
Επιχειρηματική αποστολή στο Μαρόκο διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη διευρεύνηση προοπτικών συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα
Ολοκληρώνεται σήμερα στο Μαρόκο τριήμερη επίσκεψη εργασίας αντιπροσωπείας που απαρτίζεται από περισσότερους από είκοσι επιχειρηματίες του αγροδιατροφικού τομέα και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς τομέα και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κύριο Δημήτρη Τσέτσιλα, τον εκτελεστικό γραμματέα, κύριο Λάζαρο Μακρή, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, κύριο Γρηγόρη Γκουντόπουλο, και τη συμμετοχή του δημάρχου Αλμυρού, κυρίου Δημήτρη Εσερίδη και του αντιδημάρχου Αγιάς, κυρίου Ευαγγέλου Κρανιώτη, βρέθηκε στη βορειοαφρικανική χώρα με στόχο τη διερεύνηση προοπτικών συνεργασίας και τη δημιουργία επαφών με οικονομικούς φορείς για την προώθηση των επενδύσεων και των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ Μαρόκου και Ελλάδας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, η προοπτική της επιχειρηματικής αυτής αποστολής γεννήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρέσβη του Βασιλείου του Μαρόκου στην Ελλάδα και την Κύπρο, κυρίου Μοχάμεντ Σμπίχι, τον προηγούμενο Φεβρουάριο, στη Θεσσαλία (Ελασσόνα και Λάρισα), στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν ευκαιρίες για συνέργεια σε διάφορους βιομηχανικούς τομείς. Στο επίκεντρο των τότε συνομιλιών με τις αρχές της περιφέρειας Θεσσαλίας, βρέθηκαν οι προοπτικές εμπορικών ανταλλαγών, η προώθηση και ενίσχυση των τουριστικών ροών, αλλά και οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών σε διαφορετικούς τομείς, ιδίως σε αυτόν της αγροδιατροφικής βιομηχανίας.
Κατά την επίσκεψή της στο Ραμπάτ, την Κυριακή 4 Μαΐου, η ελληνική αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από την αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Περιφέρειας Ραμπάτ-Σαλέ-Κενίτρα, κυρία Νάντια Ραχμάνι, η οποία παρουσίασε το προφίλ της περιοχής, τα υπό εξέλιξη έργα και τα έως τώρα σημαντικά επιτεύγματα της αυτοδιοικητικής αρχής. Τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τουριστικά αξιοθέατα της μαροκινής πρωτεύουσας, καθώς και τη βιομηχανική ζώνη Μπουκναντέλ στη γειτονική πόλη Σαλέ.
Η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή Ραμπάτ-Σαλέ-Κένιτρα και τη βούλησή της να συμβάλει στη δυναμική της τοπικής οικονομίας, ιδίως μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Τη Δευτέρα, μετά από συνάντησή της με στελέχη του Περιφερειακού Κέντρου Επενδύσεων (CRI) της Περιφέρειας Καζαμπλάνκα-Σετάτ, σχετικά με τα επενδυτικά κίνητρα και τις προοπτικές στην περιοχή, η ελληνική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην έδρα της Γενικής Συνομοσπονδίας Μαροκινών Επιχειρήσεων (CGEM), υπό την προεδρία της κυρίας Μπούσρα Ουταγανί, αντιπροέδρου της Επιτροπής Επιχειρηματικών υποθέσεων, με επίκεντρο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις επενδυτικές ευκαιρίες μεταξύ των δύο χωρών και την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων, δεδομένης της στρατηγικής θέσης του Μαρόκου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η μαροκινή πλευρά τόνισε τη σημασία των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών που έχουν συναφθεί με αρκετές χώρες, χάριν των οποίων το Μαρόκο έχει καταστεί σημαντικός εμπορικός κόμβος, με άνοιγμα σε μια παγκόσμια αγορά περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων καταναλωτών. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της FENAGRI (Ομοσπονδία επιχειρηματιών τομέα αγροτικής παραγωγής και τροφίμων) και των δύο μεγαλύτερων εταιρειών διανομής στο Μαρόκο, Marjane και Label’Vie. Κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής συνάντησης, η οποία διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες, και τα δύο μέρη είχαν την ευκαιρία να συνεκτιμήσουν τις πραγματικές ευκαιρίες που προσφέρει η μαροκινή αγορά.
Την Τρίτη 6 Μαΐου, η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον μεγαλύτερο ιδιωτικό διανομέα που εφοδιάζει το λιανικό εμπόριο στο Μαρόκο, τον όμιλο Zine Capital Invest, στην οικονομική πρωτεύουσα του Βασιλείου, όπου έγινε δεκτή από τον κύριο Ομάρ Ζιν, αναπληρωτή γενικό διευθυντή, ο οποίος παρουσίασε τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται ο όμιλος, όπως η διανομή, η αγροτοβιομηχανία, η γεωργία και ο αγροδιατροφικός τομέας. Τέλος, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το τέμενος Χασάν Β’, το μεγαλύτερο τέμενος της Αφρικής.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κύριος Δημήτρης Τσέτσιλας, εξέφρασε τον θαυμασμό του για το ρυθμό ανάπτυξης και τα υπό κατασκευή έργα υποδομών ευρείας κλίμακας στο Μαρόκο, δηλώνοντας ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την επίσκεψη στη χώρα και εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της επίσκεψης, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων των φορέων που υποδέχτηκαν την ελληνική αντιπροσωπεία στο Μαρόκο, και ιδιαίτερα την Πρεσβεία του Βασιλείου του Μαρόκου στην Αθήνα, για την πολύτιμη υποστήριξή της.
Από πλευράς του, ο δήμαρχος Αλμυρού, κύριος Δημήτρης Εσερίδης, εξέφρασε τον θαυμασμό του για το Μαρόκο και τόνισε τη βούλησή του να επιστρέψει στη χώρα, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας επιχειρηματιών από την περιοχή την οποία εκπροσωπεί. Εξέφρασε επίσης την πλήρη ικανοποίησή του για την υποστήριξη της αποστολής από τους μαροκινούς φορείς και τον πρέσβη του Μαρόκου στην Ελλάδα, τον οποίο ευχαρίστησε εκ νέου, ζητώντας του να μεταφέρει στις μαροκινές αρχές τον θαυμασμό του για την πρόοδο και τα επιτεύγματα που έχει σημειώσει το Μαρόκο τα τελευταία χρόνια υπό την ηγεσία του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ΄. Επισημαίνεται ότι ο κύριος Εσερίδης είχε εργαστεί σε αρκετές αραβικές χώρες στο παρελθόν και διετέλεσε διευθυντής μεγάλης ελληνικής εταιρείας στο Ιράκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Μαρόκο αποτελεί πρότυπο για την Αφρική και τον αραβικό κόσμο σε επίπεδο υποδομών και κινήτρων για επενδύσεις και εμπόριο.