Πέθανε ο Κόφι Ανάν

Πέθανε ο Κόφι Ανάν

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υπήρξε μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές της διεθνούς διπλωματίας.

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές της διεθνούς διπλωματίας.

Ο Κόφι Ανάν, που είχε γεννηθεί το 1938 στο Κουμάσι της Γκάνας, υπήρξε ο έβδομος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, από το 1997 μέχρι το 2006.

Ο Ανάν σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην Γκάνα, στις ΗΠΑ και στην Ελβετία. Άρχισε να εργάζεται στον ΟΗΕ το 1962 ως διοικητικός και οικονομικός υπάλληλος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη. Κατόπιν ανέλαβε διάφορες διοικητικές θέσεις σε οργανισμούς και υπηρεσίες του ΟΗΕ, φθάνοντας έως τις θέσεις του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα διαχείρισης προσωπικού, του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα προγραμματισμού, του βοηθού γενικού γραμματέα και του δεύτερου γενικού γραμματέα για θέματα ειρηνευτικών αποστολών.

Την 1η Ιανουαρίου 1997 ο Κόφι Ανάν ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, σε αντικατάσταση του αιγυπτίου Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι. Η θητεία του στη θέση αυτήν ανανεώθηκε την 1η Ιανουαρίου 2002 και ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2006. Υπήρξε ο δεύτερος αφρικανός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο πρώτος διοικητικός υπάλληλος του Οργανισμού που κατόρθωσε να φτάσει μέχρι την υψηλότερη διοικητική και πολιτική βαθμίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο Κόφι Ανάν προσπάθησε «να φέρει τον Οργανισμό κοντά στον κόσμο». Στα επιτεύγματα της θητείας του συμπεριλαμβάνονται η απομάκρυνση των ινδονησιακών στρατευμάτων κατοχής από το Ανατολικό Τιμόρ (1999), η απομάκρυνση του Ισραηλινού Στρατού από το Νότιο Λίβανο (2000), καθώς και διάφορες πρωτοβουλίες για την επίλυση πολλών προβλημάτων του πλανήτη. Το 2001 ο Κόφι Ανάν τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης (από κοινού με τον ΟΗΕ).

 Στις αποτυχίες του Κόφι Ανάν συμπεριλαμβάνονται η μη αποτελεσματική επίλυση του πολέμου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ο διαμελισμός της χώρας, η αποτυχημένη εμπλοκή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, η επίθεση των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας κατά του Ιράκ το 2003 χωρίς την έγκριση του ΣΑ του ΟΗΕ, καθώς και η αδυναμία επιβολής μίας δίκαιης λύσης στα προβλήματα παράνομης κατοχής στην Παλαιστίνη και στην Κύπρο.

Ο Κόφι Ανάν ήταν νυμφευμένος με τη σουηδή δικηγόρο και καλλιτέχνιδα Νάνε Ανάν, με την οποία είχε αποκτήσει τρία παιδιά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ