Τραγωδία στο Μάτι : Κρίσιμα ερωτήματα των εισαγγελέων ζητούν απαντήσεις

Τραγωδία στο Μάτι : Κρίσιμα ερωτήματα των εισαγγελέων ζητούν απαντήσεις

Οι Εισαγγελικές Αρχές που ερευνούν την υπόθεση με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αναζητούν τις ευθύνες που οδήγησαν στην τραγωδία.

Τις ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι αναζητούν οι Εισαγγελικές Αρχές θέτοντας μία σειρά ερωτημάτων για το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου.

Μπορεί κάποιοι, σε πολιτικό επίπεδο, να προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα, ωστόσο, η τραγωδία πλανάται πάνω από την Ελλάδα και οι νεκροί και οι συγγενείς τους ζητούν δικαίωση. Αν και το πρώτο μέλημα είναι να βοηθηθούν οι κάτοικοι για να ξαναστήσουν τη ζωή τους και να θωρακιστεί η περιοχή από τις πλημμύρες, η Δικαιοσύνη οφείλει να «τρέξει» και σύντομα να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου.

Οι καταγγελίες για παντελή έλλειψη συντονισμού μέσω των των μηνυτήριων αναφορών των οικογενειών των θυμάτων κατατίθενται η μία μετά την άλλη. Από την πρώτη στιγμή είχαν διαπιστωθεί εγκληματικά λάθη και διαχειριστικές ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού, την ώρα που έπρεπε να κινητοποιηθούν οι πάντες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους» έχουν περάσει ήδη το κατώφλι του εισαγγελικού γραφείου περισσότεροι από 30 μάρτυρες και η δικογραφία για την 23η Ιουλίου μετρά χιλιάδες έγγραφα, τα οποία τίθενται υπόψη του πραγματογνώμονα – πυροσβέστη που έχει διορίσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος.

Οι Εισαγγελικές Αρχές, σύμφωνα με την εφημερίδα, επιχειρούν κομμάτι – κομμάτι να συνθέσουν το παζλ εκείνης της ημέρας και να προχωρήσουν σε προσωποποίηση των ευθυνών.

Τα ερωτήματα είναι πολλά και πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις:

1. Γιατί τα περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα είχαν μετακινηθεί στην Κινέτα και είχαν μείνει μόνο λίγα στην Ανατολική Αττική; Έγινε σωστή εκτίμηση; Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι δεν εκτιμήθηκε σωστά η φωτιά στην Πεντέλη. Υπήρξε καθυστέρηση να μετακινηθούν πυροσβεστικά, εναέρια μέσα άργησαν να πετάξουν ενώ δεν δημιουργήθηκε μια ισχυρή αντιπυρική ζώνη στη Λ. Μαραθώνος. Υπενθυμίζεται ότι ειδικό ελικόπτερο κατάσβεσης που πήγε στην Πεντέλη από την Κινέτα, έκανε απλά μια βόλτα καθώς δεν είχε καύσιμα για να προχωρήσει σε ρίψεις νερού. Επίσης, διαπιστώνεται ότι μέχρι αργά οι πυροσβεστικές δυνάμεις εκτιμούσαν ότι η φωτιά θα πάει προς τη Διώνη, σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που πήγε τελικά.

2. Είχε προετοιμαστεί κατάλληλα ο κρατικός μηχανισμός αφού γνώριζε από την προηγούμενη ημέρα ότι ο βαθμός επικινδυνότητας ήταν στο 4 λόγω των θυελλωδών ανέμων; Εκ του αποτελέσματος η απάντηση είναι όχι. Αλλωστε, ο ίδιος ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκης, απουσίαζε το Σάββατο από την Αθήνα.

3. Είχαν κοπεί και απομακρυνθεί τα ξερά χόρτα από την περιοχή; Ήταν γεμάτοι νερό οι κρουνοί για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης; Οι καταγγελίες τόσο από τον Βουτζά όσο και από το Μάτι είναι ξεκάθαρες. Ούτε κανονική αποψίλωση είχε γίνει, ούτε νερό υπήρξε για να σβήσει η φωτιά στην αρχή.

4. Γιατί το Λιμενικό δεν ειδοποιήθηκε να μην αποβιβάζει επιβάτες στη Ραφήνα, δυσχεραίνοντας έτσι την κυκλοφορία προς το Μάτι; Πρόκειται για μια εγκληματική αβλεψία που έρχεται σε συνέχεια του τραγικού λάθους να διακοπεί η κυκλοφορία και οι αστυνομικοί να στέλνουν τα αυτοκίνητα προς το Μάτι. Και από τη Ν. Μάκρη και από την Αθήνα. Υπάρχουν καταγγελίες ότι στο φανάρι της Λ. Μαραθώνος που οδηγεί στη Ραφήνα, αστυνομικοί της Τροχαίας είχαν έντονη διαφωνία για το πώς έπρεπε να συντονίζουν την κίνηση. Υπάρχουν καταγγελίες για πλήρες αλαλούμ, για οδηγίες που ήταν λανθασμένες μιας και κανείς δεν είχε ξεκάθαρη εικόνα για το που κινούταν το μέτωπο της πυρκαγιάς.

5. Ποιο σχέδιο έλαβε χώρα στις κατασκηνώσεις με αποτέλεσμα αυτές να εκκενωθούν και να σωθούν τα παιδιά; Θα μπορούσε να διαταχθεί τακτική ή ακόμα και άτακτη εκκένωση στην περιοχή; Και γιατί δεν έγινε; Κι εδώ υπάρχουν άλλα ερωτήματα. Στις κατασκηνώσεις όλα λειτούργησαν άψογα και σώθηκαν εκατοντάδες παιδιά. Στο Μάτι δεν λειτούργησε τίποτε γιατί δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης. Ούτε οι καμπάνες της εκκλησίας δεν χτύπησαν, ούτε βρέθηκε κάποιος επίσημος φορέας να ειδοποιήσει τον κόσμο να τρέξει να σωθεί. Η ταχύτητα του ανέμου έφερε σε λίγα λεπτά τις φλόγες στα σπίτια και ακολούθησαν όλα όσα είδαμε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ