Τραμπ: Τι περιλαμβάνει η ατζέντα για τη Μέση Ανατολή – Από πετρέλαιο μέχρι ΑΙ

Τραμπ: Τι περιλαμβάνει η ατζέντα για τη Μέση Ανατολή – Από πετρέλαιο μέχρι ΑΙ

Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να προσγειωθεί στην περιοχή του Περσικού Κόλπου στις 13 Μαΐου, για ένα επίσημο ταξίδι με στάσεις στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα διακυβεύματα είναι υψηλά, καθώς οι επισκέψεις πραγματοποιούνται εν μέσω έντονων γεωπολιτικών εντάσεων. Και όπως γράφει το CNBC, στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκονται οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, το πετρέλαιο, το εμπόριο, οι επενδυτικές συμφωνίες και οι δυνατότητες για νέες πολιτικές εξελίξεις στους τομείς των εξαγωγών προηγμένων ημιαγωγών και των πυρηνικών προγραμμάτων.

Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακός: Η τελευταία εβδομάδα στο ΟΑΚΑ…

«Αναμένουμε να δούμε πολλές ανακοινώσεις. Και νομίζω και σε ένα ευρύ φάσμα τομέων», δήλωσε στο CNBC η Monica Malik, επικεφαλής οικονομολόγος της Abu Dhabi Commercial Bank. Σημείωσε την πιθανή άρση των δασμών 10% του Τραμπ σε αλουμίνιο και χάλυβα, κάτι που θα ήταν θετικό για τα κράτη του Κόλπου, καθώς ορισμένα από αυτά εξάγουν αυτά τα μέταλλα στις ΗΠΑ, αν και αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό του ΑΕΠ των χωρών.

Θερμές σχέσεις

Ο Τραμπ απολαμβάνει εδώ και καιρό θερμές σχέσεις με τα αραβικά κράτη του Κόλπου, ιδίως με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, όπου τα παιδιά του έχουν αρκετές επιχειρηματικές δραστηριότητες και σχεδιάζουν έργα στον τομέα των ακινήτων. Αυτές οι σχέσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα χέρια των χωρών όσον αφορά τη διαπραγμάτευση νέων εμπορικών συμφωνιών – ενώ παράλληλα εγείρουν ανησυχίες μεταξύ των επικριτών για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, κατηγορίες που η οικογένεια Τραμπ απορρίπτει.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής θητείας του προέδρου, το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ήταν στη Σαουδική Αραβία – μια χώρα που φιλοξενεί τώρα τις διαπραγματεύσεις που ο Τραμπ ελπίζει ότι θα τερματίσουν τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, καθιστώντας το βασίλειο ακόμη πιο σημαντικό για την Ουάσιγκτον. Εν τω μεταξύ, το Κατάρ έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για εκεχειρίες και απελευθερώσεις ομήρων.

Wall Street και Τεχνητή Νοημοσύνη στον Κόλπο

Η προεδρική επίσκεψη προσελκύει αρκετούς κολοσσούς της Wall Street και της Silicon Valley στο σαουδαραβικό βασίλειο. Ένα επενδυτικό φόρουμ Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ, που ανακοινώθηκε μόλις αυτή την εβδομάδα και πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου στο Ριάντ, θα περιλαμβάνει καλεσμένους, όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Palantir, Άλεξ Καρπ, και διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων εταιρειών όπως η Citigroup., IBM, Qualcomm, Alphabet και ο Φράνκλιν Τέμπλετον, μεταξύ άλλων. Ο Ντέιβιντ Σακς, επικεφαλής της τεχνητής νοημοσύνης και των κρυπτονομισμάτων του Λευκού Οίκου, θα είναι επίσης παρών.

«Αναμένουμε επίσης να δούμε να ανακοινώνονται πολλές επενδυτικές συμφωνίες», δήλωσε η Malik. «Και από την άλλη πλευρά, έχουμε ήδη δει τα ΗΑΕ να ανακοινώνουν μια σειρά από επενδύσεις στις ΗΠΑ σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ενέργεια, το αλουμίνιο, αλλά πιστεύουμε επίσης ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες για τις αμερικανικές εταιρείες να αυξήσουν τις επενδύσεις τους».

Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα ΗΑΕ έχουν επενδύσει σημαντικά σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης με στόχο να γίνουν παγκόσμιοι κόμβοι για την τεχνολογία. Επομένως, πιθανότατα η πρώτη προτεραιότητα για αυτούς τους ηγέτες είναι το μέλλον των εξαγωγών ημιαγωγών των ΗΠΑ, στους πιο προηγμένους από τους οποίους δεν έχουν μέχρι στιγμής αποκτήσει πρόσβαση λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια. Αλλά αυτό μπορεί σύντομα να αλλάξει.

Πυρηνικές φιλοδοξίες

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει εμπλακεί ενεργά σε συνομιλίες με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα – συνομιλίες για τις οποίες τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους. Αυτός ο ενθουσιασμός έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη στάση αυτών των χωρών απέναντι σε οποιεσδήποτε συμφωνίες των ΗΠΑ με την Τεχεράνη κατά τη διάρκεια των ετών Ομπάμα.

Ταυτόχρονα, η Σαουδική Αραβία επιθυμεί το δικό της πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα και έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ εγκρίσεις και βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο βασίλειο τον Απρίλιο, δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «δρόμο» προς μια συμφωνία για την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς – αλλά ότι οποιεσδήποτε περαιτέρω ανακοινώσεις θα προέλθουν από τον ίδιο τον Τραμπ.

Διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Γάζας

Ένα άλλο σημαντικό θέμα θα είναι το μέλλον της Γάζας. Ο Τραμπ έχει ορκιστεί να τερματίσει τον πόλεμο, ενώ παράλληλα έχει υπονοήσει με αμφιλεγόμενο τρόπο ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναλάβουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας που έχει πληγεί από τον πόλεμο, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική ακίνητη περιουσία», σχόλια που προκάλεσαν έντονες επικρίσεις από Άραβες ηγέτες.

Πετρέλαιο και χρηματοδότηση

Εν τω μεταξύ, οι αναφορές ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ανακοινώσει την μετονομασία του Περσικού Κόλπου σε Αραβικό Κόλπο θα χαιρετιστούν με ενθουσιασμό από τα αραβικά κράτη, αλλά θα μπορούσαν να προκαλέσουν έντονη οργή από το Ιράν σε μια περίοδο ευαίσθητων πυρηνικών διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη.

Οι τιμές του πετρελαίου θα βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο. Ο Τραμπ πιέζει εδώ και καιρό τα κράτη του ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, να αντλούν περισσότερο πετρέλαιο για να μειώσουν τις τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές. Για έναν συνδυασμό λόγων, η Σαουδική Αραβία κάνει ακριβώς αυτό – αλλά μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει πορεία τους επόμενους μήνες εάν οι τιμές παραμείνουν υποτονικές, βλάπτοντας τα έσοδα του βασιλείου.

Υπό αυτό το πρίσμα, η χρηματοδότηση θα αποτελέσει σημαντικό θέμα στην ημερήσια διάταξη του βασιλείου κατά την επίσκεψη του Τραμπ, σύμφωνα με την Μαλίκ της ADCB.

Η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε τον Νοέμβριο να επενδύσει 600 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ — αλλά έχει επίσης υπερβολικό κόστος για τις δικές της επενδυτικές φιλοδοξίες στο πλαίσιο του Vision 2030. Οι χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου και τα μεγάλα δημόσια έργα έχουν οδηγήσει σε διεύρυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων για το Ριάντ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ