
Η κινεζική οικονομία στηρίζεται με μέτρα σταθεροποίησης των αγορών, ενίσχυσης της τεχνολογικής καινοτομίας και προστασίας των μικρών επιχειρήσεων.
Προετοιμασμένο για σκληρή διαπραγμάτευση με την Ουάσιγκτον για τους δασμούς είναι το Πεκίνο, το οποίο λίγες ώρες αφότου συμφωνήθηκε οι δύο χώρες να διαπραγματευθούν σε ανώτατο επίπεδο, προχώρησε σε σειρά μέτρων για να στηρίξει την κινεζική οικονομία και τις επιχειρήσεις.
Την ανακοίνωση των μέτρων έκανε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Παν Γκονσένγκ, και περιλαμβάνουν οριζόντιες μειώσεις επιτοκίων, καθώς και άλλες ρυθμίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να διοχετεύσουν 2,1 τρισεκατομμύρια γιουάν (291 δισ. δολάρια) στην οικονομία. Είναι το πρώτο μεγάλο νομισματικής χαλάρωσης που λαμβάνεται στην Κίνα από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε τον εμπορικό πόλεμο εναντίον του Πεκίνου, αλλά και όλων των υπόλοιπων χωρών, συμμαχικών ή μη.
Μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, μείωση επιτοκίων
Ο χρόνος ανακοίνωσης των μέτρων δείχνει ότι το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να τονώσει την εγχώρια οικονομία – ειδικά καθώς ένα πιο ανθεκτικό γιουάν επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να επικεντρωθεί στη νομισματική χαλάρωση αντί να υπερασπιστεί το νόμισμα για να αποτρέψει τις εκροές κεφαλαίων.
Αποκλίνοντας από την τακτική του παρελθόντος, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας μείωσε κάθε επιτόκιο που υπάγεται στην αρμοδιότητά της. Μεταξύ αυτών, τα βασικά επιτόκια δανεισμού των τραπεζών και το κόστος καταθέσεων.
Παρ’ όλο που οι άμεσες εμπορικές ροές μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μειώθηκαν κατακόρυφα τον τελευταίο μήνα, το συνολικό εμπόριο και οι εξαγωγές της Κίνας έχουν διατηρηθεί, καθώς οι κινεζικές εταιρείες διοχετεύουν τα αγαθά τους σε άλλες αγορές. Ωστόσο, οι έρευνες δεικτών για την κινεζική οικονομία δείχνουν ήδη επιβράδυνση της δραστηριότητας, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα υπάρξουν περισσότερα προβλήματα στο μέλλον.
Ποιος έχει το πάνω χέρι
Στις διαπραγματεύσεις του Σαββάτου στην Ελβετία, που την Κίνα θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος Χε Λιφένγκ και τις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, οι δύο πλευρές εισέρχονται προβάλλοντας την πεποίθηση ότι έχουν το πάνω χέρι. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο NBC ότι «η Κίνα σκοτώνεται αυτήν τη στιγμή» για να διαπραγματευθεί , ενώ ο Μπέσεντ χαρακτήρισε τους δασμούς, ύψους 145%, στα κινεζικά προϊόντα, «μη βιώσιμους» για μια χώρα που εξαρτάται από τις εξαγωγές.
Από την άλλη πλευρά, το Πεκίνο παρουσιάζει τις συνομιλίες ως κάτι επιζητούσαν οι ΗΠΑ, λέγοντας κατ’ επανάληψη ότι δεν φοβάται να «πολεμήσει μέχρι το τέλος» εάν χρειαστεί.
Στόχος, να σπάσει ο πάγος
Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα έχουν κίνητρο να συζητήσουν τουλάχιστον για μείωση των δασμών, καθώς το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί απειλεί να διακόψει τους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και επιπλέον έχει διαταράξει την παγκόσμια οικονομία.
Τι περιμένουν οι αγορές
Η Goldman Sachs θεωρεί ότι η συνάντηση της Ελβετίας έχει σκοπό να «σπάσει τον πάγο», που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, παρά το γεγονός κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν μπορεί να υπάρξουν εκατέρωθεν παραχωρήσεις. Ήδη τα χρηματιστήρια αντέδρασαν θετικά, ανεβάζοντας τις τιμές των μετοχών στην Κίνα και ώθηση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των δεικτών μετοχών των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΠΑ-Κίνας, Σον Στάιν, δήλωσε ότι «δεν βάζεις τον υπουργό Μπέσεντ και τον εκπρόσωπο Εμπορίου Τζέιμισον Γκριρ σε ένα αεροπλάνο για την Ευρώπη, και να μην υπάρξει ουσιαστικά κανένα αποτέλεσμα. Και οι δύο πλευρές έχουν λάβει μια πραγματικά θαρραλέα πολιτική απόφαση να συναντηθούν. Οι προσδοκίες είναι υψηλές».
«Εάν δεν είναι σε θέση να υλοποιήσουν την πρόθεσή τους, νομίζω ότι θα δούμε μια ισχυρή αρνητική αντίδραση στις αγορές», πρόσθεσε.
Το κύριο ερώτημα τώρα είναι εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θα συμφωνήσει να μειώσει άμεσα τους δασμούς και πόσο. Ένα σενάριο λέει ότι η αμερικανική αποστολή θα προσφέρει στο Πεκίνο μια παύση 90 ημερών για όλους τους τιμωρητικούς δασμούς, εκτός από αυτούς που σχετίζονται με τη φαιντανύλη, μειώνοντας τον συντελεστή στο 20%. Δηλαδή να εφαρμοστεί μια προσέγγιση ανάλογη με αυτή που ακολουθήθηκε για τις άλλες χώρες, που είναι κάτι κοντά στο αίτημα του Πεκίνου η Ουάσιγκτον να άρει όλους τους μονομερείς δασμούς ενώ διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.
Τι λένε οι απαισιόδοξοι
Ωστόσο υπάρχει και το όχι και τόσο καλό σενάριο. Πολλοί οικονομολόγοι, όπως αυτοί της HSBC, πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν τους δασμούς στο 50%. Αναλυτής της Morgan Stanley θεωρεί πιο πιθανή για μια «σταδιακή προσέγγιση μείωσης» των δασμών. Αλλά δασμοί αυτού του επιπέδου επίσης απειλούν το σινο-αμερικανικό εμπόριο και η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει περισσότερα εργαλεία, νομισματικά και δημοσιονομικά, για να στηρίξει την κινεζική οικονομία και επιτύχει τους στόχους της για ανάπτυξη 5%.
Το σενάριο των ηττημένων
Οι οικονομολόγοι της Citigroup χαρακτηρίζουν την τρέχουσα κατάσταση «σενάριο ηττημένων» για όλους τους εμπλεκόμενους, καθώς προβλέπουν ότι απαγορευτικά υψηλά επίπεδα δασμών θα παραμείνουν σε ισχύ για έξι έως δώδεκα μήνες.
Ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις
Οι Κινέζοι διαπραγματευτές αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με τους ομολόγους τους σε άλλες χώρες. Δεν ξέρουν ποιος τελικά λαμβάνει τις αποφάσεις. Γιατί όπως λέει η επικεφαλής εμπορικής πολιτικής στο Ίδρυμα Hinrich, Ντέμπορα Ελμς, «θα μπορούσαν να περάσουν μέρες, εβδομάδες ή μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων με ανθρώπους όπως ο Γκριτ ή ο Μπέσεντ και μετά ο Τραμπ να αλλάξει τις παραμέτρους». Γι’ αυτό, είπε, «διατηρεί μέτριες προσδοκίες».
Άλλωστε, εξήγησε, η επίτευξη συμφωνίας που θα ικανοποιεί τον στόχο του Τραμπ για την αναδιάρθρωση του εμπορίου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ πιθανότατα θα διαρκέσει μήνες, στη διάρκεια των οποίων η κινεζική οικονομία θα παλεύει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των δασμών.