«Μπλόκο» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – Διαφώνησαν σε όλα Ερντογάν και Τσίπρας

«Μπλόκο» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – Διαφώνησαν σε όλα Ερντογάν και Τσίπρας

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται αδιάλλακτος σε βασικά θέματα και ακολουθεί την τακτική του παζαριού σε άλλα. Για παράδειγμα όταν ο Τσίπρας του έθεσε το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Χάλκης και των εκλογών για τα Βακούφια στην Κωνσταντινούπολη, αυτόματα ο «Σουλτάνος» άνοιξε θέμα Θράκης

Μπορεί οι «κυβερνητικές πηγές» και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων να έδωσαν προς τα έξω το «θετικό κλίμα» στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, η αλήθεια, ωστόσο, είναι διαφορετική. Η σκληρή γραμμή του «Σουλτάνου» σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα και οι δηλώσεις που έκανε τις προηγούμενες ημέρες γι Αιγαίο και Κύπρο, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία, τουλάχιστον αυτή που θέλησε να περάσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δεν βοήθησε καθόλου Ελλάδα και Τουρκία να έρθουν πιο κοντά, παρά το γεγονός ότι η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών το καλοκαίρι, είχε εξομαλύνει τις σχέσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται αδιάλλακτος σε βασικά θέματα και ακολουθεί την τακτική του παζαριού σε άλλα. Για παράδειγμα όταν ο Τσίπρας του έθεσε το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Χάλκης και των εκλογών για τα Βακούφια στην Κωνσταντινούπολη, αυτόματα ο «Σουλτάνος» άνοιξε θέμα Θράκης. με απαιτήσεις όπως την εκλογή των μουφτήδων και την αναγνώριση της «τουρκικής» ταυτότητας της μειονότητας.

Η υπόθεση της Χάλκης άλλωστε μόνο γέλωτα προκαλεί κάθε φορά που επανέρχεται στο τραπέζι καθώς ο Ερντογάν τα τελευταία 15 χρόνια έχει δώσει υποσχέσεις που δεν τήρησε.

Η συζήτηση πάγωσε όταν ο τούρκος πρόεδρος έθεσε ξανά ανοικτά το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών που δεν λέει να ξεχάσει. Η σκληρή γραμμή στα θέματα που αυτός θεωρεί τρομοκρατία δείχνει ότι θα επιμείνει να ζητά την απέλασή τους ή στο πίσω μέρος του μυαλού του θα σκεφτόταν ένα σχέδιο απαγωγής τους.

Αλλά και στα θέματα των παραβιάσεων στο Αιγαίο, των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και των συζητήσεων για το Κυπριακό δεν υπήρξε κανένα σημείο σύγκλισης. Αντιθέτως ο Ερντογάν ούτε καν ασχολήθηκε με την προκλητικότητα στο Αιγαίο και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Ούτε ένα βήμα μπροστά δεν έκανε προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο μερών που βεβαίως δεν είναι στα επίπεδα της περασμένης άνοιξης και στο καθημερινό πολεμικό σκηνικό που στηνόταν, αλλά ούτε μπορεί να πει κανείς ότι υπήρξε κάποια συμφωνία.

Ακόμη και η επαναφορά στη συζήτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είναι άσκοπη καθώς τα ΜΟΕ ουδέποτε εμπόδισαν την Τουρκία να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία τα τελευταία 20 χρόνια.

Γεωτρήσεις
Στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου έγινε κάποιες αναφορές κατά τη διάρκεια της συνάντησης μίας ώρας, οι τουρκικές θέσεις είναι πάγιες. Θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις και το μόνο που έχουν να φοβηθούν είναι τις ξένες εταιρείες οι οποίες επίσης θα ξεκινήσουν τις έρευνές τους. Αλλωστε, η πρόσφατη συμμαχία της τουρκικής εταιρείας ενέργειας με αμερικανική εταιρεία δείχνει ότι οι διαταραγμένες αμερικανοτουρκικές σχέσεις μπορούν να βελτιωθούν.

Υπενθυμίζεται ότι τον επόμενο μήνα στην κυπριακή ΑΟΖ στο Οικόπεδο 10 θα γίνει η πρώτη γεώτρηση από την EXXON MOBIL ενώ η Αγκυρα έχει ετοιμάσει το πλοίο «Πορθητής» για έρευνες, αμφισβητώντας τα κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Κανένα βήμα δεν έγινε και στην υπόθεση του κυπριακού καθώς ο Ερντογάν δε βλέπει λύση ενώ έχει πάρει τις αποφάσεις του. Όχι μόνο δε βλέπει αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από το νησί αλλά αντίθετα δεν θα είχε πρόβλημα ενίσχυσής τους.

Καμιά σύγκλιση
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών Εγγυητριών Δυνάμεων, Ελλάδας, Βρετανίας και Τουρκίας συναντήθηκαν χθες στην Νέα Υόρκη, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει σημείο σύγκλισης που θα επέτρεπε την έναρξη διαδικασίας για την επανάληψη των συνομιλιών και σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με την συμμετοχή των Εγγυητριών Δυνάμεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Τουρκοκυπρίων.

Τέλος, στο προσφυγικό, επίσης δεν υπήρξε κάποια προσέγγιση των δυο πλευρών, και το μείζον αυτό ζήτημα απλά παραμένει σε εκκρεμότητα. Ο Ερντογάν κρατά το ισχυρό χαρτί των 3 εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών και το κραδαίνει προς τους Ευρωπαίους. Οποτε θέλει ανοίγει τις πύλες και στέλνει προς την Ελλάδα κόσμο και παράλληλα συνεχίζει τα παζάρια με Βερολίνο και Βρυξέλλες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ