«Καμία πραγματική παραχώρηση» – Ο Πούτιν παίζει καθυστερήσεις, πώς χρησιμοποίησε το τηλεφώνημα με τον Τραμπ

«Καμία πραγματική παραχώρηση» – Ο Πούτιν παίζει καθυστερήσεις, πώς χρησιμοποίησε το τηλεφώνημα με τον Τραμπ

Αναλυτές σημειώνουν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν παίζει κατενάτσιο - Ποιος είναι ο βασικός στόχος του Ρώσου προέδρου

Τα διεθνή ΜΜΕ συνεχίζουν να ασχολούνται με το τηλεφώνημα Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν, το τρίτο μετά την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου τον Ιανουάριο.

«Φαίνεται σαφές ότι δεν υπήρξε σοβαρή συζήτηση για κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της συνομιλίας»

Οι Moscow Times σημειώνουν ότι, λίγες ημέρες μετά την πραγματοποίηση των συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη, πολλοί περίμεναν ότι ο Τραμπ θα τηρούσε σκληρότερη στάση απέναντι στον ηγέτη του Κρεμλίνου, ο οποίος αποφεύγει επιδέξια τις εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου για ειρήνη εδώ και μήνες.

Διαβάστε επίσης: Ρουμανικά ΜΜΕ: «Αμφίβολο το μέλλον του Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ, μετά τον καυγά με τον Σαββίδη»

Αντιθέτως, και οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι το τηλεφώνημα «πήγε πολύ καλά» και ήταν «ουσιαστικό και αρκετά ειλικρινές».

Αν και ο Τραμπ δήλωσε ότι οι συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας θα ξεκινήσουν «αμέσως», δεν έκανε καμία αναφορά σε κατάπαυση του πυρός ή ότι άσκησε πίεση στον Πούτιν για να δεσμευτεί για ειρήνη.

Αναλυτές θεωρούν ότι το τηλεφώνημα αυτό ήταν ακόμη μια προσφορά της Μόσχας στον Τραμπ για να έχει κάτι που θα μπορούσε να διαφημίσει ως νίκη χωρίς η Ρωσία να κάνει ουσιαστικές παραχωρήσεις στην τριετή εισβολή της στην Ουκρανία.

Ποιος είναι ο στόχος του Πούτιν

Ο πολιτικός αναλυτής Ιβάν Πρεομπραζένσκι δήλωσε ότι, παρά την αναζωπύρωση της συζήτησης γύρω από τις ειρηνευτικές προσπάθειες, τίποτα δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά μετά το τηλεφώνημα της Δευτέρας.

«Φαίνεται σαφές ότι δεν υπήρξε σοβαρή συζήτηση για κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της συνομιλίας – ή τουλάχιστον, δεν έχουμε ενημερωθεί για οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση», δήλωσε ο Πρεομπραζένσκι στους Moscow Times.

«Στην πραγματικότητα, αυτό ήταν το καθοριστικό χαρακτηριστικό όλων των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα: Η Ρωσία αρνείται σταθερά να συζητήσει οποιοδήποτε είδος στρατιωτικής κατάπαυσης του πυρός», είπε.

«Ο στόχος του Πούτιν είναι να αποφύγει να αποξενώσει τον Τραμπ, ενώ παράλληλα δεν συμμετέχει σοβαρά σε ειρηνευτικές συνομιλίες», δήλωσε ο Πρεομπραζένσκι.

«Έτσι, αντί να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός, προσφέρθηκε να συζητήσει ένα μνημόνιο που θα μπορούσε να πάρει πολύ χρόνο για να παραχθεί – και αυτό είναι πιθανότατα το ζητούμενο. Η στρατηγική του Πούτιν είναι να κερδίσει χρόνο, παρατείνοντας τη διαδικασία μέχρι να αρχίσει να κλείνει το παράθυρο για την Ουκρανία να διεξάγει αποτελεσματικές στρατιωτικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Μετά τη συνομιλία, ο Πούτιν δήλωσε για άλλη μια φορά ότι η Μόσχα «υποστηρίζει την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία», αλλά επανέλαβε ότι πρέπει να εξαλειφθούν τα «βαθύτερα αίτια» της σύγκρουσης, μια αναφορά στους δηλωμένους πολεμικούς στόχους του Ρώσου προέδρου για «αποναζιστικοποίηση» και αποστρατιωτικοποίηση του Κιέβου.

Το μνημόνιο που μπορεί να αποτελέσει βάση για μια μελλοντική συμφωνία ειρήνης

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Ρωσία «θα προτείνει και είναι έτοιμη να συνεργαστεί» με το Κίεβο για τη σύνταξη ενός μνημονίου που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, το έγγραφο θα έχει ως στόχο να περιγράψει βασικά στοιχεία όπως οι αρχές για την επίλυση της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένου του χρονοδιαγράμματος για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία, και μια πιθανή προσωρινή κατάπαυση του πυρός εάν επιτευχθούν αμοιβαίες συμφωνίες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι όροι μιας ειρηνευτικής συμφωνίας Ρωσίας – Ουκρανίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μόνο μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου.

Η σχετική ανάρτηση στο Truth Social:

«Χωρίς πραγματικές παραχωρήσεις»

Η Τατιάνα Στανόβαγια, υψηλόβαθμη συνεργάτης του Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο, δήλωσε ότι φαίνεται πως ο Πούτιν βρήκε έναν τρόπο να παρουσιάσει στον Τραμπ ένα βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα από τις ειρηνευτικές προσπάθειες της Ουάσινγκτον «χωρίς να κάνει πραγματικές παραχωρήσεις».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

«Αυτός (σ.σ. ο Πούτιν) στοχεύει να επαναφέρει την Ουκρανία στη διαδικασία της Κωνσταντινούπολης και φαίνεται να έχει την υποστήριξη του Τραμπ», δήλωσε η Στανόβαγια.

«Είναι πιθανό να δεχτεί μια κατάπαυση του πυρός ως μέρος μιας ευρύτερης διευθέτησης, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει όρους όπως το πάγωμα της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, τη διακοπή των στρατολογήσεων και άλλων στρατιωτικών προετοιμασιών», δήλωσε η Στανόβαγια.

«Όταν μιλάει για χρονοδιάγραμμα, σηματοδοτεί ότι η Ρωσία δεν θα περιμένει επ’ αόριστον να εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις», είπε η ίδια.

Η σημαντική ημερομηνία στο τέλος Ιουνίου

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο μετά το τηλεφώνημά του με τον Πούτιν αν υπάρχει μια κόκκινη γραμμή που θα τον ωθούσε να εγκαταλείψει την ειρηνευτική διαδικασία, ο Τραμπ είπε ότι την έχει στο μυαλό του, αλλά δεν είναι κάτι που θα ανακοινώσει.

Η ανακεφαλαίωση του τηλεφωνήματος από τον Τραμπ φάνηκε επίσης να υποδεικνύει ότι η εστίασή του μπορεί να βρίσκεται περισσότερο στις πιθανές οικονομικές ευκαιρίες με τη Ρωσία μόλις τελειώσει ο πόλεμος παρά στο να διασφαλίσει ότι ο σύμμαχος της Ουάσινγκτον, το Κίεβο, θα επιτύχει μια δίκαιη ειρηνευτική συμφωνία, σημειώνουν οι Moscow Times.

Ωστόσο, ο πολιτικός αναλυτής Αλεξάντερ Μορόζοφ δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ Πούτιν και Τραμπ είναι πιθανό να είναι βραχύβια και «ο Πούτιν το γνωρίζει καλά αυτό».

«Στο τέλος Ιουνίου, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το ερώτημα σε ποιο βαθμό οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τις στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας για την άμυνά της», δήλωσε ο Μορόζοφ στους Moscow Times.

«Επιπλέον, το ΝΑΤΟ θα συνεδριάσει στη Χάγη για να αποφασίσει τη στρατηγική της συμμαχίας για τα επόμενα δύο χρόνια – και αυτό, επίσης, θα περιλαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Νομίζω ότι εδώ ακριβώς βρίσκεται η κόκκινη γραμμή», είπε, αναφερόμενος στο μέλλον της σχέσης της Ρωσίας με τη Δύση.

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία ήταν πάντα έτοιμη για ειρήνη»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι μίλησε με τον Τραμπ δύο φορές τη Δευτέρα – πρώτα σε μια κατ’ ιδίαν συνομιλία πριν από το τηλεφώνημα του Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο και αργότερα σε μια κοινή συζήτηση στην οποία συμμετείχαν Ευρωπαίοι ηγέτες.

«Εάν η Ρωσία αρνηθεί να σταματήσει τις δολοφονίες, αρνηθεί να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους πολέμου και τους ομήρους, εάν ο Πούτιν προβάλει μη ρεαλιστικά αιτήματα, αυτό θα σημαίνει ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να παρατείνει τον πόλεμο», έγραψε ο Ζελένσκι στο X.

«Η Ρωσία πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο που ξεκίνησε και μπορεί να το κάνει οποιαδήποτε ημέρα. Η Ουκρανία ήταν πάντα έτοιμη για ειρήνη», τόνισε.

Η ανάρτηση στο X:

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ