Στα «χαρακώματα» Αθήνα – Τίρανα μετά την υπόθεση Κατσίφα

Στα «χαρακώματα» Αθήνα – Τίρανα μετά την υπόθεση Κατσίφα

Τα αισθήματα εξακολουθούν να είναι βαριά φορτισμένα από την εχθρότητα και την αντιπαράθεση ετών και αρκεί μία «σπίθα» ώστε η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου.

Η υπόθεση του έλληνα ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος σκοτώθηκε (κατ’ άλλους δολοφονήθηκε εν ψυχρώ) ανήμερα την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο χωριό Βουλιαράτες Αργυροκάστρου  έπειτα από αιματηρή συμπλοκή με τις αλβανικές αστυνομικές δυνάμεις, κατέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις έχουν να διανύσουν μακρύ και δύσβατο δρόμο μέχρι την εξομάλυνσή τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», τα αισθήματα εξακολουθούν να είναι βαριά φορτισμένα από την εχθρότητα και την αντιπαράθεση ετών και αρκεί μία «σπίθα» ώστε η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου.

Είναι, επίσης, αναμφίβολο ότι οι πολιτικές δυνάμεις στις δύο χώρες επιδεικνύουν διαχρονική αδυναμία υπεύθυνου χειρισμού των διμερών σχέσεων, εμπλεκόμενες σχεδόν με αυτοματισμό σε μια βιτριολική σύγκρουση κάθε φορά που διαμορφώνονται συνθήκες όπως η υπόθεση Κατσίφα. Το αποτέλεσμα είναι πως όταν ένα τέτοιο επεισόδιο τελειώνει, τα πράγματα βρίσκονται σε χειρότερο σημείο από ό,τι πριν αυτό ξεκινήσει. Ακριβώς για τον λόγο αυτό, δεν είναι λίγοι όσοι ανησυχούν ότι η κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει χειρότερες εξελίξεις.

Η ιατροδικαστική εξέταση και τα «γκρίζα σημεία»

Η πληροφορία που αρχικώς κυκλοφόρησε, ότι δηλαδή ο Κατσίφας επεχείρησε να υψώσει την ελληνική σημαία στους Βουλιαράτες με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η συμπλοκή, φαίνεται ότι δεν ισχύει. Σημειώνεται ότι είχε προγραμματιστεί για την 28η Οκτωβρίου τελετή στο χωριό στη μνήμη των ελλήνων πεσόντων του πολέμου 1940-1941.

Αλλες πληροφορίες σημειώνουν ότι ο ομογενής, ο οποίος φορούσε στολή παραλλαγής, ήταν οπλισμένος με καλάσνικοφ και αφού αρχικώς πυροβόλησε στον αέρα, στη συνέχεια άνοιξε πυρ και κατά περιπολικού οχήματος της αλβανικής αστυνομίας που με βάση τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν δέχθηκε τρεις σφαίρες, ενώ στο σημείο εκείνο βρέθηκαν συνολικά 17 κάλυκες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ