
Οι περικοπές στην παροχή βοήθειας, οι συγκρούσεις, οι κλιματικές και οικονομικές κρίσεις συμβάλλουν στην αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν «υψηλά επίπεδα σε επισιτιστική ανασφάλεια».
Η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια συνεχίζει να αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό, με σχεδόν 300 εκατομμύρια ανθρώπους να κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα, σύμφωνα με νέα στοιχεία.
Η κλιμάκωση των συγκρούσεων και οι περικοπές στην ανθρωπιστική βοήθεια, σε συνδυασμό με τις κλιματικές και οικονομικές κρίσεις, έσπρωξαν επιπλέον 13,7 εκατομμύρια ανθρώπους σε χρόνια επισιτιστική ανασφάλεια πέρυσι, σύμφωνα με τον Guardian.
Διαβάστε επίσης: Κρίσταλ Πάλας – Μάντσεστερ Σίτι 1-0: Την «τέζαρε» και πανηγύρισε το πρώτο Κύπελλο της ιστορίας της
Είναι το έκτο συνεχόμενο έτος που ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν «υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας» αυξάνεται, φθάνοντας τα 295,3 εκατομμύρια σύμφωνα με την τελευταία Παγκόσμια Έκθεση για τις Επισιτιστικές Κρίσεις (GRFC).
Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο – 22,6% – του πληθυσμού των 53 χωρών που αναλύθηκαν από τους εμπειρογνώμονες της GRFC.
«Η όξυνση των συγκρούσεων, η αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων, η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα και οι βαθιές περικοπές στη χρηματοδότηση επιδεινώνουν την οξεία επισιτιστική ανασφάλεια», αναφέρεται στην έκθεση.
Ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τη χειρότερη χρόνια έλλειψη τροφίμων – όπως κατηγοριοποιείται από την Ολοκληρωμένη Ταξινόμηση Φάσεων Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC) που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ – υπερδιπλασιάστηκε πέρυσι.
Σε ποιες περιοχές μαστίζει η πείνα;
Πάνω από το 95% αυτών ζούσε στη Λωρίδα της Γάζας ή στο Σουδάν, αν και η Αϊτή, το Μάλι και το Νότιο Σουδάν είχαν σημαντικούς πληθυσμούς που υπέφεραν από παρόμοια έλλειψη τροφίμων.
Η κατηγορία αυτή – που χαρακτηρίζεται ως «καταστροφική» από το IPC – χαρακτηρίζεται από λιμό, θάνατο, ένδεια και υψηλά ποσοστά οξείας υποσιτισμού.
Στο Σουδάν, η επιδείνωση του εμφυλίου πολέμου οδήγησε στην επίσημη κήρυξη λιμού, με περισσότερους από 24 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια.
Οι συνθήκες επιδεινώθηκαν επίσης στη Λωρίδα της Γάζας, με εμπειρογνώμονες να δηλώνουν πέρυσι ότι ο μισός πληθυσμός αναμενόταν να υποστεί το «καταστροφικό» σενάριο του IPC.
«Μετά το κλείσιμο όλων των διαβάσεων προς τη Λωρίδα της Γάζας στις αρχές Μαρτίου και την κατάρρευση της δίμηνης εκεχειρίας, η πρόσβαση σε τρόφιμα έχει περιοριστεί σοβαρά», αναφέρεται στην έκθεση.
Οι προειδοποιήσεις επιβεβαιώθηκαν τη Δευτέρα, όταν η τελευταία έκθεση του IPC ανέφερε ότι ο πληθυσμός της Γάζας, που αριθμεί περίπου 2,1 εκατομμύρια Παλαιστινίους, διατρέχει «κρίσιμο κίνδυνο» λιμού, καθώς συνεχίζεται ο ισραηλινός αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Οι εμπειρογνώμονες του GRFC διαπίστωσαν επιδείνωση της επισιτιστικής ασφάλειας σε 19 χώρες, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε συγκρούσεις όπως αυτές στη Μιανμάρ, τη Νιγηρία και τη Δημοκρατία του Κονγκό.
Η ανασφάλεια αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, επιδεινώθηκε από την κλιματική κρίση, με την επιδείνωση των συνθηκών ξηρασίας που αναμένεται σε περιοχές της Αιθιοπίας, της Κένυας και της Σομαλίας, καθώς και του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.
Η απότομη διακοπή της χρηματοδότησης φέτος, ιδίως από την USAID, έχει επίσης διακόψει τις υπηρεσίες διατροφής για περισσότερα από 14 εκατομμύρια παιδιά σε χώρες όπως το Σουδάν, η Υεμένη και η Αϊτή, αφήνοντάς τα ευάλωτα σε σοβαρή υποσιτισμό και θάνατο.
Ακόμη και πριν από τις περικοπές στη χρηματοδότηση, διαπιστώθηκαν κρίσεις διατροφής σε σχεδόν τα μισά από τα 53 κράτη που εξετάστηκαν στην έκθεση του GRFC.