειαζόταν για να σταματήσουν οι μάχες στην Ουκρανία έχουν περάσει προ πολλού.
Η αμερικάνικη κυβέρνηση έχει κάνει ελάχιστη από τη σκληρή διπλωματική δουλειά που απαιτούνταν για να εξασφαλιστούν συμφωνίες – ορόσημα όπως η συμφωνία του Ντέιτον ή οι συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ στο παρελθόν, τονίζει ο Guardian.
Έγιναν πολλές συναντήσεις. Ο απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, έχει μιλήσει τρεις φορές με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια των οποίων άκουσε επί ώρες τις σκέψεις του ηγέτη του Κρεμλίνου για την Ουκρανία, και ο Ρούμπιο ήταν στο τηλέφωνο με τον Σεργκέι Λαβρόφ, τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, ενώ συναντήθηκε με Ουκρανούς αξιωματούχους και Ευρωπαίους ηγέτες στο Παρίσι την Πέμπτη.
Ωστόσο, υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες, ότι οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει οποιαδήποτε πίεση στο Κρεμλίνο ή ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προσδιορίσει τι είδους εγγυήσεις ασφαλείας θα υπήρχαν για να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία δεν θα συνεχίσει απλώς τον πόλεμο όταν το κρίνει σκόπιμο.
Ένα στοιχείο της «συμφωνίας Τραμπ» φαίνεται να είναι, σύμφωνα με τον Guardian, ότι δεν χρειάζεται πολύς χρόνος ή δεν απαιτείται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτή.

Στιβ Γουίτκοφ και Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Ρωσία δεν έχει απαντήσει – Η στρατηγική του Κρεμλίνου
«Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να πετάμε σε όλο τον κόσμο και να κάνουμε τη μία συνάντηση μετά την άλλη, αν δεν υπάρχει πρόοδος», δήλωσε ο Ρούμπιο, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν να σκοτωθούν «χιλιάδες» άνθρωποι τον επόμενο χρόνο.
«Έτσι, αν είναι σοβαροί για την ειρήνη – είτε η μία είτε η άλλη πλευρά, είτε και οι δύο – θέλουμε να βοηθήσουμε. Αν δεν πρόκειται να συμβεί, τότε απλά θα προχωρήσουμε παρακάτω. Θα προχωρήσουμε σε άλλα θέματα που είναι εξίσου, αν όχι πιο σημαντικά κατά κάποιον τρόπο για τις Ηνωμένες Πολιτείες», σημείωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Ο Ρούμπιο θέλησε προφανώς να εκφράσει την απογοήτευσή του την Παρασκευή, μία ημέρα αφότου ο Τραμπ είχε δηλώσει στον Λευκό Οίκο ότι περιμένει την απάντηση της Ρωσίας στο προτεινόμενο πλαίσιο για μια ειρηνευτική συμφωνία και ότι αναμένει να την έχει αυτή την εβδομάδα.
Ο Λευκός Οίκος φαίνεται να απογοητεύεται όλο και περισσότερο από τη Μόσχα, κάτι που τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι θα γινόταν, σημειώνει ο Guardian.
Ωστόσο, αν ο Τραμπ απομακρυνθεί από μια συμφωνία και τον πόλεμο συνολικά, η απόφαση αυτή θα εξακολουθήσει να ευνοεί τον Πούτιν, καθώς θα απαλλάξει την Ουκρανία από έναν βασικό σύμμαχο και οικονομικό υποστηρικτή στον αγώνα της κατά της Ρωσίας.
Η Μόσχα φαίνεται να βλέπει την κατάσταση ως win-win: είτε να συνάψει μια ευνοϊκή συμφωνία με τον Λευκό Οίκο είτε να περιμένει να χάσει την υπομονή του ο Τραμπ. Κάτι που απειλεί τώρα να κάνει.
Ο «αισιόδοξος» Τζέι Ντι Βανς
Υπάρχουν πιο αισιόδοξες φωνές στην αμερικάνικη κυβέρνηση. Ο Τζέι Ντι Βανς, ο αντιπρόεδρος του Τραμπ που είναι επικριτικός με την Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή στην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ότι αισθάνεται «αισιόδοξος, ότι μπορούμε ελπίζω να φέρουμε αυτόν τον πόλεμο, αυτόν τον πολύ βάναυσο πόλεμο, στο τέλος του».
Υπήρξαν «κάποια πράγματα ακόμη και τις τελευταίες 24 ώρες» που, όπως είπε, θα μπορούσαν να σηματοδοτούν μια ευκαιρία για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός.
Όμως, ακούγοντας τον Ρούμπιο ή τον Γουίτκοφ, οι διάφορες πλευρές έχουν ελάχιστα μετακινηθεί από τις αρχικές τους θέσεις.
Την Παρασκευή, το Bloomberg ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προσφέρει στη Ρωσία κάποια ελάφρυνση των κυρώσεων σε αντάλλαγμα για μια συμφωνία – κάτι που ο Ρούμπιο είχε ήδη αναφέρει από τον Ιανουάριο και τις πρώτες ημέρες του διορισμού του.
Ο Γουίτκοφ εμφανίστηκε έκπληκτος στο Fox News που η Ρωσία ήθελε «πολύ περισσότερα» από μια απλή κατάπαυση του πυρός.
«Θέλω να πω, είναι απλά πολλές λεπτομέρειες που συνδέονται με αυτό», σημείωσε. «Είναι μια περίπλοκη κατάσταση από, ξέρετε – που έχει τις ρίζες της σε κάποια πραγματικά προβληματικά πράγματα που συμβαίνουν μεταξύ των δύο χωρών», πρόσθεσε.
Υπήρχε πάντα ένα κενό τεχνογνωσίας στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία. Τώρα η αμερικάνικη κυβέρνηση φαίνεται να έχει έλλειμμα υπομονής και έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να αποχωρήσει.
Η Ουκρανία δεν έχει αυτή την επιλογή, καταλήγει ο Guardian.