Ντελίβερι στους 43 βαθμούς – Ποιοι πήγαν για μεροκάματο στην πυρωμένη άσφαλτο

Ντελίβερι στους 43 βαθμούς – Ποιοι πήγαν για μεροκάματο στην πυρωμένη άσφαλτο

Θεωρητικά σήμερα απαγορευόταν το ντελίβερι λόγω καύσωνα. Στην πράξη, αρκετοί αψήφησαν την απαγόρευση, με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους. Στις ψηφιακές πλατφόρμες πάντως η απαγόρευση τηρήθηκε.

Σήμερα Παρασκευή 26 Ιουνίου, από τις 12 το μεσημέρι ως τις 17.00 απαγορευόταν κάθε εξωτερική χειρωνακτική εργασία σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες, συμπεριλαμβανομένης της διανομής – ντελίβερι με δίτροχο. Το υπουργείο Εργασίας, έστω και χθες την τελευταία στιγμή  εξέδωσε εγκύκλιο για τη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από τη θερμική καταπόνηση.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος έχει δεσμευτικό χαρακτήρα ως προς το σκέλος της «υποχρεωτικής παύσης εργασιών σε υπαίθριες δραστηριότητες». Η υποχρέωση παύσης εργασιών περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν στον δρόμο, σε εφτά περιφέρειες και περιφερειακές ενότητες που πλήττονται από τον καύσωνα: Αττικής, Θεσσαλίας, Κιλκίς, Σερρών, Βοιωτίας, Αργολίδας, Ηλείας και Αιτωολοακαρνανίας.

Διαβάστε επίσης: Κύβος ερρίφθη για Σπανούλη στη Μονακό – Τι λένε οι Γάλλοι

Ρητή αναφορά γίνεται στους εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες, οι οποίοι επίσης καλύπτονται από την εγκύκλιο, ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησής τους. Η διευκρίνηση είναι απαραίτητη, καθώς όλο και περισσότεροι ντελίβερι σε πλατφόρμες εργάζονται ως free lancer – συνεργάτες, ακόμα και αν η συγκεκριμένη σχέση απασχόλησης υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία.

Το διάστημα της παύσης εργασιών συνεχιζόταν η παραγγελιοληψία, αλλά μόνο για παραλαβή από το κατάστημα (take away) ή για διανομή με κλιματιζόμενο όχημα, και επουδενί με μηχανάκι, ποδήλατο ή πατίνι.

Σε περίπτωση που δεν τηρούνται τα παραπάνω, η Επιθεώρηση Εργασίας επιβάλλει χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.

Αυτά ισχύουν στη θεωρία. Το τι έγινε στην πράξη είναι μια άλλη ιστορία.

ντελίβερι

Θερμική what;

Η Δήμητρα δουλεύει σέρβις σε πολυτελές εστιατόριο σε ακριβή περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Το ντελίβερι έτοιμου γκουρμέ φαγητού δεν σταμάτησε ούτε όταν ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς. «Οι υπεύθυνοι ήξεραν ότι απαγορεύεται το ντελίβερι 12.00 με 17.00, αλλά συνέχισαν να δέχονται παραγγελίες. Δεν έκλεισαν τις εφαρμογές, ενώ δούλευαν και τα ντελίβερι του μαγαζιού. Tους είπα ότι απαγορεύεται, αλλά δεν τους ένοιαζε. Οι ντελιβεράδες υπέφεραν, μου έλεγαν ότι δεν αντέχουν από τη ζέστη, αλλά δούλεψαν».

Ο Θοδωρής  δουλεύει ντελίβερι σε δύο καταστήματα, ένα σουβλατζίδικο και ένα καφέ, σε διαφορετικές γειτονιές του κέντρου της Αθήνας. Σήμερα δούλεψε όλο το πεντάωρο της απαγόρευσης, αλλά κατά τις 18.00 αναγκάστηκε να σταματήσει. «Δεν άντεξα άλλο, ζαλίστηκα πάρα πολύ από τη ζέστη». Δεν τον ανάγκασε κανείς να δουλέψει, ήταν επιλογή του. Πήρε το ρίσκο μολονότι ήξερε ότι υπάρχει υποχρεωτική παύση εργασιών.

«Οι εφαρμογές ήταν όλες ανοιχτές. Οι ντελιβεράδες από τα μαγαζιά που ξέρω δούλεψαν όλοι. Από τη μία απαγορεύεται το ντελίβερι, από την άλλη, όταν ο άλλος βγαίνει μόνος του έξω, μπορεί να έχει ανάγκη τα χρήματα».

Από τους πελάτες που εξυπηρέτησε κάποιοι δεν γνώριζαν καν ότι απαγορεύεται το ντελίβερι, άλλοι το ήξεραν αλλά δεν τους ένοιαζε. «Όταν ο άλλος βλέπει το μαγαζί ανοιχτό στην εφαρμογή θα παραγγείλει. Και η αστυνομία που έβλεπε τα ντελίβερι στο δρόμο δεν έλεγε τίποτα».

Καθώς δεν είναι τυπικά ευθύνη της αστυνομίας να ελέγχει αν τηρείται ή όχι η υποχρεωτική παύση εργασιών, φαίνεται ότι οι εργοδότες δεν ανησυχούσαν ιδιαίτερα για τις «καμπάνες» των 2.000 ευρώ. Όσο για τους εργαζόμενους, κυρίως υπαλλήλους σε μαγαζιά και όχι σε πλατφόρμες, υπήρξαν αρκετοί που έβαλαν τα λίγα ευρώ της είσπραξης πάνω από την υγεία και την ασφάλειά τους.

Πώς δούλεψαν οι πλατφόρμες

Ο Μιχάλης Ρέντζος είναι πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου της efood στην Αθήνα. Όπως δηλώνει στο in,  σε γενικές γραμμές η απαγόρευση στη διανομή τηρήθηκε από τις πλατφόρμες, αλλά δεν ισχύει απαραίτητα το ίδιο για τα ντελίβερι των μαγαζιών.

Εφόσον η παραγγελιοληψία συνεχιζόταν από τις πλατφόρμες, τα καταστήματα πραγματοποιούσαν τις διανομές με δικούς τους υπαλλήλους. Εκεί ίσως είναι πιο δύσκολο στον εργαζόμενο να πει όχι, ιδίως όταν πρόκειται για μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις.

Σε πολλές περιπτώσεις τα σωματεία του κλάδου πραγματοποιούν εξορμήσεις σε μαγαζιά για να διασφαλίσουν ότι δεν γίνονται διανομές με μηχανάκι εν μέσω καύσωνα. Κάτι που κανονικά θα έπρεπε να κάνει η Επιθεώρηση Εργασίας.  «Υπάρχει όμως ευθύνη και από τους ίδιους τους συναδέλφους. Δεν γίνεται να πεθάνουμε στους 43 βαθμούς για ένα μεροκάματο. Αφού ξέρεις ότι υπάρχει απαγόρευση, κάνε κάτι κι εσύ βρε αδελφέ. Πες όχι», μας λέει ο Μιχάλης.

Τι σημαίνει να κάνεις ντελίβερι με καύσωνα

Πώς είναι να δουλεύεις ντελίβερι με 43 βαθμούς Κελσίου; «Στα βόρεια προάστια της Αθήνας υποφέρεις από τη ζέστη, αλλά επιβιώνεις. Στο κέντρο δεν παλεύεται. Νιώθεις κάτω από τα πόδια σου την άσφαλτο να λιώνει, πιάνει θερμοκρασίες πάνω από 80 βαθμούς Κελσίου.

Ο κλιματισμός από τα αυτοκίνητα κάνει την κατάσταση χειρότερη, γιατί ανεβαίνει η εξωτερική θερμοκρασία. Η δουλειά με μηχανάκι είναι αφόρητη και πολύ επικίνδυνη. Το 2023 είχε χάσει τη ζωή του συνάδελφος από θερμοπληξία, που πραγματοποιούσε διανομές με ποδήλατο , εν μέσω καύσωνα. Από τότε οι εγκύκλιοι ορίζουν υποχρεωτική παύση εργασιών, αντί να απευθύνουν απλώς συστάσεις. Έχουμε δώσει μάχες γι’αυτό», καταλήγει ο πρόεδρος του σωματείου της efood.

Την τήρηση της παύσης εργασιών στις πλατφόρμες διανομής έτοιμου φαγητού επιβεβαιώνει μιλώντας στο in και ο Γιώργος Στεφανάκης, διανομέας και πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού. Ο ίδιος τονίζει ότι η επιτυχία της παύσης εργασίας στις πλατφόρμες – αλλά όχι και στα μαγαζιά – οφείλεται και στους αγώνες των σωματείων.

  • Τα ονόματα των δύο εργαζομένων είναι αλλαγμένα. Τα πλήρη στοιχεία τους στη διάθεση του in.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ