Συνεδριάζει εκτάκτως το Σ.Α. του ΟΗΕ – Η εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα στο επίκεντρο

Συνεδριάζει εκτάκτως το Σ.Α. του ΟΗΕ – Η εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα στο επίκεντρο

Στις 23.30 (ώρα Ελλάδος) θα συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, όπως γνωστοποίησε η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ. Η έκτακτη σύγκληση του Σ.Α. θα λάβει χώρα κατόπιν σχετικού αιτήματος που κατέθεσαν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Το Συμβούλιο […]

Στις 23.30 (ώρα Ελλάδος) θα συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, όπως γνωστοποίησε η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ. Η έκτακτη σύγκληση του Σ.Α. θα λάβει χώρα κατόπιν σχετικού αιτήματος που κατέθεσαν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ήδη υιοθετήσει το καλοκαίρι δύο νέους γύρους σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μετά τις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και ενός πυρηνικού όπλου στις οποίες προχώρησε η Πιονγιάνγκ αψηφώντας αποφάσεις του. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι θέλει να αποφασιστούν «νέα μέτρα», συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης «του δικαιώματος να απαγορεύονται οι μεταφορές αγαθών διά θαλάσσης προς και από τη Βόρεια Κορέα».

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) νέου τύπου, με δραστικό βεληνεκές το οποίο επιτρέπει στην Πιονγιάνγκ να «πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου», όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Κατά την ίδια πηγή, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε επιτυχή τη δοκιμή του Hwasong-15. Σύμφωνα με τη Β. Κορέα, ο νέος πύραυλος, ο ισχυρότερος που κατασκευάστηκε ποτέ στη χώρα, διένυσε 950 χιλιόμετρα τα 53 λεπτά της πτήσης του.

δUNSC

Γκουτέρες: Κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Σ.Α.

Tη νέα δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα καταδίκασε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καλώντας την Πιονγιάνγκ να «απόσχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες».

Όπως υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, η νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ, το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως και θα συνεδριάσει εντός της ημέρας, ενώ «επιδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση» της Βόρειας Κορέας έναντι «της διεθνούς κοινότητας».

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Μουν

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο νοτιοκορεάτης ομόλογός του Μουν Τζε-ιν συμφώνησαν ότι η νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα συνιστά «απειλή για ολόκληρο τον κόσμο».

«Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σοβαρή απειλή την οποία η νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας εγείρει όχι μόνο για τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος για τη συνομιλία των δύο ηγετών, οι οποίοι συζήτησαν για την αντίδρασή τους στη νέα δοκιμή ICBM από την Πιονγιάνγκ.

 


Πηγή: UNFOLLOW

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ