
Πολίτες στην Ευρώπη μοιράστηκαν την εμπειρία τους σε μία από τις θερμότερες εβδομάδες που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα για το 2025.
Σε κλοίο καύσωνα βρίσκεται αυτή την εβδομάδα η Ευρώπη, με τους πολίτες να προσπαθούν να συνεχίσουν σε μία κανονικότητα, την ώρα που οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές.
Η ανησυχητική ζέστη αποτελεί φαινόμενο που εντείνεται τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, η οποία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης παρά τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις.
Διαβάστε επίσης: Ποιος είναι ο εφοπλιστής Τσάκος, με τον οποίο έκλεισαν συμφωνία οι Αγγελόπουλοι
Άνθρωποι από όλη την Ευρώπη μοιράστηκαν την ιστορία τους με τον Guardian και τις δύσκολες συνθήκες που βίωσαν σε μία από τις θερμότερες μέρες της εβδομάδας.
Καύσωνας στην Τουρκία
Ο Ονούρ Γιλντιρίμ ξύπνησε νωρίς το πρωί της Τρίτης και έκανε ένα κρύο ντους. Αν ξεκινήσει τις συνήθεις διαδικασίες του αργότερα ή χωρίς ντους, θα είναι «κουρασμένος, υποτονικός και ιδρωμένος» όλη την ημέρα. Έχοντας μπροστά του μια 12ωρη βάρδια οδήγησης ταξί, ήθελε να βγει γρήγορα στο δρόμο.
Η θερμοκρασία είχε ήδη ξεπεράσει από τις πρωινές ώρες τους 20 βαθμούς Κελσίου και μέχρι το τέλος της ημέρας, οι Τούρκοι πυροσβέστες σε όλη τη χώρα θα είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με πολλαπλές πυρκαγιές.
Ο Yıldırım είναι τυχερός – το αυτοκίνητό του έχει λειτουργικό κλιματισμό και πολλοί από τους πελάτες του περιμένουν ότι θα το χρησιμοποιήσει. Αλλά γνωρίζει από τα προηγούμενα καλοκαίρια ότι οι εβδομάδες ακραίων εναλλαγών της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να τον αρρωστήσουν.
«Σα να δουλεύω σε ηφαίστειο»
Στην καυτή καρδιά της Σικελίας, ο Λουίτζι Ραντάτσο, 47 ετών, βοηθός σεφ ενός εστιατορίου, ετοίμαζε ένα πιάτο μύδια.
«Δούλευα δίπλα στην εστία [του φούρνου], όπου το θερμόμετρο έδειχνε 60 βαθμούς», είπε. «Η φριτέζα ήταν αναμμένη. Το ίδιο και ο φούρνος. Ένιωθα σα να δουλεύω μέσα σε ηφαίστειο».
Ενώ οι πελάτες περίμεναν στη δροσερή άνεση του κλιματιστικού, ο Ραντάτσο μετακινούνταν από εστία σε εστία στην κουζίνα, ντυμένος με την ενδυμασία του σεφ ποτισμένη με ιδρώτα. «Ένιωθα σαν κάποιος να είχε ρίξει έναν κουβά νερό στο πρόσωπό μου», είπε. «Έχουμε κλιματιστικό στην κουζίνα, αλλά είναι εντελώς άχρηστο όταν λειτουργούν όλα τα μηχανήματα».
Το 2021, οι θερμοκρασίες στη Σικελία έφτασαν το ρεκόρ των 48,8C. Ο Ραντάτσο εργάζεται σε μία περιοχή όπου τους τελευταίους έξι μήνες του 2023, έπεσαν μόλις 150 χιλιοστά βροχής.
Την Τρίτη, ο Ραντάτσο δήλωσε ότι ονειρευόταν να πάει σπίτι του και να κάνει ένα παγωμένο ντους. Όμως, το μεσημεριανό γεύμα είχε μόλις αρχίσει.
«Τα πόδια μου έτρεμαν από την εξάντληση. Αλλά ξέρεις ότι εκείνη τη στιγμή δεν μπορείς να σταματήσεις – ούτε για ένα δευτερόλεπτο», πρόσθεσε. «Εκείνη η ώρα έμοιαζε σα να είχε περάσει ένα ολόκληρο καλοκαίρι».
Υψηλές θερμοκρασίες και στην Ολλανδία
Ήταν νωρίς το απόγευμα στο Άμστερνταμ και ο Καρίμ Ταΐφ, 46 ετών, προσπαθούσε να ξεφύγει από τη ζέστη σε ένα καταφύγιο αστέγων στην πόλη.
«Είναι δροσερά εδώ και είναι ένα καλό μέρος», είπε ο Ταΐφ. Το γνωστό καταφύγιο, που ονομάζεται De Kloof, βρίσκεται στο υπόγειο ενός ιστορικού σπιτιού στο κανάλι και είναι ανοιχτό μέχρι τις 6 το απόγευμα για να προσφέρει σκιά, ντους, αναψυκτικά και αντηλιακό στην κοινότητα των αστέγων.
Για πρώτη φορά, η πόλη έχει πλέον μια «απόφαση για τη θερινή ζέστη» που παρατείνει τις ώρες λειτουργίας των καταφυγίων.
Ο Ταΐφ, ο οποίος γεννήθηκε στο Μαρόκο, μεγάλωσε στο Άμστερνταμ και κάποτε εργάστηκε ως μπάρμαν στην Ελβετία. Αλλά αγωνίστηκε να βρει στέγη στις Κάτω Χώρες μετά την επιστροφή του το 2021 και τον Οκτώβριο, όπως είπε, τρύπωσε σε μια βάρκα δεμένη σε μια αποβάθρα. Τον βρήκε ο ιδιοκτήτης, αλλά συμφώνησαν να τον αφήσουν να μείνει.
«Το χειμώνα κάνει πολύ κρύο και το καλοκαίρι κάνει τόση ζέστη, που πρέπει να βγαίνεις από εκεί πολύ νωρίς», δήλωσε ο Ταΐφ.
«Όλα γίνονται όλο και πιο ζεστά», ανέφερε ο ίδιος, καπνίζοντας ένα τσιγάρο στον κήπο του καταφυγίου. «Η νότια Ευρώπη στεγνώνει … και νιώθουμε ότι η Σαχάρα πλησιάζει όλο και περισσότερο».
Η Γερμανία στο «κόκκινο»
Ο Σβεν, 58 ετών, ένιωσε τη ζέστη να αυξάνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πράγμα που ανέφερε όσο επανασυνέδεε ένα κουτί τηλεπικοινωνιών. Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 33 βαθμούς Κελσίου και την επόμενη μέρα θα ανέβαινε στους 37 βαθμούς Κελσίου.
«Το έχω στήσει αυτό για να καλύπτει τις ανάγκες μου», είπε κάτω από μια φωτεινή πράσινη ομπρέλα. «Έχω ένα coolbox, αποφεύγω να δουλεύω κάτω από τον καυτό ήλιο και βάζω ένα καπέλο όταν με «χτυπάει». Διαφορετικά, είναι μια περίπτωση που δεν πρέπει να κινείσαι πολύ γρήγορα».
Οι Γερμανοί εργαζόμενοι δεν έχουν νομικό δικαίωμα να παίρνουν άδεια από την εργασία τους λόγω καύσωνα, αλλά τα αφεντικά έχουν καθήκον φροντίδας προς τους εργαζομένους τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει την τοποθέτηση ανεμιστήρων στα γραφεία ή τη δημιουργία σκιάστρων στα εργοτάξια.
«Για μένα, η ζέστη είναι φυσιολογική», δήλωσε ο Σβεν, «αλλά πρέπει να κάνεις τα πράγματα διαφορετικά».
«Ήταν απάνθρωπο»
Το Marché St Quentin είναι η μεγαλύτερη στεγασμένη αγορά τροφίμων στο Παρίσι. Σχεδιάστηκε για να είναι ανάλαφρη και ευάερη όλες τις εποχές, αλλά όχι για 39,3 C – όπως κατέγραψε ο κοντινός μετεωρολογικός σταθμός Lariboisière στις 5 το απόγευμα της Τρίτης. «Ήταν απάνθρωπο, πραγματικά βάναυσο», δήλωσε η Σαχρά Μπάαντακε στον Guardian, 27 ετών, μία από τους τρεις τυροκόμους της αγοράς.
«Μια σάουνα. Ένα ατμόλουτρο. Το St Quentin είναι ουσιαστικά ένα θερμοκήπιο και δεν υπάρχει τρόπος να αεριστεί ή να δροσιστεί. Το απόγευμα είχε 42 βαθμούς Κελσίου εδώ μέσα. Οι άνθρωποι υπέφεραν πραγματικά. Όσοι από αυτούς που είχαν πάγκους έμεναν κοντά, πήγαιναν στα σπίτια τους για κρύο ντους».
Το τυρί και η ζέστη δεν συνδυάζονται- οι υφές και οι γεύσεις αλλάζουν ανεπανόρθωτα. Η Μπάαντακε έκανε ό,τι μπορούσε για να σώσει τις περίπου 150 ποικιλίες της, βγάζοντας μόνο ένα μικρό μέρος του αποθέματός της και καλύπτοντας τις δύο ψυχόμενες βιτρίνες της για να διατηρήσει τη χαμηλή θερμοκρασία μέσα.
«Επιβίωσαν, απλά [τα τυριά]», είπε. «Αλλά εγώ ήμουν ένα ράκος – ίδρωνα και καθόμουν πίσω από δύο μοτέρ ψυγείων που δημιουργούσαν ακόμη περισσότερη ζέστη».
Και, φυσικά, δεν υπήρχαν πελάτες: «Κανείς δεν ήρθε. Οπότε ήταν σαν διπλή τιμωρία».
«Είμαι μούσκεμα από τον ιδρώτα»
Το βράδυ της Τρίτης, καθώς οι περισσότεροι τουρίστες περιπλανιόντουσαν στην Plaza Mayor της Μαδρίτης φορώντας όσο το δυνατόν λιγότερα ρούχα, ο 40χρονος David έβαλε μια γούνινη στολή γορίλα, με μια φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης.
«Είμαι μούσκεμα από τον ιδρώτα», είπε ο καλλιτέχνης του δρόμου. «Είναι ακόμα πιο ζεστά μέσα στη στολή».
Με καταγωγή από το Περού, είχε ξεκινήσει τη δουλειά του πριν από τρεις μήνες, βιώνοντας τον πιο ζεστό Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ισπανία και τώρα τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού. «Βγάζω αρκετά για να έχω το φαγητό μου», είπε.
Ενώ ο ήλιος έκανε τους περισσότερους τουρίστες να είναι στριμωγμένοι κάτω από τη σκιά που έριχνε η στοά της πλατείας ή κάτω από τις ομπρέλες και τα συστήματα ομίχλης των εστιατορίων και των καφέ της πλατείας, ο Ντάνιελ βρισκόταν στη μέση της πλατείας, χωρίς σκιά, με στόχο να τραβήξει την προσοχή. Κάθε τόσο, τα κατάφερνε, με ένα σωρό τουρίστες να σπεύδουν προς το μέρος του για αρκετή ώρα ώστε να τραβήξουν μια φωτογραφία.
Καθώς οι θερμοκρασίες ανέβαιναν αυτή την εβδομάδα, είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να μετριάσει τη ζέστη, μεταθέτοντας την ώρα έναρξής του νωρίς το βράδυ με την ελπίδα ότι η πτώση της θερμοκρασίας κατά ένα ή δύο βαθμούς θα προσέφερε κάποια ανάπαυλα. Ένα γρήγορο κρύο ντους, πριν και μετά τη βάρδια του, ήταν επίσης απαραίτητη προϋπόθεση. «Παίζω ποδόσφαιρο, οπότε αυτό βοηθά το σώμα μου να αντιμετωπίσει τη ζέστη του καλοκαιριού», είπε. «Αλλά η δουλειά είναι δουλειά – δεν έχω άλλη επιλογή».