«Ανδρείκελο του Όρμπαν»: Συνταγματική ανατροπή στην Ουγγαρία με στόχο την απομάκρυνση του προέδρου Τάμας Σούλιοκ

«Ανδρείκελο του Όρμπαν»: Συνταγματική ανατροπή στην Ουγγαρία με στόχο την απομάκρυνση του προέδρου Τάμας Σούλιοκ

Η τροπολογία εντάσσεται στις προσπάθειες του νέου πρωθυπουργού, Πίτερ Μαγιάρ, για την αποξήλωση των μηχανισμών του συστήματος διακυβέρνησης του Όρμπαν

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Πρόσθεσε to10.gr στην Google

Το ουγγρικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να εγκρίνει συνταγματική τροπολογία της κυβέρνησης του Πίτερ Μαγιάρ που θα επιτρέψει την απομάκρυνση του προέδρου της Ουγγαρίας Τάμας Σούλιοκ που αντιμετωπίζεται από τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό ως «ανδρείκελο» του πρώην πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Η τροπολογία εντάσσεται στις προσπάθειες του Πίτερ Μαγιάρ για την αποξήλωση των μηχανισμών του συστήματος διακυβέρνησης του Όρμπαν για τις οποίες έχει λάβει ισχυρή εντολή από τους Ούγγρους ψηφοφόρους.

Διαβάστε επίσης: Να ακυρωθεί το κλητήριο θέσπισμα και αναστολή της δίκης για τα Τέμπη ζητούν συνήγοροι κατηγορουμένων

Ο πρόεδρος της Ουγγαρίας διαθέτει περιορισμένες σχετικά εξουσίες όπως η άσκηση βέτο σε νόμους ή η αναπομπή τους, αλλά είναι πρόσωπο ισχυρού συμβολισμού.

Το κόμμα του Μαγιάρ, το Tisza, διαθέτει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία της δίνει την δυνατότητα να τροποποιήσει το σύνταγμα και να ανατρέψει μεταρρυθμίσεις του συστήματος Όρμπαν που έπληξαν την δημοκρατική λειτουργία. Την περασμένη εβδομάδα διέκοψε την λειτουργία των ενημερωτικού τμήματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στο πλαίσιο της αποκατάστασης της ανεξαρτησίας των δημοσίων μέσων ενημέρωσης.

Ο Πίτερ Μαγιάρ γνωστοποίησε μέσω του Facebook ότι το κοινοβούλιο θα εγκρίνει την συνταγματική τροπολογία για την απομάκρυνση του Τάμας Σούλιοκ σήμερα. Αν ο Σούλιοκ δεν υπογράψει την τροπολογία εντός πέντε ημερών, θα κινηθεί διαδικασία καθαίρεσής του.

Ο Σούλιοκ, ο οποίος έχει υπηρετήσει επί δεκαετία ως δικαστής και πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, δηλώνει ότι δεν έχει πολιτική ατζέντα.

Εξέφρασε την αντίθεσή του προς την συνταγματική τροπολογία και ζήτησε αξιολόγηση από την Επιτροπή της Βενετίας, το συμβουλευτικό έργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης για το συνταγματικό δίκαιο. Η Επιτροπή απέφυγε να σχολιάσει.

Η συνταγματική τροπολογία, σκοπός της οποίας είναι η διασφάλιση «των προϋποθέσεων για την αποκατάσταση της συνταγματικής δημοκρατίας», θα θέσει άμεσα τέλος στην θητεία του Τάμας Σούλιοκ λόγω «σοβαρής απώλειας της εμπιστοσύνης» της ουγγρικής κοινωνίας προς το πρόσωπό του.

Το κοινοβούλιο θα εκλέξει νέο πρόεδρο μέχρι την εισαγωγή του νέου συντάγματος που θα προκύψει από την συνταγματική μεταρρύθμιση που θα εκκινήσει το φθινόπωρο ή για θητεία μέχρι πέντε ετών κατά το μέγιστο.

Προσθήκη ως προτεινόμενη πηγή στη Google
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ