
Ελληνική τουριστική σεζόν 2025: Αχούρια με σκεπή από καρκινογόνο ελενίτ, δωμάτια-αποθήκες χωρίς παράθυρα, εμφανίζονται σε βίντεο στο tiktok, που αναρτούν εποχικοί εργαζόμενοι στα ελληνικά νησιά
Όσοι αναρωτιούνται γιατί υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στον επισιτισμό – τουρισμό, δεν έχουν παρά να δουν κάποια από τα βίντεο που αναρτούν στο tiktok εποχικοί εργαζόμενοι, που δουλεύουν σεζόν σε κάποια από τα δημοφιλέστερα ελληνικά νησιά:
«Σεζόν 2025 – Ελλάδα. Δεν είμαστε ποντίκια να ζούμε σε αποθήκες».
«Πράγματα που δε στέκουν σε σεζόν στη Μύκονο: Καθόλου παράθυρα. Σαύρες για να μας κάνουν παρέα, καμένο φως για να μη βλέπουμε τα χάλια μας».
«Σεζόν 2025 – »Θα παίρνεις λιγότερα λεφτά γιατί προσφέρω και διαμονή». Τουλάχιστον είχε σκεπή». (Εν τω μεταξύ η διαμονή είναι σε παράγκα, με στέγη από ελενίτ με καρκινογόνο αμίαντο, το οποίο έχει απαγορευθεί εδώ και 20 χρόνια).
«Διαμονή ή κοτέτσι προσφέρουν; Και μετά κλαίγονται γιατί δεν πάει ο κόσμος σεζόν».
«Με την τουαλέτα να βρίσκεται στον ίδιο ΜΗ αεριζόμενο κιόλας χώρο, με μια κουρτίνα σαν διαχωριστικό; Χωρίς παράθυρα; Αλήθεια εσείς θα μένατε;»
«Σεζονίστας» σε απόγνωση
Οι παραπάνω φράσεις και σχόλια απεικονίζουν τις άθλιες συνθήκες διαμονής, των «σεζονίστας». Των νεών και λιγότερο νέων ανθρώπων που έρχονται να δουλέψουν για κάποιους μήνες, συχνά ήλιο με ήλιο, εφτά ημέρες την εβδομάδα, με χαμηλά μεροκάματα, που επιδιώκουν να τα «αβγατίσουν» με μαύρα ή με τιπς, μήπως καταφέρουν να βάλουν κάτι στην άκρη για τον υπόλοιπο χρόνο.
Μόνο που για όλο και περισσότερους εποχικούς εργαζόμενους, η έλλειψη στέγης, η κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων, εξαιτίας και του Airbnb, και η αύξηση του κόστους ζωής, καθιστά ως και ασύμφορη την παραμονή τους. Ή τους αναγκάζει να μένουν σε δωμάτια-κελιά, που δεν πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές υγιεινής, πόσο μάλλον αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Στοιβαγμένοι σε τρώγλες
«Η ανεξέλεγκτη επέκταση της δραστηριότητας του Airbnb έχει φέρει πάρα πολλά προβλήματα στη στέγαση του εποχικού προσωπικού», δηλώνει στο in ο Παναγιώτης Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού.
«Καθημερινά γινόμαστε δέκτες καταγγελιών για άθλιες συνθήκες διαμονής. Σε τρώγλες των 15-20 τετραγωνικών μέτρων να στοιβάζονται τρία και τέσσερα άτομα, γιατί οι εργοδότες δεν μπορούν να βρουν στέγη να στεγάσουν το προσωπικό. Μολονότι γίνεται παρακράτηση από τον μισθό μέσω της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για στέγαση και σίτιση», συμπληρώνει.
Όπως μας λέει το πρόβλημα είναι πιο έντονο σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, σε νησιά των Κυκλάδων και του Ιονίου αλλά και στην Κρήτη και τη Χαλκιδική. «Το πρόβλημα της στέγασης δεν αφορά μόνο τους εποχικά εργαζομενους στον τουρισμό, αλλά και εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς, ένστολους, που δεν μπορούν να βρουν σπίτι να μείνουν εκεί που τους στέλνει η υπηρεσία τους. Δυστυχώς η κυβέρνηση δε δείχνει βούληση να σπάσει αυγά στο το συγκεκριμένο θέμα, τη στιγμή που στις χώρες που ξεκίνησε το Airbnb – Ισπανία και Πορτογαλία – έχουν ήδη μπει περιοριστικοί όροι».
Έλλειψη στέγης και κενές θέσεις εργασίας
«Πρόσφατα συνάδελφος ανέβασε βίντεο από το άθλιο κατάλυμα που της είχαν δώσει για να μείνει ενώ δούλευε σεζόν στη Σαντορίνη. Η κοπέλα καθάριζε επί τρεις ημέρες το δωμάτιο, έβγαλε 15 σακούλες σκουπίδια και χάλασε τρία μπουκάλια χλωρίνη. Είναι κι αυτός ένας λόγος για τον οποίο οι εργαζόμενοι στρέφουν την πλάτη τους στον κλάδο μας και υπάρχουν πάνω από 80.000 κενές θέσεις εργασίας», συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ.
Όσα περιγράφει ο κ. Χότζογλου είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το ότι οι συνθήκες διαμονής και εργασίας στις τουριστικές περιοχές είναι ενίοτε απάνθρωπες (δεν είναι τυχαία η έκφραση «γαλέρες του τουρισμού»), είναι γνωστό. Όμως, όπως προκύπτει από τις νέες καταγγελίες των σωματείων, το στεγαστικό πρόβλημα διαρκώς επιδεινώνεται, με την τουριστική υπερεκμετάλλευση να γυρνάει μπούμερανγκ και για όσους αρχικά επωφελήθηκαν από αυτήν. «Η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν επιτρέπει πλέον την εξεύρεση φτηνής στέγης αλλά χτυπά τον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού», αναφέρεται στα συμπεράσματα της πρόσφατης περιφερειακής σύσκεψης της ΠΟΕΕΤ στην Κρήτη.
Τα κοντέινερ της ντροπής
Ο αντιπρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων επισιτισμού – τουρισμού Σαντορίνης, Δημήτρης Καμζέλας μας επιβεβαιώνει ότι το φαινόμενο της διαμονής σε κοντέινερ, αν και παράνομο, εξακολουθεί να υφίσταται.
«Για όλους τους εποχικούς εργαζόμενους, στα περισσότερα νησιά, ιδίως σε Μύκονο και Σαντορίνη, αλλά και στην Κρήτη και τη Ρόδο, υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα κατοικίας. Είναι και μία από τις αιτίες που άλλαξαν επάγγελμα και έφυγαν από τα νησιά χιλιάδες εργαζόμενοι. Αναγκάστηκαν να φύγουν γιατί δεν έβρισκαν δωμάτια ή μικρά σπίτια. Δεν μπορείς να δουλεύεις έξι και εφτά μήνες χωρίς ρεπό και να μην μπορείς ούτε να κοιμηθείς σαν άνθρωπος. Στο παρελθόν είχαμε καταγγελίες για πεντάστερο ξενοδοχείο που είχε τρία, τέσσερα και πέντε άτομα στοιβαγμένα, σε ελάχιστα τετραγωνικά, σε ακατάλληλους χώρους».
Ο ίδιος μας λέει ότι μολονότι φέτος η τουριστική κίνηση στο νησί της Σαντορίνης είναι πεσμένη, εξαιτίας και των σεισμών, εξακολουθεί να υπάρχει στεγαστικό πρόβλημα.
Φοβούνται να καταγγείλουν
Ακόμα πιο έντονο είναι το φαινόμενο σε πόλεις και τουριστικές περιοχές της Κρήτης, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων Μανώλης Μπαμιάκης. «Λόγω και του Αirbnb υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στέγης, όχι μόνο για τους εποχικούς εργαζόμενους, αλλά και για τους χιλιάδες φοιτητές, εκπαιδευτικούς και τον ντόπιο πληθυσμό. Όταν τα ενοίκια για μια γκαρσονιέρα είναι 600 και 700 ευρώ, πώς να επιβιώσει κάποιος, ακόμα και αν παίρνει 1200 ευρώ μισθό; Ευθύνεται γι’αυτό και το Airbnb που έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά».
Ο ίδιος μας λέει ότι κάποιοι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι προσφέρουν διαμονή ή νοικιάζουν δωμάτια. Όμως για τους εργαζόμενους σε ταβέρνες, μαγαζιά ή μικρότερες μονάδες δεν υπάρχει ούτε αυτή η δυνατότητα ή τους στοιβάζουν σε άθλιους χώρους. «Οι περισσότεροι φοβούνται να το καταγγείλουν. Όταν φεύγουν το καταγγέλλουν. Ή απλώς δεν έρχονται να δουλέψουν».