
Το black-out που έπληξε Ισπανία και Πορτογαλία τον Απρίλιο οφείλεται σε αποτυχία ρύθμισης τάσης και στο γεγονός ότι αποσυνδέθηκαν από το σύστημα πάροχοι. Απορρίπτεται ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης.
Η Μαδρίτη έδωσε στη δημοσιότητα την Έκθεση για το μεγάλο black-out της 28ης Απριλίου, που άφησε χωρίς ρεύμα την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η έκθεση παρουσιάστηκε στο κοινό αφότου ενημερώθηκε το υπουργικό συμβούλιο, από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικολογικής Μετάβασης, Σάρα Άχεσεν.
Σύμφωνα με την υπουργό, αιτία του black-out στην Ισπανία ήταν «ένα φαινόμενο απώλειας ρύθμισης της τάσης», το οποίο έχει πολλούς παράγοντες.
Το πρόβλημα παρουσιάστηκε, όπως είπε, τόσο στον διαχειριστή του συστήματος, Red Eléctrica, όσο και στις εταιρείες παραγωγής ρεύματος με φωτοβολταϊκά. Αυτές, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποσυνδέθηκαν «λανθασμένα» παρά το γεγονός ότι είχαν λάβει το οικονομικό αντίτιμο για την παροχή ρεύματος.
La vicepresidenta Sara Aagesen explica el informe de análisis de la crisis eléctrica de abril.
Se concreta un origen multifactorial
1️⃣ Insuficiente capacidad de control de tensión
2️⃣ Oscilaciones, condicionantes del sistema
3️⃣ Desconexiones de generación aparentemente indebidas pic.twitter.com/ytwgIrt1P3— La Moncloa (@desdelamoncloa) June 17, 2025
«Παρουσιάστηκε έλλειψη δυνατοτήτων ελέγχου τάσης, είτε επειδή δεν ήταν επαρκώς προγραμματισμένες, είτε επειδή αυτές που ήταν προγραμματισμένες δεν παρείχαν επαρκώς ό,τι απαιτούσαν οι κανονισμοί. Ή ένας συνδυασμός και των δύο. Αυτό που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε είναι ότι το black-out δεν οφειλόταν στην έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα. Υπήρχε επαρκής διαθέσιμη παραγωγική ικανότητα για την αντιμετώπιση» κάθε ανάγκης, είπε η Σάρα Άχεσεν.
Δεν ήταν κυβερνοεπίθεση
Η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσης. Είπε ότι δεν υπήρξε επίθεση ούτς στη Red Electrica ούτε στα άλλα επίπεδα του ηλεκτρικού συστήματος. Ωστόσο, πρόσθεσε, η έρευνα για το black-out έφερε στο φως «ευπάθειες και ελλείψεις» σε μέτρα ασφαλείας που δεν σχετίζονται με αυτήν την κρίση.
Το έγγραφο αναμένεται να δημοσιευθεί στην όλοτητά του εντός της ημέρας, ωστόσο δεν θα δίνονται ονόματα των πληροφοριοδοτών που έδωσαν εμπιστευτικά στοιχεία. Επίσης, θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα βασιλικό διάταγμα, που θέτει τις προϋποθέσεις ότι κάτι ανάλογο δεν θα ξανασυμβεί.
Μέτρα πρόληψης
Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, μεταξύ των μέτρων που θα αναφέρονται θα είναι η ενίσχυση της εποπτείας. Δηλαδή πώς θα διασφαλίζεται ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας –δημόσιο και ιδιωτικοί οργανισμοί- θα συμμοεφώνονται στις υποχρεώσεις για τη λειτουργία του, όπως έχουν οριστεί από την Εθνική Επιτροπή Ενέργειας. Επίσης, θα αυξηθούν οι πόροι για τον έλεγχο των περιστατικών αύξησης της τάσης, καθώς η Ισπανία, ως «περιφερειακή χώρα, είναι περισσότερο εκτεθειμένη στις διακυμάνσεις του ευρωπαϊκού δικτύου.
Σύμφωνα με την υπουργό, η ισπανική Επιτροπή Αγοράς και Ανταγωνισμού οφείλει να ενημερώσει τους κανόνες για τη διαδικασία ελέγχου τάσης, ώστε να μπορεί να τους εφαρμόσει η Red Eléctrica. Η Red Eléctrica πρέπει, όπως τόνισε, να μπορεί να ρυθμίσει τη «δυναμική τάση», η οποία είναι αποτέλεσμα ενός συστήματος με αυξανόμενη παρουσία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Θα επιτρέψει σε όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να ρυθμίζουν επίσης αυτήν την τάση», είπε, μια βελτίωση που θα βελτιώσει την χωρητικότητα του συστήματος αλλά και θα μειώσει τον αντίκτυπο στους καταναλωτές.
Sara Aagesen ha expuesto las conclusiones del informe elaborado por el comité creado por el Gobierno para estudiar las causas del apagón.
Insiste en que todo partió de una oscilación «anómala» en una central peninsular.https://t.co/ZwoD9PuTw5 pic.twitter.com/rT6CJI0tAb
— EFE Noticias (@EFEnoticias) June 17, 2025
Άλλα μέτρα, που προτείνει η ισπανική κυβέρνηση είναι η αύξηση της χρήσης τεχνολογίας ελέγχου τάσης και ο διπλασιασμός των προσπαθειών για την επίτευξη διασυνδέσεων με την ευρωπαϊκή ήπειρο, μια «ιστορική απαίτηση» που έχει συσσωρεύσει «χρόνια μη συμμόρφωσης» και για την οποία έχει ζητηθεί η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια, έχει δεσμευτεί να επιταχύνει την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας, να αξιοποιήσει τις υπηρεσίες του Εθνικού Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (INCIBE) και να αναπτύξει ένα σύστημα ανίχνευσης και ελέγχου συμβάντων.
Τι έφταιξε
Στοιχεία των ερευνών της ομάδας εργασίας που μελετούσε το black-out έρχονταν σταδιακά στο φώς τον περασμένο μήνα. Στις 14 Μαΐου, η υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε πεο στο κοινοβούλιο ότι το πιθανό περιστατικό που πυροδότησε το πρόβλημα «έναυσμα» εντοπίστηκε στις επαρχίες της Γρανάδας, της Μπανταχόθ και της Σεβίλλης. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Red Eléctrica, Μπεατρίθ Κορεδόρ, είχε επισημάνει τις παραλείψεις στην κανονιστική συμμόρφωση ορισμένων συμβατικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. «Δεν υπήρξαν βραχυκυκλώματα στο δίκτυο μεταφοράς, ούτε αδράνεια, ούτε πρόβλημα στο σύστημα πληροφορικής, ούτε έλλειψη εφεδρειών, ούτε υπερβολική τάση», δήλωσε.
Από την πλευρά του ο όμιλος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ, Iberdrola, επιρρίπτει ευθύνες στη Red Eléctrica. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μάριο Ρουίθ-Τάγκλε, είπε η ευθύνη για τον μετριασμό των φαινομένων τάσης δεν βαρύνει ούτε «τη διανομή ούτε την παραγωγή», αλλά τον μοναδικό και αποκλειστικό διαχειριστή του δικτύου.
Η έρευνα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Entso-E) εντόπισε «δύο περιόδους διακυμάνσεων ισχύος και συχνότητας» στην Ευρώπη μισή ώρα πριν από τη διακοπή ρεύματος και, πιο πρόσφατα, ανέδειξε δύο βασικά ερωτήματα: «γιατί οι μονάδες παραγωγής αποσυνδέθηκαν από το σύστημα» και «γιατί τα σχέδια άμυνας του συστήματος απέτυχαν να σταματήσουν τη διαδικασία που οδήγησε στην πλήρη διακοπή ρεύματος της Ιβηρικής Χερσονήσου».