
Οι ναυτεργάτες προειδοποιούν για νέα «Τέμπη στο Αιγαίο» – Τι λένε για την νεκρή ναυτεργάτρια στην Πάτρα
27 Απριλίου 2025. Οι ισχυροί άνεμοι έπληξαν τη χώρα με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα και στα λιμάνια. Το λιμάνι της Αλοννήσου ήταν ένα από αυτά, με το πλοίο Speedrunnerjet2 της εταιρείας SeaJets να επιχειρεί να φορτώσει αυτοκίνητα και επιβάτες εν μέσω ισχυρών ανέμων.
Ο κάβος σπάει την ώρα που στο πλοίο προσπαθούν να μπουν οχήματα, με τον καταπέλτη να σηκώνεται από το έδαφος, παρά τις προσπάθειες του καπετάνιου να κρατήσει το πλοίο σταθερό. Ευτυχώς δεν υπήρχε τραυματισμός, ή υλική ζημιά, ωστόσο μπαίνουν ερωτήματα για τις συνθήκες που επικρατούσαν και αν έπρεπε να επιτραπεί η επιβίβαση και ο απόπλους.
Το βίντεο από την Αλόννησο, του Speedrunnerjet2 δημοσιοποίησε το Skiathoslife.gr, με τις εικόνες να «κόβουν την ανάσα».
30 Απριλίου 2025. Οι άνεμοι ισχυροί. Το ταχύπλοο Champion jet της εταιρείας SeaJets στο δρομολόγιο από Σύρο για Πειραιά εμφανίζεται με τον καταπέλτη χωρίς να έχει κλείσει τελείως. Ενώ το πλοίο έχει αναπτύξει ταχύτητα πάνω στον καταπέλτη εξακολουθούν να βρίσκονται τέσσερις ναυτεργάτες που προσπαθούν να τον ασφαλίσουν. Με κίνδυνο της ζωής τους, όπως σχολίαζαν αρμόδιες πηγές από ενώσεις ναυτεργατών στο in, τονίζοντας ότι πάντα στόχος είναι να φύγει το καράβι και να τηρήσει τους χρόνους που έχει δηλώσει ώστε η εταιρεία να μην έχει οικονομικές απώλειες. Το βίντεο κάνει το γύρο του διαδικτύου.
Θα έπρεπε να έχει απαγορευθεί ο απόπλους;
Ναυτεργάτες που έχουν δει τις εικόνες λένε στο in ότι ο καταπέλτης θα έπρεπε να έχει ασφαλίσει πριν τον πλοίο αναχωρήσει από το λιμάνι. Και υπογραμμίζουν σε κάθε περίπτωση ότι οι τέσσερις ναυτεργάτες δεν θα έπρεπε να βρίσκονται πάνω στον καταπέλτη ενώ το πλοίο έχει αναπτύξει ταχύτητα αφού υπήρχε ο κίνδυνος να βρεθούν στην θάλασσα και να χάσουν τη ζωή τους με την ταχύτητα που είχε αναπτύξει το πλοίο, γράφοντας ένα ακόμα εργατικό ατύχημα στην ιστορία.
ΕΔΕ διέταξε ο Κικίλιας
Τα δύο περιστατικά που έλαβαν χώρα στην αρχή της τουριστικής περιόδου σήμαναν συναγερμό στο Υπουργείο Ναυτιλίας, με το Βασίλη Κικίλια να δίνει εντολή προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Τρύφωνα Κοντιζά, για τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και για τα δύο περιστατικά, καθώς και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα κατά παντός υπευθύνου.
Πιο συγκεκριμένα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έδωσε εντολή να διενεργηθούν ΕΔΕ αναφορικά με:
1. το συμβάν στο λιμάνι της Αλοννήσου στις 27/4/2025, όπου κατά την ώρα της επιβίβασης έσπασε ο κάβος σε πλοίο
2. το συμβάν με την αποκατάσταση καταπέλτη εν πλω από το πλήρωμα σε πλοίο που εκτελούσε δρομολόγιο από Σύρο προς Πειραιά στις 30/4/2025.
Με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να στέλνει σαφές μήνυμα ότι θα εφαρμόζει μηδενική ανοχή σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια πολιτών, επιβατών και εργαζομένων.
Προειδοποίηση στον Κικίλια για «Τέμπη στη θάλασσα»
Όπως λένε ο νέος Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, στη συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, δέχτηκε ήδη τις προειδοποιήσεις των ναυτεργατών, ότι αν δεν λάβει συγκεκριμένα μέτρα, απέναντι στην ασυδοσία των εταιρειών, το ενδεχόμενο για «μικρά και μεγάλα Τέμπη στο Αιγαίο» και όχι μόνο είναι πολύ ισχυρό. Και αυτό αφορά τα ταχύπλοα, αλλά όχι μόνο αυτά.
Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια στην ακτοπλοΐα
Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη συνάντηση της ΠΝΟ με τον Κικίλια, αμέσως μετά το Πάσχα, στις τοποθετήσεις τους η ΠΕΜΕΝ και η ΠΕΚΜΕΝ «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» έβαλαν ως κύριο θέμα τους παράγοντες που δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους, κυρίως στην ακτοπλοΐα τονίζοντας τα εξής:
– Τη μείωση των οργανικών συνθέσεων, που οδηγεί σε εντατικοποίηση και υπερεργασία των ναυτικών.
– Τα εξοντωτικά δρομολόγια, που εγκρίνονται από το Υπουργείο, ιδιαίτερα για τα ταχύπλοα, με ωράρια που φτάνουν έως και τις 15 ώρες την ημέρα, με σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των ναυτεργατών και των επιβατών.
– Το γερασμένο και υποσυντήρητο ακτοπλοϊκό στόλο, με πρόσφατα χαρακτηριστικά παραδείγματα: στο Blue Star Chios και στο Asterion II παρουσιάστηκε πρόβλημα στον καταπέλτη, ενώ τα πλοία ΑΧΑΙΟΣ και Superstar δεν εκτέλεσαν δρομολόγια λόγω μηχανικών βλαβών – και όλα αυτά πριν καν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.
– Την τροποποίηση του νόμου, που αφορά τα πρόστιμα, σε περιπτώσεις παραβίασης του χρόνου εργασίας και ανάπαυσης των ναυτικών, αναφέροντας ότι το ύψος των προστίμων δεν θα είναι εξοντωτικό για κανέναν εφοπλιστή.
– Την απουσία ουσιαστικών ελέγχων από την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων.
Για τους ναυτεργάτες η ασυδοσία των εταιρειών στην ακτοπλοΐα έχει μετατρέψει την καθημερινότητα και την δουλειά τους σε μία δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην επιβίωση και το θάνατο.
Θάνατος 47χρονης ναυτικού στην Πάτρα
Φέρνουν σαν παράδειγμα δε και τον πρόσφατο θάνατο της 47χρονης επίκουρου στο λιμάνι της Πάτρας στις 24 Απρίλη κατά τη διάρκεια φορτοεκφόρτωσης του πλοίου «CLAUDIA». Η 47χρονη βρήκε τραγικό θάνατο όταν παρασύρθηκε από φορτηγό όχημα πάνω στον καταπέλτη του πλοίου.
Το πλοίο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «CLAUDIA» σημαίας Ιταλίας, της ναυτιλιακής εταιρείας Adria Ferries, ήταν ναυλωμένο από τη ναυτιλιακή εταιρεία ATTICA GROUP, στη γραμμή Πάτρας – Ιταλίας.
Ενώ στις 7 Μαρτίου ναυτεργάτης, ειδικότητας Ναυτόπαις, τραυματίστηκε – ευτυχώς όχι θανάσιμα – κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο RO/RO «ECO CATANIA», πάλι στο λιμάνι της Πάτρας.
Υπονόμευση της ασφάλειας
Στην ανακοίνωση τους (25 Απριλίου 2025) τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΠΕΚΜΕΝ «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», για το θάνατο της 47χρονης στο λιμάνι της Πάτρας, σημειώνουν ότι η υπονόμευση της ασφάλειας και της προστασίας των ζωής των ναυτεργατών και των επιβατών είναι «αποτέλεσμα της πολιτικής, που βάζει πάνω από τις ζωές μας, τα κέρδη των εφοπλιστών και των επιχειρηματικών ομίλων».
Όπως τόνιζαν «τα συνεχή περιστατικά, τις περισσότερες φορές θανατηφόρα, στον κλάδο των ναυτεργατών, επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο, τις επανειλημμένες καταγγελίες μας για την επικινδυνότητα των συνθηκών εργασίας, από την εντατικοποίηση της δουλειάς».
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μία ακόμα φορά, υπογραμμίζοντας ότι «το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμμένο τις τουριστικές περιόδους και πολύ περισσότερο σε συνδυασμό με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις και τις διαρκώς αυξημένες απαιτήσεις των εφοπλιστών, όπως αυτές διαμορφώνονται από την πολιτική της ανταγωνιστικότητας, που υπηρετούν και όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις».
Το καθεστώς των πλοίων Αδριατικής
Ναυτεργάτες σημείωναν στο in όσον αφορά τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στα πλοία που εκτελούν δρομολόγια Αδριατικής, ότι αυτά είναι υποστελεχωμένα και με μειωμένες οργανικές συνθέσεις. Όπως εξηγούσαν τα πλοία στα συγκεκριμένα δρομολόγια λειτουργούν με ειδικές οργανικές συνθέσεις, με τον εκάστοτε εφοπλιστή να δίνει στον υπουργό εκείνος τον αριθμό ατόμων που θέλει να έχει το πλήρωμα και ο υπουργός να το υπογράφει, με τις όποιες συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο.
Οι ναυτεργάτες καταγγέλλουν τις κυβερνήσεις που διατηρούν το αντεργατικό καθεστώς που ισχύει στα πλοία της Αδριατικής και ειδικά του αντεργατικού νόμου 4150/2013. Και σημειώνουν τον γερασμένο και υποσυντήρητο στόλο και στη γραμμή Πάτρα – Ιταλία.