Σόου πάνω από τις στάχτες: Ανακοινώνουν την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας

Σόου πάνω από τις στάχτες: Ανακοινώνουν την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας

Η Αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ακόμη και αυτή η κίνηση του πρωθυπουργού, εντάσσεται σ΄ ένα ευρύτερο σχέδιο αλλαγής της πολιτικής ατζέντας.

Το νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία θα ανακοινώσει το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη .

Σε μία προσπάθεια να δείξει η κυβέρνηση  προχωράει – έστω και μετά από τα τραγικά λάθη και ολιγωρίες που οδήγησαν σε εκατόμβη νεκρών – σε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις έστω να μην ξαναζήσουμε αντίστοιχη τραγωδία, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις 2 το μεσημέρι όπου θα ανακοινώσει το σχέδιο για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας.

Με νέες δομές στην Πολιτική Προστασία και μια νέα σκηνοθετημένη παράσταση κλιμακώνει σήμερα η κυβέρνηση την επιχείρηση αναστροφής της εικόνας που έχουν διαμορφώσει οι φονικές πυρκαγιές. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας,  αναβαθμίζεται και ενισχύεται με πόρους, αρμοδιότητες και προσωπικό, ώστε να μπορεί αποτελεσματικότερα να διαχειριστεί φυσικές καταστροφές για να μην επαναληφθεί η τραγωδία της 23ης Ιουλίου.

Το εύλογο ερώτημα που κάνουν οι πολίτες όμως είναι γιατί τώρα; Γιατί έπρεπε να θρηνήσουμε 92 νεκρούς να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση;

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» στις αλλαγές περιλαμβάνεται η ενίσχυση με αρμοδιότητες για λήψη κρίσιμων αποφάσεων του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τέτοιες που να τον καθιστούν έναν ουσιαστικό «στρατηγό» για την ώρα της κρίσης, καθώς θα μπορεί να θέτει υπό τις εντολές του τόσο τμήμα των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού όσο και μονάδες άμεσης επέμβασης του ΕΚΑΒ, αλλά ακόμα και να διατάσσει την εκκένωση περιοχών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η εντολή αυτή (για την οποία στην περίπτωση της πυρκαγιάς στο Μάτι έγινε τόσος λόγος), με νόμο που θα έρθει στη Βουλή, αφαιρείται από τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες.

Η δεύτερη ουσιαστική αλλαγή είναι η δημιουργία ενός νέου φορέα ο οποίος θα διαμορφώνει συνολική εικόνα από τα στοιχεία και τα δεδομένα που θα μεταφέρουν όλα τα επιστημονικά και τα ερευνητικά κέντρα, όπως η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ή το Αστεροσκοπείο.

Η Αντιπολίτευση ωστόσο υποστηρίζει ότι ακόμη και αυτή η κίνηση του πρωθυπουργού, εντάσσεται σ΄ ένα ευρύτερο σχέδιο αλλαγής της πολιτικής ατζέντας. Βέβαια, αυτό, δεν μπορεί να έρθει από τη μία στιγμή στην άλλη αλλά θα γίνει σταδιακά, ώστε η κοινή γνώμη να αρχίσει να στρέφει σιγά σιγά το βλέμμα της αλλού.

 Κόντρα κυβέρνησης – Αντιπολίτευση για την επιλογή Ταφύλλη

Εντωμεταξύ συνεχίζεται η κόντρα με την Αντιπολίτευση για την επιλογή του Γιάννη Ταφύλλη από την κυβέρνηση για τη θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, μετά την παραίτηση του Γιάννη Καπάκη.

Η καταλληλότητα του Γιάννη Ταφύλλη για αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο -όπως με επώδυνο τρόπο αποδείχθηκε- πόστο, αμφισβητείται εντόνως από την Αντιπολίτευση, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, καθώς, σύμφωνα με το βιογραφικό του, έχει πλούσια επιχειρησιακή εμπειρία και πολυετή ενασχόληση τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο, στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και σε θέματα διοίκησης.

Η Αντιπολίτευση εστιάζει την κριτική της στο γεγονός ότι πρόκειται για κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με τη ΝΔ να έχει ζητήσει ήδη την παραίτησή του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ