Όλα τα σενάρια για τις συντάξεις υπό την …απειλή των εκλογών

Όλα τα σενάρια για τις συντάξεις υπό την …απειλή των εκλογών

Στην περίπτωση που οι δανειστές «στυλώσουν τα πόδια» τότε τα μαντάτα για την κυβέρνηση είναι επιβαρυντικά

Με εκλογές «απειλεί» η κυβέρνηση την τρόικα στην περίπτωση που οριστικοποιηθεί η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Υπουργοί εκφράζουν την βεβαιότητα ότι οι συντάξεις δεν θα κοπούν, ενώ ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προβάλλει το επιχείρημα ότι οι περικοπές δεν είναι δημοσιονομικά αναγκαίες. Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι αν «στραβώσει» η διαπραγμάτευση για τις συντάξεις, οι κάλπες θα στηθούν πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο στοιχηματίζουν όσοι βλέπουν εκλογές την Άνοιξη.

Στην περίπτωση που οι δανειστές «στυλώσουν τα πόδια» τότε τα μαντάτα για την κυβέρνηση είναι επιβαρυντικά.

Με την κοινή λογική, ο Τσίπρας δεν θα πάει σε εκλογές με τις συντάξεις μειωμένες, γιατί κάτι τέτοιο θα ισοδυναμεί με πολιτική… αυτοκτονία, το πιθανότερο είναι ότι θα προσφύγει νωρίτερα στις κάλπες.

Τα δύο σενάρια
Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι της κυβέρνησης και των δανειστών βρίσκονται δύο νέα σενάρια για τις περικοπές στις συντάξεις.

Το ένα, σύμφωνα με τα ΝΕΑ προβλέπει την εφαρμογή της περικοπής κατά 18% αλλά μόνο για τις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ το άλλο μικρότερο ψαλίδι στην προσωπική διαφορά, στα επίπεδα του 8% – 9% για όλους.

Στην πρώτη περίπτωση οι χαμένοι από την εφαρμογή του ψηφισμένου από την κυβέρνηση μέτρου θα είναι όσοι λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ στη δεύτερη όλοι, αλλά με μικρότερες απώλειες.

Το θέμα των περικοπών στις συντάξεις είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» που έχει μπροστά του το Μέγαρο Μαξίμου στον δρόμο προς τις κάλπες. Για αυτό και μετά τα πρώτα αρνητικά μηνύματα που εισέπραξε από τους δανειστές για το ενδεχόμενο ακύρωσης του μέτρου, αναζητά εναλλακτικά σενάρια που θα περιορίσουν το πολιτικό κόστος που φέρνει η επιλογή του.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική έκθεση θα υποβληθεί στην Κομισιόν μέσα στο Νοέμβριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει την πρόταση και θα υποβάλει τη δική της εισήγηση στο Eurogroup στα μέσα του Νοεμβρίου.

Οι δανειστές
Στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται από την πλευρά των δανειστών και η ολοκληρωτική εφαρμογή του νόμου της περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου όπως ακριβώς είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη Βουλή και προβλέπει τη μείωση της προσωπικής διαφοράς κατά 18%.

Ήδη η Κομισιόν έχει στείλει δις αυστηρό μήνυμα πως τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ