Αθήνα: Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως τα αποθέματα νερού πλησιάζουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα

Αθήνα: Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως τα αποθέματα νερού πλησιάζουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα

Η τελευταία μελέτη δείχνει ότι η Αθήνα διατρέχει κίνδυνο λειψυδρίας.

Τα υδατικά αποθέματα στην Αττική πλησιάζουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της υπηρεσίας FloodHUB της Επιχειρησιακής Μονάδας BEYOND του ΙΔΕ/ΕΠΕΑ για το σύστημα ύδρευσης στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το euronews, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι υδάτινοι πόροι της περιοχής βρίσκονται υπό πολύ μεγάλη πίεση λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας των τελευταίων ετών.

Το σύστημα ύδρευσης της Αττικής αντλεί νερό από τέσσερα κύρια φράγματα: Μόρνος, Εύηνος, Υλίκι και Μαραθώνας.

Ο Μόρνος είναι η κύρια πηγή ύδρευσης, παρέχοντας τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού που καταναλώνεται. Ο Εύηνος ενισχύει τον Μόρνο μέσω της σήραγγας Εύηνος-Μόρνος, λειτουργώντας ως μεταβατικό φράγμα.

Η Υλίκι – μια φυσική λίμνη – και ο Μαραθώνας συμπληρώνουν τα δύο κύρια φράγματα.

Η υπηρεσία FloodHUB αξιολόγησε τις υδρολογικές και κλιματολογικές συνθήκες στις δύο κύριες δεξαμενές που τροφοδοτούν το σύστημα ύδρευσης της Αθήνας προκειμένου να εκτιμήσει τον βαθμό υδρολογικής πίεσης και ξηρασίας στο σύστημα για το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Διαπίστωσε ότι κατά το τελευταίο έτος το σύστημα φαίνεται να βρίσκεται υπό έντονη πίεση, απαιτώντας άμεση δράση από τις αρχές.

Πώς ανέλυσαν οι εμπειρογνώμονες την κατάσταση των δεξαμενών που τροφοδοτούν την Αθήνα;

Για την εκτίμηση της επιφάνειας των λιμνών χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικά δεδομένα μέσης και υψηλής ανάλυσης Landsat-5,7,8 (1984-2021) και Sentinel-2 (2017-2025).

Τα κλιματικά δεδομένα ERA5-Land (1950-2025) επέτρεψαν στους ερευνητές να εκτιμήσουν τις μηνιαίες/ημερήσιες κλιματικές μεταβλητές για συνθήκες ξηρασίας και ασυνήθιστα ζεστές ημέρες που αυξάνουν την εξάτμιση.

Η στάθμη πλησιάζει ιστορικά χαμηλά επίπεδα

Οι τρέχουσες συνθήκες των δεξαμενών τον Μάιο του 2025 δείχνουν υποχώρηση της επιφάνειας της λίμνης στα δεύτερα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών.

Η περίοδος του 2008 παραμένει η χειρότερη από υδρολογική άποψη, αλλά το 2025 παρουσιάζει παρόμοια χαρακτηριστικά.

Τα τελευταία χρόνια, η επιφάνεια του Μόρνου παρουσιάζει συνεχή πτωτική τάση. Το 2025, σε σύγκριση με το 2024, αν και οι τιμές του δείκτη βροχόπτωσης παρουσιάζουν σχετική βελτίωση, δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τη μείωση της ποσότητας του αποθηκευμένου νερού.

Αντίθετα, παρατηρείται μείωση κατά περίπου 10 % σε σύγκριση με το 2024.

Ο Εύηνος φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο από τις συνθήκες ξηρασίας, λόγω του μικρού όγκου αποθήκευσης.

Η παρούσα κατάσταση στις αρχές του 2025 παρουσιάζει συνδυασμένες δυσμενείς συνθήκες για το σύστημα Ευήνου-Μόρνου. Και οι δύο δεξαμενές παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλά επίπεδα πλήρωσης, περίπου 60 %, γεγονός που επιδεινώνει το επίπεδο υδρολογικής πίεσης στο σύστημα.

Σύμφωνα με την ανωτέρω ανάλυση, το σύστημα κατά το τελευταίο έτος φαίνεται να βρίσκεται σε κατάσταση έντονης πίεσης, που απαιτεί άμεση δράση από τις αρχές.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη κρίση λειψυδρίας.

Κατατάχθηκε 19η παγκοσμίως όσον αφορά τον κίνδυνο λειψυδρίας, σύμφωνα με μελέτη του World Resources Institute και έκθεση της Deloitte που ανατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση τον Μάιο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις που οφείλονται στον τουρισμό, τη γεωργία και τις παλαιωμένες υποδομές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ