
«Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια είναι δικαίωμα που όχι μόνο δεν απεμπολούμε, αλλά συνιστά διαρκή παράμετρο της εξωτερικής πολιτικής μας», λέει ο Γιώργος Γεραπετρίτης
«Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν για το τι θα πράξει στα χωρικά της ύδατα και αυτό το καταστήσαμε απολύτως σαφές με την απάντησή μας στην αντίδραση της Τουρκίας. Τίποτε δεν πρόκειται να μας σταματήσει από το να ασκούμε τα δικαιώματά μας και να εφαρμόζουμε τις εθνικές πολιτικές μας. Το αποδείξαμε με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, καθώς και με την προκήρυξη έρευνας και αξιοποίησης θαλασσίων οικοπέδων νοτίως της Κρήτης, σε εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «η απόφαση της κυβέρνησης για καθιέρωση εθνικών θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και το Αιγαίο καθιστά την Ελλάδα πρωτοπόρο στο πεδίο της προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος στη Μεσόγειο και για αυτό έτυχε ευρύτατης αποδοχής από οικολογικές οργανώσεις, διεθνείς οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών», ενώ ανακοίνωσε πως με την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης θεσμικής διαδικασίας, δημόσιας διαβούλευσης και έκδοσης σχετικού προεδρικού διατάγματος, θα εκκινήσουν οι περιβαλλοντικές μελέτες για τα νέα θαλάσσια πάρκα του Αιγαίου.
«Δεν απεμπολούμε το δικαίωμα για επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια»
Παράλληλα, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός «αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου πιθανόν θα καθοριστεί και ο χρόνος διενέργειας του επόμενου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας».
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, τόνισε πως «για να ανοίξει ο δρόμος της Χάγης θα πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος σε ό,τι αφορά στο εύρος της συζήτησης» και ξεκαθάρισε ότι «παραμένει αμετακίνητη η θέση μας περί μίας και μόνης διαφοράς».
«Η απειλή casus belli για την ενάσκηση νόμιμου κατά το διεθνές δίκαιο δικαιώματος κυριαρχίας μιας χώρας είναι αδιανόητη και συνιστά ένα διαρκές αγκάθι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», διεμήνυσε, ενώ υπογράμμισε πως «η επέκταση των χωρικών μας υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια είναι δικαίωμα που όχι μόνο δεν απεμπολούμε, αλλά συνιστά διαρκή παράμετρο της εξωτερικής πολιτικής μας».
«Μείζονα εθνική προτεραιότητά μας η επανένωση της Κύπρου»
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως είναι σημαντικό ότι επανεκκίνησαν οι άτυπες συναντήσεις υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τόσο μεταξύ των δύο ηγετών όσο και σε διευρυμένη μορφή, που έχουν οδηγήσει σε έναν κατάλογο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και σε χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα.
«Επενδύσαμε για τον στόχο αυτό μεγάλη ενέργεια, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ καθοριστική ήταν η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», σημείωσε και πρόσθεσε πως «έως πριν μερικούς μήνες, η πάγια θέση της Τουρκίας και της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων ήταν ότι δεν πρόκειται να συζητήσουν παρά μόνο αν τους αναγνωριστεί κυρίαρχο στάτους στα κατεχόμενα. Εντούτοις, στο μέτρο που οι συζητήσεις γίνονται εντός ΟΗΕ, αφεύκτως συνομολογείται ότι γίνεται δεκτό το πλαίσιο που θέτει ο ίδιος ο Οργανισμός μέσω των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».
«Διχαστικές λογικές που αγνοούν το διεθνές δίκαιο δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές από κανέναν, όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο. Θα συνεχίσουμε να έχουμε ως μείζονα εθνική προτεραιότητά μας την προσπάθεια για την επανένωση της Κύπρου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για τη Λιβύη και το μεταναστευτικό
Σχολιάζοντας τις τελευταίες προκλητικές κινήσεις της Λιβύης απέναντι στην Ελλάδα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης παραδέχθηκε πως η πολυετής διείσδυση της Τουρκίας, «με αποκορύφωμα το ανυπόστατο τουρκο-λυβικό μνημόνιο του 2019, δεν έχει βοηθήσει στην αυτοδύναμη πορεία της χώρας».
Και επανέλαβε ότι «σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες, είμαστε διατεθειμένοι να επανεκκινήσουμε τον τεχνικό διάλογο για την οριοθέτηση ΑΟΖ, θέτοντας εκτός συζήτησης οτιδήποτε σχετίζεται με ανυπόστατες συμφωνίες».
Σημείωσε, μάλιστα, εκ νέου ότι «οι ρηματικές διακοινώσεις της Λιβύης στον ΟΗΕ απηχούν παλαιότερες θέσεις και θα απαντηθούν εμπεριστατωμένα και προσηκόντως», προσθέτοντας πως είναι σημαντικό ότι όταν η Λιβύη έδωσε προς εκμετάλλευση θαλάσσια οικόπεδα, σεβάστηκε τη θέση της Ελλάδας που αφορά στη μέση γραμμή.
«Οι μεταναστευτικές ροές έχουν περιοριστεί, η διμερής συνεργασία με τις δύο πλευρές έχει εκκινήσει και το τουρκο-λυβικό μνημόνιο δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή της ανατολικής Λιβύης. Παρά τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα στη Λιβύη, η Ελλάδα είναι σήμερα η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει απευθείας διαύλους επικοινωνίας στο υψηλότερο επίπεδο με τις δύο πλευρές», ανέφερε.
Μονή Σινά: «Αρχές Αυγούστου στην Αθήνα ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ»
Τέλος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ως προς την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά ότι «η εκδοθείσα απόφαση του Εφετείου αναγνώρισε τον εσαεί λατρευτικό χαρακτήρα της Μονής – για πρώτη φορά με τρόπο ρητό και θεσμικά μη επιδεχόμενο αμφισβήτησης – δεν αναγνώρισε όμως την κυριότητα της Μονής στους επίδικους χώρους».
Συνεπώς, πρόσθεσε «δεν «χάσαμε» την Ιερά Μονή, η οποία διατηρεί απρόσκοπτα τον ελληνορθόδοξο χαρακτήρα της».
«Βεβαίως αυτό δεν είναι αρκετό» παραδέχθηκε, σημειώνοντας ότι «παραμένουν ανοικτά τα ζητήματα κυριότητας των λατρευτικών χώρων, της νομικής προσωπικότητας και της ανανέωσης της μοναστικής κοινότητας. Μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, ανέλαβα την ευθύνη να συζητήσω τα θέματα αυτά με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου, τον οποίο θα υποδεχτώ στην Αθήνα στις αρχές Αυγούστου».