
Η Κνωσός αποτελεί τον δεύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας, μετά από την Ακρόπολη των Αθηνών.
Με δίκτυο πυροπροστασίας και αντικεραυνική εγκατάσταση θωρακίζει το Υπουργείο Πολιτισμού τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, στο πρόγραμμα της συνολικής αναβάθμισης – προστασίας και ανάδειξης του μινωικού ανακτόρου- και της βελτίωσης της περιήγησης, στον χώρο.
Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027». Το συγκεκριμένο έργο, όπως και η αναδιαμόρφωση στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού.
Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακός: Αρχηγού παρόντος, πάσα αρχή παυσάτω (vid)
Ο στόχος του προγράμματος
Στόχος του είναι η μόνιμη διαχείριση των λειτουργικών και των αισθητικών θεμάτων, επιτρέποντας τη συνολική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου και την ενδυνάμωση της εμπειρίας των επισκεπτών.
Σκοπός της εγκατάστασης ενεργητικής πυροπροστασίας στον περιβάλλοντα χώρο είναι η λήψη μέτρων για την προστασία εργαζομένων και επισκεπτών, του μνημείου και των υποδομών του, σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Οι ανάγκες πυρόσβεσης για το δίκτυο του περιβάλλοντος χώρου καλύπτονται από νέο πυροσβεστικό συγκρότημα, με χρήση της υφιστάμενης δεξαμενής. Γίνεται εγκατάσταση υπόγειου δικτύου σωληνώσεων και μόνιμου υδροδοτικού δικτύου, με πυροσβεστικές φωλιές.
Προβλέπεται, επίσης, η εγκατάσταση πυροσβεστικών κανονιών, σε επιλεγμένες θέσεις, ενώ θα τοποθετηθούν, κατάλληλου τύπου, φορητοί πυροσβεστήρες ανάλογα με τη χρήση του χώρου.
Αντιπυρική και αντικεραυνική θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού
Σε λειτουργία θα είναι και το σύστημα της πυρανίχνευσης, ενώ, σε διάφορες θέσεις στον αρχαιολογικό χώρο, τοποθετούνται σχέδια με τις οδεύσεις διαφυγής, τα σημεία συγκέντρωσης και τα μέσα πυροπροστασίας του χώρου.
Στο πλαίσιο της προστασίας και ανάδειξης των μνημείων της Κνωσού, προβλέπεται η εγκατάσταση συστήματος αντικεραυνικής προστασίας.
Αναλυτικά, προβλέπεται να τοποθετηθούν τρία συστήματα αντικεραυνικής προστασίας στο σημείο συγκέντρωσης 1, στα βόρεια του μνημείου όπου θα κατασκευαστεί στέγαστρο εμβαδού 320 τ.μ., στο σημείο συγκέντρωσης 2, νοτιοδυτικά του μνημείου, δίπλα στο αντλιοστάσιο και στο φυλάκιο, όπου θα κατασκευαστεί στέγαστρο εμβαδού 201 τ.μ., στο σημείο συγκέντρωσης 3, στον δυτικό χώρο εισόδου επισκεπτών, πάνω σε υφιστάμενη πέργκολα εμβαδού 258 τ.μ.
Για την ηχητική αναγγελία μηνυμάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλης έκτακτης ανάγκης προβλέπεται μεγαφωνική εγκατάσταση σε επιλεγμένα σημεία του χώρου.