
Για δεύτερη μέρα οι καρδινάλιοι αναμένεται να κλειστούν στην Καπέλα Σιξτίνα για την ανάδειξη του νέου Πάπα
Ξεκινάει για δεύτερη μέρα στην Καπέλα Σιξτίνα ο νέος γύρος της ψηφοφορίας για την ανάδειξη Πάπα, με τους καρδινάλιους να είναι απομονωμένοι.
Ο πρώτος καπνός της ημέρας
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα μπορεί να διεξαχθούν έως και τέσσερις ψηφοφορίες – δύο το πρωί και δύο το απόγευμα.
Αν αναδειχθεί νέος Πάπας κατά την πρώτη ψηφοφορία, καπνός θα εμφανιστεί μετά τις 10:30 (τοπική ώρα), ενώ αν όχι, καπνός θα βγει γύρω στο μεσημέρι.
Αν οι ψηφοφορίες φτάσουν στο απόγευμα, καπνός θα εμφανιστεί είτε γύρω στις 5:30 μ.μ. τοπική ώρα, είτε στις 7 μ.μ.
Άνθρωποι έχουν ήδη σχηματίσει ουρές στον πρωινό ήλιο για να μπουν στην κεντρική πλατεία έξω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Ο κόσμος περιμένει στην ουρά για να μπει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. REUTERS/Amanda Perobelli

Άνθρωποι περιμένουν να ξεκινήσει η δεύτερη μέρα ψηφοφορίας. REUTERS/Remo Casilli
Προς νέο Πάπα
Για όσο διαρκέσει η εκλογή του νέου Πάπα, απαγορεύονται όλες οι συζητήσεις των καρδιναλίων με κόσμο εκτός του Βατικανού.
Ιστορικά, τα κονκλάβια έχουν διαρκέσει μερικές φορές εβδομάδες και μήνες, με το μεγαλύτερο να διαρκεί τρία χρόνια (αλλά αυτό ήταν πριν από μερικούς αιώνες).
Ωστόσο, τα τελευταία κονκλάβια τείνουν να διαρκούν μόλις λίγες ημέρες, με τους 1,4 δισεκατομμύρια καθολικούς του κόσμου να παρακολουθούν με μεγάλη προσμονή την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα.
Οι καρδινάλιοι
Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος διόρισε τους περισσότερους από τους καρδιναλίους που ψηφίζουν, δημιούργησε ένα πιο παγκόσμιο κονκλάβιο για την εξεύρεση του διαδόχου του από εκείνο που τον διόρισε πριν από μια δεκαετία.

Καρδινάλιοι προσεύχονται στην Καπέλα Σιξτίνα, πριν από το κονκλάβιο για την εκλογή του επόμενου Πάπα στο Βατικανό. Vatican Media/Handout via REUTERS
Υπάρχουν 133 καρδινάλιοι με δικαίωμα ψήφου σε αυτό το κονκλάβιο και ενώ οι καρδινάλιοι από την Ευρώπη αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα όσων έχουν δικαίωμα ψήφου (μόνο η Ιταλία έχει 17), ο αριθμός τους είναι μειωμένος σε σύγκριση με το κονκλάβιο που επέλεξε τον Πάπα Φραγκίσκο.
Η Ασία έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση, υπερδιπλασιάζοντας τον αριθμό των καρδιναλίων με δικαίωμα ψήφου, από 10 σε 23.