Brexit : Η σκληρή διαπραγμάτευση μόλις ξεκίνησε

Brexit : Η σκληρή διαπραγμάτευση μόλις ξεκίνησε

Η απόρριψη του βρετανικού σχεδίου για το Brexit στην άτυπη σύνοδο του Σάλτσμπουργκ προκάλεσε την οργή του Λονδίνου. Η ΕΕ εκφράζει αισιοδοξία για συμφωνία παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος.

Μια σχετική εκτόνωση διαφαίνεται μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου μετά την απόρριψη του βρετανικού σχεδίου «Τσέκερς» στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ και την οργίλη απάντηση της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία θεώρησε ότι η στάση των «27» προσέβαλε τη χώρα της.

Αργά χθες (Παρασκευή) το βράδυ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως εξακολουθεί να είναι πιθανός ένας συμβιβασμός μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου. Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι το σχέδιο Τσέκερς συνιστά σημαντικό βήμα, πως οι Βρυξέλλες έχουν εμπιστοσύνη στην Τερέζα Μέι και θεωρούν ότι με αμοιβαίες υποχωρήσεις θα βρεθεί κοινό έδαφος για συμφωνία έως τον Νοέμβριο.

Βολές Μέι και Χάντ κατά της ΕΕ

Η παρέμβαση του Ντόναλντ Τούσκ έγινε μερικές ώρες μετά τη δημόσια δήλωση της Τερέζα Μέι. Η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας αποκάλεσε προσβλητική τη στάση των 27 κρατών-μελών προς μια μεγάλη χώρα όπως η δική της. Πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η διαπραγμάτευση όταν μόνο η μία πλευρά κάνει προτάσεις και η άλλη τις απορρίπτει δίχως αντιπρόταση. «Εμείς καταθέσαμε λεπτομερές σχέδιο. Ποιο είναι το σχέδιο των Βρυξελλών, ποιες οι αντιπροτάσεις της;» διερωτήθηκε εμφατικά η Βρετανή πρωθυπουργός. Στο ίδιο μοτίβο και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος δήλωσε πως η Μ. Βρετανία δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκφοβισμούς.

Εκτός των εσκεμμένων καθυστερήσεων, η Τερέζα Μέι έχει κάνει ένα σημαντικό λάθος: Επιχείρησε να παρακάμψει τον διαπιστευμένο των «27» διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ και να απευθυνθεί απευθείας στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ωστόσο, το βασικό συμπέρασμα από τις καταιγιστικές εξελίξεις των δύο τελευταίων ημερών είναι πως η ουσιαστική και σκληρή διαπραγμάτευση, κυρίως για το ανοιχτό θέμα των συνόρων της Ιρλανδίας, μόλις τώρα ξεκινά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ