Απίστευτες καταγγελίες για μεγάλο «φαγοπότι» με τα προσφυγικά κονδύλια είχαν γίνει και το 2016

Απίστευτες καταγγελίες για μεγάλο «φαγοπότι» με τα προσφυγικά κονδύλια είχαν γίνει και το 2016

Ο τότε Γενικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Οδυσσέας Βουδούρης είχε παραιτηθεί με σαφείς αιχμές: «Το μέσο κόστος ενός πρόσφυγα στη Νορβηγία, ανά έτος, είναι της τάξεως των 12.000 (ευρώ). Στην Ελλάδα είναι 15.000»

Οι πολύ σοβαρές καταγγελίες για το μεγάλο φαγοπότι με τα προσφυγικά κονδύλια, από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Ηλιόπουλο, ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Και μετά την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία ζήτησε τη διενέργεια έρευνας, o κ. Ηλιόπουλος αισθάνεται δικαιωμένος, ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει και το βασικό ερώτημα είναι: Ποιοι πήραν μέρος στο μεγάλο «πάρτι» με κονδύλια 1,6 δις ευρώ; Και ποιοι από την κυβέρνηση τους κάλυπταν;

Ο κ. Ηλιόπουλος τάραξε τα νερά, ωστόσο, δύο χρόνια πριν, τον Σεπτέμβριο του 2016, υπήρξαν κι άλλες καταγγελίες από τον τότε Γενικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Οδυσσέα Βουδούρη.

Η σκληρή αντιπαράθεση που είχε με τον υπουργό Γιάννη Μουζάλα τον οδήγησε σε παραίτηση, όμως, μάλλον ξεχάστηκαν οι καταγγελίες που είχε κάνει καθώς κανείς δεν είχε φροντίσει να τις ερευνήσει. Ισως γιατί τότε όλοι απέδωσαν τις καταγγελίες του κ. Βουδούρη στο γεγονός ότι δεν του έδινε αρμοδιότητες ο κ. Μουζάλας.

Ο κ. Βουδούρης, σε συνέντευξη που είχε δώσει στον Σκάι τον Σεπτέμβριο του 2016, προχώρησε στην αποκάλυψη πως η Νορβηγία ξοδεύει λιγότερα ανά πρόσφυγα, απ’ ότι η Ελλάδα, τονίζοντας μάλιστα, ότι σε σύγκριση πληθυσμών, η Νορβηγία έχει δεχτεί περισσότερους: «Η Νορβηγία έχει περισσότερους πρόσφυγες συγκριτικά με τον πληθυσμό της, από ότι έχουμε εμείς. Πόσο ξοδεύει η Νορβηγική κυβέρνηση, ανά πρόσφυγα και ανά έτος; Ξοδεύει λιγότερο, από τα χρήματα που ξοδεύουμε εμείς. Το μέσο κόστος ενός πρόσφυγα στη Νορβηγία, ανά έτος, είναι της τάξεως των 12.000 (ευρώ). Στην Ελλάδα είναι 15.000», δήλωσε.

Αλλά δεν είχε μείνει εκεί. Ο πρώην Γενικός Γραμματέας πρώτης υποδοχής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατήγγειλε απευθείας αναθέσεις τεχνικών κατασκευών σε προσωπικούς συνεργάτες, καθώς και σε φίλους του Υπουργού. Εκανε, επίσης, λόγο για πιέσεις και αλλαγή των προδιαγραφών που αφορούν στην  κατασκευή νέων οικίσκων, που τριπλασιάζουν το χρόνο, αλλά κυρίως το κόστος της κατασκευής τους από 2.5000.000 σε 8.600.000 ευρώ.

Κατηγορούσε ευθέως τον κ. Μουζάλα ότι  προσπαθεί ηθελημένα να δημιουργήσει σύγχυση στη κοινή γνώμη σχετικά με τον αριθμό των προσφύγων, που καθημερινώς εισρέουν στη χώρα μας, δίνοντας σαφώς μικρότερους αριθμούς από τους ισχύοντες.

Ταυτόχρονα, επιβεβαίωνε τις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας, ότι η χώρα μας δεν έχει απορροφήσει ούτε το 30% από τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει και χαρακτηριστικά αναφέρει ότι “δεν γίνεται να φταίνε πάντα οι κακοί Ευρωπαίοι, που δεν δίνουν αρκετά χρήματα”.

Ερωτήσεις

Το θέμα «σήκωσε» στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία αλλά και άλλοι βουλευτές. Ο Χάρης Θεοχάρης με ερώτησή του προς τον τότε υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, παρέθετε τις τελευταίες δηλώσεις του κου Βουδούρη περί «σκιών» και κακοδιαχείρισης των κονδυλίων για το προσφυγικό μέσω ενός «παράλληλου συστήματος εκτός θεσμικού πλαισίου», ζητώντας να διερευνηθούν πλήρως οι επίμαχες καταγγελίες.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί για το κατά πόσο έχει δοθεί κάποια εντολή διερεύνησης των καταγγελιών του Οδυσσέα Βουδούρη, εάν έχει κληθεί ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας να παράσχει εξηγήσεις για «τόσο σημαντικά θέματα τα οποία τον αφορούν άμεσα και για τα οποία πλέον τίθεται θέμα εμπιστοσύνης και παραμονής στη θέση στην οποία προΐσταται», καθώς και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προσφυγική κρίση.
«Σύμφωνα με πρόσφατες σημαντικές καταγγελίες Έλληνα θεσμικού αξιωματούχου της Κυβέρνησης παρατηρείται στη χώρα σοβαρό έλλειμμα σε διαχειριστικό και οργανωτικό επίπεδο σχετικά με το προσφυγικό.

Ειδικότερα, ο εν λόγω αξιωματούχος αναφέρθηκε δημόσια σε υπερκοστολογήσεις για σχέδια δημιουργίας δομών φιλοξενίας από το αρμόδιο Υπουργείο, αδιαφανείς αναθέσεις έργων αντί διενέργειας διαγωνισμών, αυξημένο μέσο κόστος ανά πρόσφυγα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, έλλειψη σύνταξης προϋπολογισμού για τη διαχείριση του προσφυγικού καθώς και χαμηλή απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων στον τομέα αυτό.

Μεταξύ άλλων, καταγγέλλει ότι αποκρύπτεται σκόπιμα από την κυβέρνηση ο ακριβής αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα, καθώς υπολογίζεται σε περίπου 10.000 πρόσφυγες παραπάνω από τον επίσημο αριθμό που δίνεται στη δημοσιότητα».

Παράλληλα, η ευρωβουλευτής Ε. Βόζενμπεργκ είχε φέρει το θέμα και στις Βρυξέλλες τονίζοντας:

Σε συνέχεια προηγούμενων ερωτήσεών μου για την επικείμενη αποστολή στην Ελλάδα ευρωπαίου ειδικού διαχείρισης κονδυλίων για το προσφυγικό καθώς και για την καθυστέρηση αξιοποίησης από την Ελληνική Κυβέρνηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στον τομέα αυτό, ερωτάται η Επιτροπή

1. Σκοπεύει η Επιτροπή να ελέγξει τις παραπάνω καταγγελίες και με ποιόν τρόπο;

2. Ποιός είναι ο πραγματικός αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Επιτροπής από τις ελληνικές Αρχές;

3. Ελέγχει τη διαχείριση των κονδυλίων από τα εγκεκριμένα χρηματοδοτικά μέσα για το προσφυγικό που χορηγούνται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις;».

Η κόντρα

Ο κ. Βουδούρης είχε δηλώσει στον ΣΚΑΙ πως είναι «πιο έντιμο να υποβάλω την παραίτησή μου», σημειώνοντας πως υπάρχει ζήτημα στις σχέσεις του με τον κ. Μουζάλα. Σε επιστολή του προς τον υπουργό, ο κ. Βουδούρης ανέφερε ότι πλέον οι συνθήκες είναι δραματικές, όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες «και τη χώρα μας συνολικά».

Σημείωνε δε επιπλέον ότι «τους πρώτους πέντε μήνες η Γραμματεία είχε να παρουσιάσει σημαντικό έργο που επιτεύχθηκε υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες καθώς δεν έχει ακόμη εκδοθεί η υπουργική απόφαση, η οποία να εκχωρεί στη Γραμματεία τη δυνατότητα ανάληψης αποφάσεων». Ο κ. Μουζάλας μάλιστα με επιστολή του στις 3 Αυγούστου είχε ζητήσει  εγγράφως από τον κ. Βουδούρη, να απέχει από κάθε απόφαση. Κατόπιν τούτου ο κ. Βουδούρης ανέφερε: «Αγαπητέ Γιάννη σήμερα καθίσταται πλέον επικίνδυνο να συνεχίσουμε χωρίς την άμεση εφαρμογή των οργανωτικών μέτρων που προβλέπει ο νόμος. Οι συνθήκες είναι δραματικές όχι μόνο για τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τη χώρα μας συνολικά».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ