DW: «Πονοκέφαλος» το προσφυγικό για την Ευρώπη

DW: «Πονοκέφαλος» το προσφυγικό για την Ευρώπη

Εκτενή σχόλια στον γερμανόφωνο Τύπο για την στάση της Ιταλίας στο προσφυγικό - ιδιαίτερα μετά την πρωτοφανή απειλή της Ρώμης να παγώσει τη συνεισφορά της στον κοινοτικό προϋπολογισμό, αν δεν βρεθεί λύση, μεταδίδει η Deutche Welle.

«Οι Βρυξέλλες φταίνε για όλα» επιγράφεται ανταπόκριση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) από τη Ρώμη, που προσπαθεί να εξιχνιάσει την στάση της νέας ιταλικής κυβέρνησης.

Ο αρθρογράφος διαβλέπει αντιφατική συμπεριφορά του ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, καθώς, όπως επισημαίνει, «ο Σαλβίνι δεν έχει ενδοιασμούς από τη μία πλευρά να απευθύνει τελεσίγραφο για νέους κανόνες διαμοιρασμού (των προσφύγων) στην αρμόδια ομάδα εργασίας της ΕΕ και από την άλλη πλευρά να λέει ότι συμπλέει στο μεταναστευτικό με τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, τον οποίο θέλει να συναντήσει σε λίγες μέρες. Ειδικά ο Ορμπαν δηλώνει ότι είναι αντίθετος με κάθε απόπειρα διαμοιρασμού των προσφύγων, αλλά αυτό δεν ενοχλεί τον Σαλβίνι».

H εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (NZZ) της Ζυρίχης επισημαίνει ότι «οι ευρωπαίοι εταίροι αρχίζουν να εκνευρίζονται με την εκβιαστική τακτική του Σαλβίνι. Αλλά εκείνος, παρότι φέτος ο αριθμός των νεοαφιχθέντων (μεταναστών και προσφύγων) στην Ιταλία έχει μειωθεί κατά 80%, συνεχίζει να τηρεί εχθρική στάση, ωσάν η χώρα του να βρίσκεται ακόμη σε απόλυτο αδιέξοδο.

»Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Ισπανία έχει ξεπεράσει πλέον την Ιταλία σε νέες αφίξεις. Αλλά για τον Σαλβίνι αυτό δεν αρκεί. Στόχος του είναι η πολιτική μηδενικής ανοχής στα πρότυπα της Αυστραλίας».

Ευθύνες και στους ευρωπαίους εταίρους

Δεν λείπουν όμως και τα σχόλια που, εν μέρει, εκφράζουν κατανόηση για την στάση της Ρώμης. Η εφημερίδα Mannheimer Morgen παρατηρεί: «Η Ιταλία παίζει άσχημο παιχνίδι με τους διασωθέντες πρόσφυγες στη Μεσόγειο.

»Παρόλα αυτά η κυβέρνηση της Ρώμης έχει δίκιο: στις συνόδους κορυφής οι ευρωπαίοι εταίροι διακηρύσσουν πανηγυρικά την αλληλεγγύη και την κοινή ευθύνη τους για το προσφυγικό, αλλά επί του πρακτέου δεν αλλάζει τίποτα. Οι παράκτιες χώρες έχουν αφεθεί στη μοίρα τους».

Ωστόσο, η εφημερίδα Badische Zeitung επισημαίνει: «Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί Ιταλοί αισθάνονται να έχουν αφεθεί στη μοίρα τους από την Ευρώπη και δεν κατανοούν τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση για έναν δίκαιο διαμοιρασμό των προσφύγων. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τη σημερινή στάση της ιταλικής κυβέρνησης.

»Το να εκβιάζει την ΕΕ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής των «Πέντε Αστέρων» Λουίτζι ντι Μάιο είναι ενδεικτικό για την όλο και πιο ερασιτεχνική και απρόβλεπτη συμπεριφορά της. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν προάγεται η λύση του προσφυγικού».

«Στροφή» στο προσφυγικό από τη Μαδρίτη

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ακόμη και η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας κλείνει τα σύνορα, όπως αποδεικνύει η πρόσφατη απέλαση 116 μεταναστών από την Αφρική με βάση παλαιότερη διμερή συμφωνία επαναπροώθησης με το Μαρόκο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου «οι αφρικανοί μετανάστες παραδόθηκαν, σε μικρές ομάδες, στη συνοριοφυλακή του Μαρόκου. Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκτιμούν ότι είναι η πρώτη φορά που οι ισπανικές αρχές εφαρμόζουν αυτή τη διαδικασία του επείγοντος. ‘Κατά πάσα πιθανότητα παράνομη’ τη χαρακτηρίζει εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ