Η μάχη των γεωτρύπανων: Σε δύσκολη θέση η Τουρκία

Η μάχη των γεωτρύπανων: Σε δύσκολη θέση η Τουρκία

Σε λιγότερο από τρία 24ωρα το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο Stena IceMax της κοινοπραξίας ExxonMobil - Qatar Petroleum φτάνει στην Κύπρο και λίγα 24ωρα αργότερα, στις 15 Νοεμβρίου ξεκινά η πρώτη από τις δύο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10.

Σε λιγότερο από τρία 24ωρα το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο Stena IceMax της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum φτάνει στην Κύπρο και λίγα 24ωρα αργότερα, στις 15 Νοεμβρίου ξεκινά η πρώτη από τις δύο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10.

Ο κύβος ερρίφθη, η μάχη των γεωτρύπανων θα ξεκινήσει, όμως, η Τουρκία που όλον αυτόν τον καιρό απειλεί με θερμό επεισόδιο, θα βρεθεί προ τετελεσμένων. Η Αγκυρα, πέρα από τα προκλητικά μηνύματα που στέλνει προς την Αθήνα και τη Λευκωσία, δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτε.

Οι ΗΠΑ έχουν εμμέσως προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχθούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της δυνατότητάς της να αναζητήσει και να εκμεταλλευτεί τις ενεργειακές πηγές της. Τελευταίο μήνυμα από τον αμερικανό ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, ο οποίος, σε συνάντηση που είχε με τον κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη, επανέλαβε ξεκάθαρα τη θέση των ΗΠΑ «για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς».

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, «η αμερικανική κυβέρνηση βλέπει με διαφορετικό τρόπο την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Οι ΗΠΑ προσδίδουν ιδιαίτερο ρόλο τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα για την προώθηση πολιτικών που στόχο έχουν μέσω των συνεργασιών να αντιμετωπιστούν προκλήσεις στην περιοχή».

Αναφορικά με το σκηνικό έντασης που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία, όπως είπε, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να εμπλακεί σε έναν δημόσιο διάλογο που στόχο έχει να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να δημιουργήσει μια εικόνα γκρίζων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. «Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι να συνεχίσουμε να προβαίνουμε σε εκείνες τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών μας σχεδίων. Και μπορώ να σας πω ότι εδώ και καιρό προβαίνουμε σε τέτοιου είδους ενέργειες και συνεχίζουμε γιατί ακριβώς εκείνο που έχει σημασία στο τέλος της ημέρας είναι η απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών», συμπλήρωσε.
Τα μηνύματα

Η Αγκυρα έχει λάβει τα μηνύματα από την Ουάσιγκτον και θεωρείται απίθανο να βάλει εμπόδια ή να δημιουργήσει επεισόδιο στην Αν. Μεσόγειο και στις γεωτρήσεις των ξένων επιχειρηματικών κολοσσών. Βεβαίως, αυτό δεν την αποτρέπει από το να προχωρά σε απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου ή να αυξάνει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, συντηρώντας την ένταση.

Την Παρασκευή ο ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις με την Τουρκία και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ είπε «ας μην δημιουργηθούν τετελεσμένα. Δεν θέλουμε να αυξηθεί η ένταση. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στις δικές μας περιοχές, εκείνοι ας εργαστούν στις δικές τους. Η Τουρκία και η ‘τδβκ’ θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους μέχρι τέλους. Δεν βρίσκουμε σωστό να γίνονται βήματα που παραβιάζουν τα δικαιώματα των ‘πολιτών’ μας στην Κύπρο.»

Είναι φανερή η αμηχανία των Τούρκων στον «πόλεμο» των γεωτρύπανων. Από τη μια λένε ότι θα περιοριστούν στα δικά τους χωρικά ύδατα κι από την άλλη θέλουν να δηλώσουν «παρών» στο ενεργειακό παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή και να διεκδικήσουν μερίδιο από την πίτα.

Ο Ντονμέζ είπε ότι ο «Πορθητής» στη γεώτρηση της Αλάνιας έχει κατέβει στα 3 χιλιάδες 585 μέτρα βάθος και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν μέσα σε πέντε μήνες.

Εν αναμονή και του γεωτρύπανου της ExxonMobill στην ευρύτερη περιοχή επικρατεί ηρεμία και δεν υπάρχει η προηγούμενη συσσώρευση πολεμικών δυνάμεων που θα καθιστούσε πιο πιθανό ένα «θερμό» επεισόδιο, ακόμη και ένα ατύχημα.

Τα περισσότερα πλοία έχουν απομακρυνθεί, τα αμερικανικά παρακολουθούν με ηλεκτρονικά μέσα ενώ στην περιοχή βρίσκεται το ρωσικό Makarov.

Οι ελληνικές φρεγάτες είναι σε εγρήγορση με την φρεγάτα «Σαλαμίς» να βρίσκεται πιο κοντά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ