Παράταση των εργασιών της Εξεταστικής για την Υγεία

Κατατέθηκαν τα πορίσματα των κομμάτων για την υπόθεση του «Φαρμάκου».


Παράταση των εργασιών της Εξεταστικής για την Υγεία | to10.gr

Την παράταση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας αποφάσισαν ομόφωνα τα μέλη της Επιτροπή, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, όπου κατατέθηκαν οι θέσεις και τα πορίσματα των κομμάτων για την υπόθεση του «Φαρμάκου».

Συνεπώς, αντί η συζήτηση των πορισμάτων των κομμάτων για το ΚΕΕΛΠΝΟ μεταφέρθηκε για την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, αντί της ερχόμενης Πέμπτης που είχε προγραμματιστεί αρχικά. Δύο μέρες μετά, την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η τελευταία συνεδρίαση, όπου τα μέλη της Εξεταστικής θα τοποθετηθούν επί του συνόλου των θεμάτων που απασχόλησαν την Επιτροπή επί 18 μήνες: «Ερρίκος Ντυνάν», Αθροσκοπήσεις, Φάρμακο και ΚΕΕΛΠΝΟ). Στις10 Δεκεμβρίου το πόρισμα θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, ο εισηγητής Σάκης Παπαδόπουλος μετέφερε συνοπτικά στα μέλη της Επιτροπής το περιεχόμενο του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ για την επιβάρυνση της δημόσιας δαπάνης στο φάρμακο, κάνοντας λόγο για περίπου 23 δισ. ευρώ για το φάρμακο και περίπου 85 δισ. ευρώ ευρύτερα στον χώρο της Υγείας.

Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι στο σχέδιο πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές στο θέμα διαφθορά και Υγεία και εξήγησε ότι οι αναφορές αυτές κρίθηκαν αναγκαίες για να επισημανθεί ότι η Ελλάδα που αλλάζει σελίδα δεν πρέπει να επιτρέπει τη διαιώνιση της διαφθοράς στον δημόσιο βίο, ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ακόμα για «διασπάθιση χρήματος στον χώρο της Υγείας από το 1997-20014» και υποστήριξε ότι «μαζί με τα εξοπλιστικά, η Υγεία αποτελούσε βασική αιτία της χρεοκοπίας και εν συνεχεία της φτωχοποίησης της χώρας».

Σχετικά με τα αντιικά εμβόλια, ο κ. Παπαδόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι αποτελούν «κραυγαλέα και ύποπτη υπόθεση κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος». Όπως υποστήριξε, ο τότε υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ζήτησε τη σύναψη δανείου για αγορά εμβολίων λόγω της πανδημίας, «πήρε 223 εκατομμύρια ευρώ δάνειο και 16 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου και από τα 16 εκατομμύρια εμβόλια, εμβολιάστηκαν μόνο 400.000 πολίτες». Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι με το πόρισμά του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πρόθεση να σπιλώσει κανέναν κι έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες πρώην υπουργών και στελεχών.

Ο εισηγητής της Γιώργος Βλάχος, χαρακτήρισε το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ ως «ατεκμηρίωτο και ασύνδετο», υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να στηρίξει κατηγορίες για πολιτικά πρόσωπα». Αναφορικά με τα αντιικά φάρμακα, ο κ. Βλάχος τόνισε ότι το 2009 υπήρχε πανδημία και, επειδή οι πολίτες δεν πείστηκαν να κάνουν όλοι το εμβόλιο αυτό, «δε σημαίνει ότι η προμήθεια ήταν λάθος».

Σε άλλα σημεία της τοποθέτησής του, ο εισηγητής της ΝΔ υποστήριξε ότι πολλές δόσεις από αυτές που παραγγέλθηκαν δεν παραδόθηκαν και φυσικά δεν πληρώθηκαν. Όπως είπε, το ποσό του δανείου που ζήτησε τότε ο υπουργός Δ. Αβραμόπουλος αφορούσε ολόκληρη την αντιμετώπιση πανδημίας. Ο κ. Βλάχος δήλωσε την απόλυτη ικανοποίησή του που τότε, σε συνθήκες πανδημίας, δεν υπήρχε ούτε ένας άνθρωπος που κινδύνευσε, λέγοντας: «Ευτυχώς που δε χάθηκε ούτε ένας άνθρωπος κι ας μείνανε κάποια εμβόλια».

Αναφορικά με την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, τέλος, ο κ. Βλάχος υποστήριξε ότι αυτή μετά το 2000 αυξήθηκε παγκοσμίως, όχι μόνο στην Ελλάδα, δεδομένου ότι μπήκαν καινοτόμα φάρμακα στην αγορά.

Η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, κατέθεσε στην επιτροπή το 30σέλιδο πόρισμα του κόμματός της και εξέφρασε τη δυσφορία της που η επιτροπή δεν αφιέρωσε όσο χρόνο θα έπρεπε για την εξέταση του θέματος «Φάρμακο». Η κ. Χριστοφιλοπούλου σημείωσε ακόμη ότι το φάρμακο παραμένει «ο μεγάλος ασθενής» στη χώρα μας και πως το κόμμα της δε μπορεί να παραγνωρίσει τη μεγάλη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά την περίοδο 2005-2009.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ για όσα γίνονται στον χώρο του «Φαρμάκου» και σημείωσε ότι ο τομέας αυτός αποτελεί έναν από τους κρίκους της καπιταλιστικής φαρμακοβιομηχανίας.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι, δήλωσε ότι «δε βρέθηκαν προσωποποιημένες ευθύνες πολιτικών προσώπων» και συμπλήρωσε ότι «τα συμπεράσματα που υπάρχουν στο πόρισμα είναι ότι ουδεμία ευθύνη φέρει η πολιτική ηγεσία, δεν υπάρχει ποινική ευθύνη υπουργών, όμως υπάρχουν πολιτικά πολλά που δεν έγιναν και πρέπει να γίνουν και δεν εξαιρείται και αυτή η κυβέρνηση». Συμφώνησε δε και αυτός με την κ. Χριστοφιλοπούλου ότι αφιερώθηκε πολύ λίγος χρόνος από την Επιτροπή για το «Φάρμακο».

Τέλος, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος υποστήριξε το πόρισμα της πλειοψηφίας και σημείωσε ότι δουλειά της Εξεταστικής Επιτροπής δεν είναι η απόδοση ποινικών ευθυνών, αλλά να αναδείξει γεγονότα τα οποία πρέπει να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κλείσιμο