Διάλυση κοινοβουλευτικών ομάδων και αποσχιστικές τάσεις με φόντο τις εκλογές

Διάλυση κοινοβουλευτικών ομάδων και αποσχιστικές τάσεις με φόντο τις εκλογές

Με κινούμενη άμμο μοιάζει το πολιτικό σύστημα στη χώρα

Με κινούμενη άμμο μοιάζει το πολιτικό σύστημα στη χώρα της τελευταίες ημέρες καθώς υπάρχουν έντονες διεργασίες στα κόμματα, αποσχιστικές τάσεις και διαφοροποιήσεις για μείζονα θέματα με φόντο το «Μακεδονικό» αλλά κυρίως τις επικείμενες εκλογές.

Η Ένωση Κεντρώων φαίνεται πως οδεύει προς διάλυση καθώς μετά τον βουλευτή Γιάννη Σαρίδη ο οποίος βρίσκεται ένα βήμα πριν την από έξοδο από το κόμμα, τη σκυτάλη πήρε ο Αριστείδης Φωκάς ο οποίος δηλώνει ότι η Ένωση Κεντρώων αποτελεί για τον ίδιο παρελθόν. Η συγκεκριμένη εξέλιξη φέρνει σε απόγνωση τον πρόεδρο του κόμματος Βασίλη Λεβέντη ο οποίος βλέπει να δημιουργείται μία πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά εξέλιξη αφού το κόμμα κινδυνεύει να μείνει με τέσσερις βουλευτές. Με απλά λόγια, η Ένωση Κεντρώων είναι πολύ πιθανό εφεξής να μην έχει κοινοβουλευτική ομάδα. Μάλιστα το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος του κόμματος έκανε λόγο για σχέδιο αποστασίας (ΣΚΑΪ) με αφορμή την αποχώρηση του βουλευτή Φωκά.

Αναφορικά με τους ΑΝΕΛ οι οποίοι έχουν χάσει ήδη μέρος της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, φαίνεται πως η διαφωνία ορισμένων βουλευτών αλλά και στελεχών δεν εστιάζεται μόνο στο «Μακεδονικό» αλλά και στην επομένη των εκλογών με δεδομένο ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τοποθετούν εκτός Βουλής τους ΑΝΕΛ.

Σε κάθε περίπτωση , στους ΑΝΕΛ που μέχρι νεοτέρας βρίσκονται στην κυβέρνηση στηρίζοντας όλες τις επιλογές του Τσίπρα – πλην του θέματος με τη Συμφωνία των Πρεσπών – υπάρχουν ήδη βουλευτές που έχουν διαφοροποιηθεί με την επίσημη γραμμή του κόμματος . Μπορεί ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων να λέει συχνά πυκνά ότι θα ρίξει την κυβέρνηση όταν θα έρθει η Συμφωνία στη Βουλή, ωστόσο, κάποιοι άλλοι βουλευτές φαίνεται πως έχουν αντίθετη άποψη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος λίγες ώρες μετά τη δήλωση Καμμένου ότι θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωνε για το θέμα ότι δεν έχει κρυφτεί προσθέτοντας ότι είναι υπέρ της λύσης που προωθείται.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος όμως, πήγε και ένα βήμα παραπάνω όταν ερωτήθηκε για το αν παραμένει στους ΑΝΕΛ αναζωπυρώνοντας τα σενάρια – αν και ο ίδιος δεν τα έχει επιβεβαιώσει – για προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ. «Η διαφοροποίησή μου για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι καίριο θέμα, είναι πολύ κεντρική διαφωνία. Δεν σας κρύβω ότι εξαιτίας του θέματος αυτού, κάπου αισθάνομαι λίγο έξω, δεν σας το κρύβω. Δεν έχω καμία επαφή, δεν πολυμιλάμε, στις υποχρεώσεις μου βέβαια είμαι τυπικός. Αισθάνομαι λίγο «παγωμένα», κάπου έχω «παγώσει».

Παρασκηνιακά φαίνεται πως και η υπουργός Τουρισμού εκφράζεται θετικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο δεν έχει αποσαφηνίσει τι θα πράξει εάν θα έρθει στη Βουλή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διεργασίες που είναι σε εξέλιξη στο Ποτάμι. Σίγουρα κάποιοι από τους βουλευτές του Ποταμιού θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς ουσιαστικά να διαφοροποιούνται από την κεντρική γραμμή του κόμματος. Ωστόσο, φαίνεται πως κάποιοι άλλοι βουλευτές, όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός έχουν ταχθεί άμεσα ή έμμεσα υπέρ της προγραμματικής συνεργασίας με τη ΝΔ. Μάλιστα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ είχε μιλήσει το καλοκαίρι «για προγραμματική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν τις εκλογές».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ