
Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός που θα επιτρέψει στη Χαμάς να παραμείνει στη Γάζα, δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το Ισραήλ διαπραγματεύεται μόνο με τους όρους του, είπε.
Την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις στο Κατάρ για μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναχώρησε για τις ΗΠΑ. Είπε ότι θα ευχαριστήσει τον Ντόναλντ Τραμπ για τη στήριξη στον πόλεμο με το Ιράν, ωστόσο αρνήθηκε να απαντήσει αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τη Γάζα. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι τον πιέζει για συμφωνία.
Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι διαπραγματεύεται πάνω στη αμερικανική πρόταση για κατάπαυση πυρός 60 ημερών και απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε συμφωνία που τελικά θα επιτρέψει στη Χαμάς να παραμείνει στη Λωρίδα της Γάζας. Εργαζόμαστε για μια συμφωνία «υπό τους όρους που συμφωνήσαμε». Νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτα τα αιτήματα της Χαμάς.
Τα «μεγάλα επιτεύγματα» στη Γάζα
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ έχει πετύχει «μεγάλα επιτεύγματα» στη Γάζα, αλλά εξακολουθεί να έχει «αποστολές να ολοκληρώσει».
«Μέχρι σήμερα έχουμε απελευθερώσει 205 από τους 255 ομήρους, 144 από τους οποίους είναι ζωντανοί. Είκοσι ζωντανοί όμηροι παραμένουν και 30 έχουν πεθάνει. Είμαι αποφασισμένος, είμαστε αποφασισμένοι να τους επαναφέρουμε όλους», είπε.

JACK GUEZ/Pool via REUTERS
Πρόσθεσε: «Και είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιτρέψουμε μια κατάσταση που ενθαρρύνει περισσότερες απαγωγές, περισσότερες δολοφονίες, περισσότερες εκτελέσεις, περισσότερες εισβολές».
Σύμφωνα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, «αυτό σημαίνει ένα πράγμα: την εξάλειψη των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς. Η Χαμάς δεν θα είναι εκεί».
Οι τρεις αποστολές του Νετανιάχου
«Είμαι αφοσιωμένος και στις δύο αυτές αποστολές, ή στην πραγματικότητα σε τρεις αποστολές», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Την απελευθέρωση και την επιστροφή όλων των ομήρων, των ζωντανών και των πεσόντων· την καταστροφή των δυνατοτήτων της Χαμάς – να την εκδιώξουμε από εκεί και να διασφαλίσουμε ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ».
«Έχουμε πετύχει και θα πετύχουμε όλα αυτά χάρη στο θάρρος των πολεμιστών μας», καθώς και στην ανθεκτικότητα του ισραηλινού λαού. Και απέδωσε αυτά τα επιτεύγματα στις «σωστές, θαρραλέες αποφάσεις που λάβαμε χάρη στην υποστήριξη των πολιτών του Ισραήλ προς τον στρατό».
Στην ερώτηση αν θα υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων αυτή την εβδομάδα, είπε: «Εργαζόμαστε για να επιτύχουμε αυτή τη συμφωνία υπό τους όρους που έχουμε συμφωνήσει».
«Έστειλα μια ομάδα στις διαπραγματεύσεις με σαφείς οδηγίες», λέει. «Νομίζω ότι η συζήτηση με τον Πρόεδρο Τραμπ μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στην προώθηση του αποτελέσματος που όλοι ελπίζουμε».
Ο κύκλος της ειρήνης κατά Νετανιάχου
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι με τις επιχειρήσεις στις Μέση Ανατολή «έχουμε ήδη μεταμορφώσει την περιοχή πέρα από κάθε αναγνώριση και τώρα έχουμε την ευκαιρία να φέρουμε ένα λαμπρό μέλλον στο κράτος του Ισραήλ, στον λαό του Ισραήλ και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».
Σύμφωνα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, το Ισραήλ έχει την ευκαιρία «να επεκτείνει τον κύκλο της ειρήνης πολύ πέρα από αυτό που θα μπορούσαμε να φανταστούμε».
Αναφορικά με το Ιράν, είπε ότι θα ευχαριστήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την «ισχυρή υποστήριξή» του στον πόλεμο εναντίον του «κοινού μας εχθρού». Είπε ότι ο πόλεμος αυτός, που διήρκεσε 12 ημέρες, είχε ως αποτέλεσμα μια «τεράστια νίκη» επί της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Το Ιράν είχε θέσει ως στόχο την καταστροφή του Ισραήλ, είπε. «Για χρόνια, φοβόμασταν τι θα κάναμε για το Ιράν και αν θα μπορούσαμε να νικήσουμε το Ιράν. Οι ηρωικοί πιλότοι μας έχουν πετάξει στους ουρανούς του Ιράν», πρόσθεσε.
Νικήσαμε τη Χεζμπολάχ
Ο Νετανιάχου είπε επίσης ότι το Ισραήλ πέτυχε τους στόχους του και στον Λίβανο. «Και εκεί, για χρόνια, ανησυχούσαμε για το τι θα έκανε η Χεζμπολάχ και πώς θα μπορούσαμε να την νικήσουμε. Την νικήσαμε».
Όπως «χτυπήσαμε τη Χαμάς. Αυτό δημιουργεί μεγάλη ευθύνη και ευκαιρίες», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Και ισχυρίστηκε ότι υπάρχει υποχρέωση «να διατηρηθεί το επίτευγμα» και να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα επανεκκινήσει τις προσπάθειές του για πυρηνικά όπλα.
Τι θέλει ο Τραμπ
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αμερικανικές πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Τραμπ ενδιαφέρεται να εκδώσει μια κοινή δημόσια δήλωση με τον Νετανιάχου. Δήλωση «η οποία θα υποχρεώνει και τις δύο πλευρές» να αποδεχθούν οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει κατά τη διαπραγμάτευση.
«Μετά τη δήλωση, θα μπορούσαν να χρειαστούν μερικές ημέρες για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες, αλλά ο στόχος είναι να εδραιωθεί η δέσμευση και η υποχρέωση για τη διαδικασία», αναφέρουν οι πηγές.
Ένα «πιο ευέλικτο Ισραήλ»
Στο μεταξύ το Channel 12 του Ισραήλ, εν όψει της συνάντησης Νετανιάχου-Τραμπ, μεταδίδει ότι το Ισραήλ «είναι πρόθυμο να είναι πιο ευέλικτο στην απαίτησή του να εξοριστούν οι ηγέτες της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο οποιουδήποτε οριστικού τερματισμού του πολέμου». Αυτό, γιατί «δεν έχουν απομείνει πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς στη Γάζα».
Το ισραηλινό δίκτυο επικαλείται έναν Ισραηλινό αξιωματούχο, σύμφωνα με τον οποίο οι ηγέτες της Χαμάς που έχουν απομείνει στη Γάζα «δεν θα γέμιζαν ούτε καράβι για να εξοριστούν — μια σανίδα θα ήταν αρκετή».