Ο Τσίπρας παίρνει βραβεία για το προσφυγικό αλλά κλείνει τα μάτια στο κολαστήριο της Μόριας

Ο Τσίπρας παίρνει βραβεία για το προσφυγικό αλλά κλείνει τα μάτια στο κολαστήριο της Μόριας

Την ίδια στιγμή δηλαδή που ο πρωθυπουργός παραλαμβάνει βραβείο για το προσφυγικό και οι «κυβερνητικές πηγές» μέσω του ΑΠΕ, αναφέρονται στα συγχαρητήρια που δέχεται, στα νησιά του Αιγαίου γίνεται χαμός. Στον καταυλισμό της Μόριας βρίσκονται 8.347 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ συνολικά στο νησί της Λέσβου ο αριθμός τους αγγίζει τις 10.500.

Βραβεία και ύμνους για τη στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό, εισέπραξε στις ΗΠΑ ο Αλέξης Τσίπρας. Και όπως μας πληροφορούν τα τηλεγραφήματα του ΑΠΕ, ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε το βραβείο της Global Hope Coalition εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού.

Σύμφωνα με άλλο τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης έδωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενώ απένειμε τα εύσημα στον Έλληνα πρωθυπουργό για την «ιστορική συμφωνία» με την ΠΓΔΜ, στην οποία εξάλλου αναφέρθηκε και στην ομιλία του.

Όπως είπε μάλιστα ο Τσίπρας αποδέχεται αυτό το βραβείο εκ μέρους του ελληνικού λαού, γιατί οι πολίτες της Ελλάδας είναι εκείνοι που αξίζουν τα εύσημα και τους επαίνους. Κυρίως εκ μέρους των ανθρώπων των ελληνικών νησιών, όπως τόνισε, που σήκωσαν στους ώμους τους το βαρύ φορτίο όλης της Ευρώπης στις δύσκολες στιγμές της προσφυγικής κρίσης. «Αν δεν ήταν οι συμπατριώτες μου, αυτή η τεράστια προσφυγική κρίση δεν θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς. Οι Έλληνες πολίτες σε πολύ δύσκολες στιγμές απέδειξαν ότι μπορούν να δείξουν αλληλεγγύη σε ανθρώπους που τη χρειάζονταν», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι παρείχαν καταφύγιο, φαγητό, φιλοξενία και συμπεριφέρθηκαν με σεβασμό εκείνους που δραπέτευσαν από τον πόλεμο και τον τρόμο.

«Τους συμπεριφέρθηκαν όπως οι προγόνοι μας θα ήθελαν να είχαν συμπεριφερθεί και στους ίδιους», είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι πριν από περίπου εκατό χρόνια, στα ίδια νερά, στα ίδια νησιά, Έλληνες διέσχιζαν το Αιγαίο για να βρουν ένα καινούριο σπίτι. «Αυτός είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος για το έθνος μας», είπε. «Γι’ αυτό», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, «είμαστε υπερήφανοι γιατί την ώρα που σε άλλες χώρες στην Κεντρική Ευρώπη έχτιζαν τείχους και φράχτες, οι Έλληνες άνοιγαν τις καρδιές τους».

Δεν υπάρχει κανείς λόγος να αμφισβητηθούν τα συγχαρητήρια και τα βραβεία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από την Ελλάδα. Άλλο πώς αντιμετώπισαν οι απλοί πολίτες στα νησιά τους πρόσφυγες κι άλλο τι έκανε και τι όχι η επίσημη πολιτεία. Από την εποχή του «λιάζονται στην Ομόνοια» πέρασαν πάνω από τρία χρόνια και η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο δραματική.

Περήφανος αλλά η… Μόρια;

Ωστόσο, πώς είναι δυνατόν ο Αλέξης Τσίπρας να λέει «είμαστε πολύ περήφανοι για την ιστορία μας και τα ιδανικά που εκπροσωπεί» όταν αυτός (και η κυβέρνησή του φυσικά) είναι υπεύθυνος για την ντροπή της Μόριας;

Την ίδια στιγμή δηλαδή που ο πρωθυπουργός παραλαμβάνει βραβείο για το προσφυγικό και οι «κυβερνητικές πηγές» μέσω του ΑΠΕ, αναφέρονται στα συγχαρητήρια που δέχεται, στα νησιά του Αιγαίου γίνεται χαμός.

Επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δημιουργήθηκε η Μόρια αλλά και η τραγική κατάσταση στη Σάμο. Στο νησί λειτουργεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ, με προδιαγραφές να φιλοξενεί 648 πρόσφυγες και μετανάστες. Σήμερα εκεί ζουν στοιβαγμενοι, 4.000 άνθρωποι.

Μια μικρή… Μόρια δηλαδή καθώς η Μυτιλήνη κατέχει δυστυχώς τα πρωτεία της ντροπής για τα οποία η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια και ο πρωθυπουργός απλά… δέχεται συγχαρητήρια.

Σήμερα, στον καταυλισμό της Μόριας βρίσκονται 8.347 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ συνολικά στο νησί της Λέσβου ο αριθμός τους αγγίζει τις 10.500. Αλλοι 1.190 βρίσκονται στη δομή του Καρά Τεπέ. Στα νησιά του Αιγαίου ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών ανέρχεται, βάσει των επίσημων στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών, σε 19.991, με τις 14.793 να φιλοξενούνται στα ΚΥΤ των τριών νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου – Λέσβου, Σάμου και Χίου.

Την ίδια στιγμή, το Κέντρο της Σάμου είναι ασφυκτικά γεμάτο. Τα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου είναι αποκαλυπτικά: αυτή τη στιγμή 4.060 άνθρωποι διαβιούν σε έναν χώρο που υπό κανονικές συνθήκες μπορεί να φιλοξενήσει 648 άτομα. Σκηνές, δε, απλώνονται εκτός του Κέντρου, στις οποίες μένουν μέχρι και 700 άτομα, τα οποία δεν εξυπηρετούνται από τις υποδομές υγιεινής του ΚΥΤ.

Αλλωστε, ο υπερπληθυσμός στο Κέντρο ήταν ένας από τους σοβαρούς λόγους που η περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου έδωσε προθεσμία 30 ημερών στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προκειμένου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες βελτιώσεις των συνθηκών.

Εκατομμύρια χωρίς αντίκρυσμα

Για το… κολαστήριο της Μόριας οι ξένοι κλείνουν τα μάτια αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες. Το αντίθετο μάλιστα καθώς όπως αποδεικνύουν οι μαρτυρίες προσφύγων αλλά και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, η κατάσταση είναι δραματική κι έχει πάρει πλέον χαρακτήρα ανθρωπιστικής κρίσης. Απόπειρες αυτοκτονίας, βιασμοί, άθλιοι συνθήκες διαβίωσης για ανθρώπους που πήγαν στο κέντρο φιλοξενίας για να μείνουν λίγες ημέρες ή εβδομάδες και πολλοί από αυτούς έχουν ξεπεράσει το χρόνο.

Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ των «Νέων» και για τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα, επίσημα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο εκτιμώμενος αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3.320, εκ των οποίων το 8,4% είναι ηλικίας κάτω των 14 ετών – ποσοστό αυξημένο συγκριτικά με τον Αύγουστο. Από το σύνολο των ασυνόδευτων ανηλίκων, 2.125 βρίσκονται εκτός δομών φιλοξενίας και διαμερισμάτων υποστηριζόμενης αυτόνομης διαβίωσης για ασυνόδευτα ανήλικα.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως από το σύνολο των παιδιών, τα οποία έφτασαν μόνα τους στη χώρα μας ή βρέθηκαν χωρίς οικογένεια στην πορεία του ταξιδιού τους προς την Ελλάδα, τα 365 ζουν σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου, ανάμεσα σε αυτά και στη Μόρια. Μάλιστα, έναν μήνα νωρίτερα, στα μέσα του Αυγούστου, τα ασυνόδευτα παιδιά εντός των καταυλισμών έφταναν τα 296.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι βάσει των πρόσφατων δεδομένων σχεδόν 1.000 ασυνόδευτα παιδιά – πιο συγκεκριμένα, 985 – είναι άστεγα ή σε καθεστώς άτυπης στέγασης / φιλοξενίας ή δεν υπάρχει για αυτά καμία πληροφορία για την τοποθεσία όπου βρίσκονται.

Καθημερινός εφιάλτης

Στο μεταξύ, η καθημερινότητα στη Μόρια εξακολουθεί – παρά τις μεταφορές προσφύγων που έχουν γίνει προς τις δομές της ενδοχώρας – να είναι εφιαλτική. Από τις 4 τα ξημερώματα στέκονται στην ουρά για 1,5 λίτρο νερό. Ατελείωτες ουρές σχηματίζονται για να πάρουν σειρά στις τουαλέτες, στις ντουζιέρες, ακόμη και για το φαγητό.

Κι αυτή είναι η κατάσταση εντός αλλά και εκτός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, την οποία ζουν ξανά και ξανά οικογένειες, γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά, αλλά και μικρά παιδιά. Ιδιες είναι οι συνθήκες και για τους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται στον ελαιώνα σε σκηνές, δίπλα από το Κέντρο. Οπως άλλωστε λένε οι άνθρωποι, οι οποίοι εδώ και μήνες αναγκάζονται να ζουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες και οριακές συνθήκες, πρέπει να παλεύουν καθημερινά για το παραμικρό. Κι όλα αυτά, την ώρα που ο καιρός έχει ήδη αρχίσει να δείχνει τα δόντια του και οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αναμένεται να χειροτερέψουν.

Το σχέδιο αποσυμφόρησης που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από την προηγούμενη εβδομάδα και αναμενόταν να ολοκληρωθεί σήμερα, έχει εδώ και δύο μέρες… κολλήσει λόγω καιρού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ